in

2018. március 15: ingyenes múzeumok listája

Hirdetés

Íme a március 15-én ingyen látogatható múzeumok, nyitvatartási idővel

Magyar Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a magyarországi képzőművészet kialakulásának és fejlődésének folyamatát dokumentáló és bemutató legnagyobb közgyűjtemény.

Az 1957-ben alapított Magyar Nemzeti Galéria az ország egyik legnagyobb múzeuma, a magyar képzőművészet legnagyobb gyűjteménye. Gyűjtőköre az államalapítástól napjainkig, a legkorábbi magyarországi emlékektől a kortárs művészetig terjed ki.

“március 15. – nemzeti ünnep – NYITVA
                      ingyenes | belépés 16.30-ig” – közölték.

Budavári Palota A-B-C-D épület 1014 Budapest, Szent György tér 2.
Nyitva: 10.00-18.00 között

Magyar Nemzeti Múzeum

170 éves a forradalom – különleges programokkal várunk!

11:00 órakor ’48 APRÓPÉNZRE VÁLTVA – Pénz-és kitüntetéstörténeti érdekességek – Dr. Pallos Lajos (numizmatikai szakmuzeológus, Éremtár)

12:00 órakor TÁBORNOKOK FEGYVEREI AZ 1848-49-ES SZABADSÁGHARCBAN – Dr. Kovács S. Tibor (fegyvertörténész, Történeti Tár)

13:00 órakor 1848 NAGY ALAKJAI A RELIKVIÁK ÉS A FORRADALMI RÖPIRATOK TÜKRÉBEN – M. Lovas Krisztina (történész szakmuzeológus, Központi Adattár és Digitális Képarchívum)

14:00 órakor ’48 APRÓPÉNZRE VÁLTVA – Pénz-és kitüntetéstörténeti érdekességek – Dr. Pallos Lajos (numizmatikai szakmuzeológus, Éremtár)

15:00 órakor 1848 NAGY ALAKJAI A RELIKVIÁK ÉS A FORRADALMI RÖPIRATOK TÜKRÉBEN – M. Lovas Krisztina (történész szakmuzeológus, Központi Adattár és Digitális Képarchívum)

16:00 órakor A MAGYAR NEMZETI MÚZEUM 1848/49-BEN – Debreczeni-Droppán Béla (történész szakmuzeológus, Központi Adattár és Digitális Képarchívum)

KIÁLLÍTÁSAINK EGÉSZ NAP INGYENESEN LÁTOGATHATÓK!
Minden tárlatvezetés esetén találkozó a Rotundában!

A látogatókat két, a forradalom 170. évfordulójára fejlesztett érintőképernyős alkalmazás is várja kiállításunkban:
„MÁRCIUS 15 LÉPÉSBEN” az 1848 március 15-i események 15 kiemelkedő jelentőségű helyszínét mutatja be Pest-Buda korabeli térképén. A forradalom eseményeinek térképes vizualizációjához kvízjáték is kapcsolódik.
„HÍREK A PILVAXBÓL”, korabeli napilapok cikkeiből válogatva kínál bepillantást a forradalom napjainak történéseibe.
Várjuk a kíváncsi, játékos kedvű látogatókat, hogy a virtuális térben végigkövessék a márciusi ifjak napját!

KIÁLLÍTÁSAINK EGÉSZ NAP INGYENESEN LÁTOGATHATÓK! – közölte a múzeum.

Nyitvatartás:  10:00 – 18:00

Szépművészeti Múzeum

Március 15. és április 2. között ingyenesen látogatható a Szépművészeti Múzeum Román csarnoka; a Liget Budapest projekt keretében felújított épületrész több mint hetven év elteltével lesz újra látható.

A második világháborús sérülések miatt a közönség elől évtizedekkel ezelőtt lezárt Román csarnok a múzeum átfogó rekonstrukciójának köszönhetően újra régi pompájában tudja fogadni a látogatókat – közölte az MTI-vel hétfőn a Szépművészeti Múzeum.

A csaknem 900 négyzetméter alapterületű, középkori bazilika belső terét megidéző terem egyedülálló falfestményeinek megújításán mintegy 70 restaurátor dolgozott, akik hozzávetőleg 2500 négyzetméter falfelületet varázsoltak újjá. A munkálatok során 1500 liter konzerválóanyagot és csaknem 100 kilogramm, különböző színű pigmentet, valamit 5500 aranymetál lapot, azaz 5,5 kilogramm aranyat használtak fel. Ezek mellett a múzeumi tér korszerű hűtési-fűtési, valamint modern világítási rendszert is kapott.

A közlemény szerint a Román csarnok mindennap 10 órától lesz látogatható, az utolsó vendégeket 17 órakor engedik majd be az épületbe. A belépés érkezési sorrendben történik, előjegyzés, időpontfoglalás nem lehetséges, csoportok számára sem. Tárlatvezetést a múzeum nem biztosít.
Az intézmény arra kéri a látogatókat, vegyék figyelembe, hogy a csarnok befogadóképessége korlátozott, ezért előfordulhat, hogy az épületen kívül kell várakozni.
A Liget Budapest projekt keretében széles körűen korszerűsített Szépművészeti Múzeum történetében a mostani volt az eddigi legátfogóbb és legjelentősebb rekonstrukciós fázis.
Az új állandó kiállításokkal a múzeum október végén nyílik majd meg a nagyközönség számára.

MTI

1146 Budapest, Dózsa György út 41.
Nyitva: 10.00 – 17.00 között

A március 15-én ingyen látogatható múzeumok összeállításunk folytatódik

Hirdetés
Hirdetés

Szólj hozzá!

2018. március 15 – ez lesz a tévében

2018. március 15-ei programok Budapesten: Zászlófelvonás a Kossuth téren