2018. március 15: ingyenes múzeumok listája

Hirdetés

Petőfi Irodalmi Múzeum

Az irodalom Múzeuma az elmúlt száz év örökségével jól gazdálkodva, alapításának ötven éves évfordulóját maga mögött hagyva mára olyan eleven színtérré változott, ahol a múlt és a jelen irodalma szorosan összekapcsolódik.

Petőfi Irodalmi Múzeum március 15-i programján, amelynek keretében megnyílik az Ország(h), város, híres ember. Arany János és a fényképezés című kiállítás is.

A nemzeti ünnepen a PIM ajtaja mindenki előtt nyitva áll, aki szeretné kinyomtatni az eredeti Landerer és Heckenast nyomdagépen a forradalom 12 pontját vagy nemzeti szalagos, ünnepi hajfonatot készítene, esetleg kitöltené a Petőfi Sándor életéről szóló izgalmas feladatlapot – közölte a múzeum az MTI-vel.
Március 15-e jelentőségét és szerepét lehet megvizsgálni vezetett séta keretében a Petőfi- és az Arany-kiállításokban, majd délben koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezést tartanak a múzeum udvarán álló Petőfi-szobornál.

Ezután nyílik meg az Ország(h), város, híres ember. Arany János és a fényképezés című tárlat. Arany János gyermekkorától vonzódott a képi ábrázolásokhoz és kezdeményezően vett részt az új technikai felfedezések, így a fotográfia körüli vitákban is. A kutatók tudomása szerint öt portréjellegű kép készült róla, ezek egyike a Petőfi Irodalmi Múzeum új szerzeménye, Országh Antal felvétele az Arany családról. Ennek a fotónak a középpontba állításával, illetve az újonnan felfedezett Arany vonatkozású fényképek segítségével idézi meg a kiállítótér az 1850-1880-as évek fotótechnika-történetét, másrészt Arany családi és baráti szálainak alakulását, továbbá ráirányítják a figyelmet egy elfeledett, de sok irányba vezető életműre, Országh Antal grafikus, fotográfus, műfordító, színpadi szerző szerteágazóan munkásságára is.

A megnyitót követően a kiállítás kurátorai, E. Csorba Csilla, Sipőcz Mariann és Gadányi György tartanak tárlatvezetést a tárlatban.

Az ünnepi programot Kuncz László vers- és énekmondó előadása zárja, akinek feldolgozásában és előadásában Arany János Toldi című elbeszélő költeménye hangzik el.

MTI

10–15 óra között

– Újraindul a sajtógép! 1848. március 15-én történelmet írt a „sasos sajtó”. Most bárki kipróbálhatja Landerer és Heckenast nyomdagépét, amelyen a forradalom 12 pontját nyomtathatták.

– Nemzeti szalagos, ünnepi hajfonat készítése

– Vonzások és választások – feladatlapos játék Petőfi Sándor izgalmas, fordulatokban bővelkedő életéről

– Kézműveskedjünk együtt!

11 óra – Egy forradalom emlékezete. Március 15-e kettős tükörben a Petőfi- és az Arany-kiállításon (Ki vagyok én? Nem mondom meg… Petőfi választásai és Önarckép álarcokban. Emlékkiállítás Arany János születésének 200. évfordulójára.)

Hirdetés

12 óra – Koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezés a múzeum udvarán álló Petőfi-szobornál

Ünnepi beszédet mond: Simon Márton költő, slammer

Közreműködik: Bíró Szabolcs Maszkura zenész

13 óra – Kiállításmegnyitó

Ország(h), város, híres ember. Arany János és a fényképezés

A kiállítást megnyitja Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Kincses Károly fotótörténész

Közreműködik: Tasnádi Bence színművész

A megnyitót követően a kiállítás kurátorai: E. Csorba Csilla, Sipőcz Mariann és Gadányi György tartanak tárlatvezetést

15 óra – Arany János: TOLDI – Kuncz László vers- és énekmondó feldolgozásában és előadásában

1053 Budapest Károlyi utca 16.
Nyitva: 10-18 között

A március 15-én ingyen látogatható múzeumok összeállításunk folytatódik

Hirdetés
Hirdetés

Szólj hozzá!

Watch Dragon ball super