in

2021. augusztus 20: ingyenes múzeumok listája

Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Szentendrei Skanzen

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum az 1967-ben alapított szabadtéri néprajzi múzeum Szentendrén. Gyakran egyszerűen szentendrei skanzen néven emlegetik. Magyarország legnagyobb szabadtéri gyűjteménye.

“Március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án mindenki számára ingyenes a belépés.”  közölték

Augusztus 20-tól 22-éig kiemelt programokkal várják látogatóikat a Skanzenbe.

Határtalan Skanzen tematikus évhez kapcsolódóan augusztus 20-22. között a természetet veszi górcső alá a múzeum. Bringatúrán és természetjáró túrákon fedezhetik fel kicsik és nagyok a szabadtéri múzeum területét és rejtett kincseit. Kézműves foglalkozásokon és játszó udvarokon a természetes alapanyagok és játékok kerülnek középpontba. Növényi festés mellett bibliai kémiai kísérletek, kőzetbemutató, nemezelés, ékszer-, terméskép készítés, állatos mesék és koncertek színesítik a programot. Augusztus 21-én koncertet ad a Kaláka is.

AUGUSZTUS 20.

9.00 Kapunyitás
10.30 Természetjárás – Templomtól templomig / Szent Anna Kápolna

11.00
Természetjárás – Tiszta forrásból / Szent Anna Kápolna
BibLab – Interaktív hittanóra kémiai kísérletekkel / Harkai porta
Bringatúra – Malomtúra / Találkozó a Nagy térképnél
Állatok farsangja – meseelőadás / Kisbodaki pajta

11.30 Écsi Gyöngyi meséi / Kisbodaki pajta

12.00 Táncház / Kisbodaki pajta

13.00   Új Gereben koncert / Kisbodaki pajta

14.00
Természetjárás – Fűben, virágban, dalban, fában / Szent Anna Kápolna
Határ a csillagos ég – Szabó Róbert csillagász bemutatója / Hajdúbagos

Táncház / Kisbodaki pajta

14.30 Természetjárás – Az erdő fohásza / Szent Anna Kápolna

15.00
Poklade koncert / Kisbodaki pajta

BibLab  – Interaktív hittanóra kémiai kísérletekkel / Harkai porta

16:00 A Debreceni Hajdú Táncegyüttes és Naszály Zenekar műsora / Kisbodaki pajta

NAPKÖZBEN FOLYAMATOSAN:

Vendégeink bemutatkozása:

Hatvani Vadászati Múzeum – Érezd a vadont – tapintható kiállítás, lábnyom keresés, kódkereső, kvíz, óriás társas / Sükösd

Kézműves programok:

–        ékszerkészítés / Kisbodaki pajta
–        nemezelés / Kisbodaki pajta
–        szappantartó vesszőből / Kisbodaki pajta
–        állatos ujjbáb /Jánossomorja
–        papír állatka / Jánossomorja
–        terméskép / Fa-háza
–        kőfestés / Kisbodaki pajta

Bemutatók:

–        Növényi festés bemutató / Süttör
–        Kőzetek világa / Süttör

Játék helyszínek:

–        Beporzók városa társasjáték / Vöckönd
–        Játékudvarok
–        Kellj át a hídon! Húzd át a vonalon! / Horvátzsidány
–        Told át a vonalon! Kötélhúzás! / Egyházashollós
–        Kvíz / Kondorfai iskola
–        KörhintaÉtkezés, vásár:

Skanzen fogadó&pékség, Kürtőskalács, édesség, Resti,

Szatócsbolt, Portékabolt

Szentendre, Sztaravodai út, 2000
Nyitva tartás: 9:00 – 17:00

Sóstói Múzeumfalu

“Díjtalan a látogatás a Sóstói Múzeumfalu állandó kiállításaiban a nemzeti ünnepeinken (augusztus 20-án, október 23-án), állampolgárságra való tekintet nélkül.” – áll a múzeum oldalán.

„Míg Isten lesz, kenyér is lesz.” Tartja a kenyér nélkülözhetetlenségét kiválóan hangsúlyozó szólás.

A falusi lakosság és a városi családok egy része az előző század közepéig maga készítette a család táplálásához szükséges kenyeret. Becsben tartása, tisztelete még a 20. században is elevenen élt. Ma már természetes számunkra, hogy az élelmiszerboltba besétálva megvásároljuk a napi étkezéshez szükséges kenyeret és el sem tudjuk képzelni, hogy mennyire központi szereplője volt ez az alapvető étek a paraszti társadalomnak, mennyi munkával járt előállítása és persze ebből kifolyólag mennyi hagyomány, szokás, hiedelem fonódik köré. A kenyér alapvető táplálék volt: a család jólétének, bőségének, termékenységének szimbóluma. Nem véletlen, hogy számos mágikus eljárás is társul a kenyérkészítés műveletéhez, a sütés minden fázisához kapcsolódott valamilyen kísérő cselekmény.

A Sóstói Múzeumfaluban az Új kenyér ünnepén is felelevenítésre kerülnek a hagyományok: beindításra kerül a matolcsi szárazmalom, felvonul az „In Ferro Veritas” középkori hagyományőrző csoport, akik egész napos bemutatóval várják a látogatókat az Árpád-kori faluban. Sor kerül a „Gazdaasszony vagy gazda kovászos kenyere” verseny eredményhirdetésére, a gyermekeket pedig a Burattinó Bábszínház előadása és a kenyér élettörténetét bemutató interaktív játék szórakozhatja.

A program részeként, a hagyományoknak megfelelően a faluközpontban hálaadó református istentiszteletet tartanak. Igét hirdet Kósa László református lelkipásztor. Az istentiszteletet az új kenyér megáldása és kóstolója követi.

Megnyílik a Múzeumfalu új időszaki kiállítása „Varotam ez keszkenöt jo szivel – A beregi keresztszemes hímzés” címmel. Köszöntőt mond Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat alelnöke. A tárlatot megnyitja: Varga János, a Beregi Múzeum igazgatója.

A látogatók kézműves tevékenységeket is kipróbálhatnak, a kisebbekre pedig körhintával és népi játszóudvarral is gondolnak. Lesz lehetőség szövésre, gyertyamártásra, nemezelésre, bőrözésre, illatzsák készítésére, szalmadísz készítésre, fazekaskodásra, gyógyteakóstolásra. A műhelyekbe újra élet költözik, láthatják hogyan dolgozik a kovács, a mézeskalács készítő, a kádár, és hogy hogyan zajlott a nagymosás.

A Múzemfalu vendégei lesznek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkatársai, akik a nap során több száz kiscipót fognak kiosztani a Magyarok Kenyere adományozói program keretében mindazoknak, akik a kenyér útját végig járják.

A rendezvény ingyenes és a részvétel védettségi igazolvány nélkül lehetséges!

A Múzeumfalu a jeles napokhoz kapcsolódóan rendezett események mellett keddtől vasárnapig népi játékokkal, tapintható népi kultúrával, népi gasztronómiával, gyógytea kóstolással és nagymosás bemutatóval várja a vendégeket. Emellett a kézművesek megmutatják a nemezelés, a fazekaskodás, a bőrözés, a gyertyamártás, a szövés, vagy az illatzsák készítés fortélyait.

– Sóstói Múzeumfalu –

4431 Sóstófürdő,
Tölgyes u. 1
Nyitva: 10 és 18 óra között

KLIKK! Íme a 2021. augusztus 20-án ingyen látogatható múzeumok, nyitvatartási idővel

Szólj hozzá!