A házi KFC csirkemellhez a siker titka a pác (író és fűszerkeverék), az aromás panír és a forró olajban sütés. Az eredeti recept összetevői üzleti titokként védettek, de a következő házi változat tökéletesen visszaadja a KFC élményt:
Hozzávalók (1 kg csirkemellhez)
-
0,5 l író vagy kaukázusi kefir
-
1 db tojás
-
1 tk fokhagymapor
-
1 tk fűszerpaprika
-
1 tk őrölt chili
-
1 tk kakukkfű
-
1 tk fekete bors
-
1 tk mustárpor
-
1 ek cukor
-
2-3 tk só
A panírhoz:
-
20 dkg liszt
-
10 dkg keményítő
-
1 tk sütőpor
-
1 tk só
Sütéshez:
-
1 liter étolaj
Elkészítés röviden
-
A csirkemellet felcsíkozzuk, az írót tojással és a fűszerekkel elkeverjük, majd beleforgatjuk a húst. Hűtőben legalább 1 órát pihentetjük.
-
A panír száraz hozzávalóit összevegyítjük, majd a pácból 4-5 evőkanállal hozzáadunk, hogy kissé rögös, morzsás állagot kapjunk – ez adja a KFC-hez hasonló textúrát.
-
A csirkemellet a panírba forgatjuk (nyomkodjuk!) és 180 °C-ra hevített olajban adagonként aranybarnára, ropogósra sütjük.
Tippek, hogy tényleg KFC íze legyen
-
A fűszeres pác és a kicsit „csomós” lisztes panír a ropogósság titka.
-
Az író vagy kefir igazán szaftossá teszi a húst.
-
11-féle fűszerrel kísérletezz bátran: oregánó, hagymapor, cayenne, mustárpor, bazsalikom is jöhet.
-
A panír receptben sosem szükséges kukoricapehely – a ropogós bunda titka a panírozás módjában és a sütőporban rejlik.