in

Legendás sorozatok: Rabszolgasors

Hirdetés

Legendás sorozatokban jöjjön a Rabszolgasors című néznivaló.

Azok a 70-es, 80-as évek! Amikor a két (inkább másfél) magyar nyelvű csatornán kívül mindössze a cseh2 volt fogható, amikor hétfőnként még adásszünet volt és amikor elindultak A SOROZATOK, így csupa nagybetűvel. Ezek a gyakran társadalomformáló műsorok szereplői lettek a kor “celebjei”, róluk beszéltek a munkahelyeken.

Nézzük, mit néztünk! Kezdjük a sort Isaurával.

Rabszolgasors

A nálunk Rabszolgasors címen futott sorozat nem volt más, mint az akkoriban nálunk teljesen ismeretlen közép- és dél-amerikai – olykor sok száz részes – szappanoperák egyik nem is túl jól sikerült darabja. Bár mellette szóljon, hogy – későbbi társaival ellentétben – tényleg használható rá a telenovella vagy teleregény kifejezés, hiszen Bernardo Guimarães 19. századi brazil író regényéből készült – írja a ritkanlathatotortenelem.blog.

A történet röviden egy fehér rabszolgalányról szólt, aki egy nagybirtokon élt, mint társalkodónő és akibe a kegyetlen természetű birtokos titkon szerelmes volt. Isaura természetesen nem viszonozta szerelmét, különben is szíve foglalt volt, de rabszolgaként semmilyen jogokkal sem rendelkezett. A kissé vontatott részek végére jutva egy leégő épülettel, a gonosz halálával és Isaura felszabadulásával ér véget a történet.

színes, brazil tévéfilmsorozat, 26 perc, 1976

rendező: Herval Rossano, Milton Gonçalves
író: Gilberto Braga, Bernardo Guimaraes
jelmeztervező: Zenilda Barbosa

szereplők:
Lucelia Santos (Isaura)
Rubens De Falco (Leôncio Almeida)
Beatriz Líra (Dona Ester)
Gilberto Martinho (Almeida)
Roberto Pirillo (Tobias Vidal)
Norma Blum (Malvina Fontoura)

A Magyar Televízió 1986-ban sugározta első ízben és első brazil tévésorozatként a Rabszolgasorsot, mely egy fehér bőrű és sanyarú sorsú leány, Isaura megható története.

A sorozat akkoriban frenetikus sikert aratott – többek között – a magyar tévénézők körében is. Nézőink olyannyira aggódtak Isaura sorsáért, hogy egyes településeken még pénzt is gyűjtöttek kiszabadítása érdekében.

Azóta már nagyon sok újabb dél-amerikai szappanopera került képernyőinkre, így most már talán reálisabban nézhetik a tévénézők és egy újabb nemzedék ezt az immár klasszikus brazil telenovellát.

Sokat elmond a sorozat magyar sikeréről, hogy még Gálvölgyi-paródia is készült belőle (6:26):

A rendkívüli népszerűség miatt, 1987 januárjában Lucelia Santos ellátogatott Magyarországra.

Íme a korabeli híradófelvétel.

Szólj hozzá!
Hirdetés
Hirdetés

Lőszereket és gránátot találtak Budapesten – íme a részletek

Kiderült! Ő lesz Zorán Műpa koncertjének vendégelőadója