Ha feltesszük a kérdést, mi a közös az aszalt gyümölcsökben és a filmklasszikusokban, bizonyára sokan csak vakarják a fejüket. Pedig a válasz egyszerű: az időtállóság. Ahogy egy jól megkomponált alkotás évek múltán is élményt jelent, úgy a gondosan elkészített aszalt gyümölcs is sokáig megőrzi az ízét és tápértékét.
A régi idők nagy felfedezőihez hasonlóan, akik a hosszú tengeri utakra többek között aszalt gyümölcsöt vittek magukkal, mi is előszeretettel fogyasztjuk őket. Az aszalt gyümölcsök ma is rendkívül hasznos elemei az egészségtudatos táplálkozásnak, többek között a filmezés közbeni nassolásra is elfogadható megoldást jelenthetnek.
Kedvencek és megosztók
Bár a mazsola az egyik legelterjedtebb aszalt gyümölcs, de talán éppen ezért igencsak megosztó is. Valaki imádja, valaki pedig viszolyog tőle. A legnagyobb általános elfogadottsága egyértelműen az almának és a szilvának van, illetve az utóbbi időben ezek mellé felzárkózott az áfonya, illetve a sárgabarack is, ha a régi kedvenc fügét nem is említjük.
Ezeket akár önállóan is fogyaszthatjuk, például egészséges nassolnivalóként vagy télen reggelire, de számos ételnek is egészen különleges karaktert kölcsönöznek. Sok sütemény töltelékét el sem képzelhetjük nélkülük, de remek adalékot jelenthetnek húsokhoz, ragukhoz is.
Az aszalt szilva gazdag rostokban, antioxidánsokban, míg az almát frissen is mindenki szereti, viszonylag alacsony cukortartalma miatt pedig diétához is remekül passzol.
Az aszalás, mint eljárás is hozzáad az élményhez, hiszen hatására az ízek koncentrálódnak, igazán intenzív, fűszeres csemegét varázsol a legtöbb erre alkalmas gyümölcsből.
Milyen ételekhez adható?
Az aszalt gyümölcsök felhasználása a konyhában igen széles körű, legtöbben süteményekhez használják őket, pedig müzlihez és salátához is szinte kötelezőek.
Amennyiben sütéshez használja őket, mindenképpen érdemes előtte egy kicsit áztatni az aszalványt, hogy ne száradjanak ki a kelleténél jobban a hőkezelés hatására, hanem puha és szaftos textúrával járulhassanak hozzá a rendkívüli ízélményhez.
Ledarálva készíthet belőlük házi energiagolyót, amik olajos magvakkal keverve akár egy teljes értékű táplálkozással is felérhetnek, de keverheti őket joghurtba, illetve egy pohár bor mellé is remek csemegeként szolgálhatnak. Sajtokkal, magvakkal együtt felszolgálva érdekes ízjátékba kezdhetnek a bor titokzatos aromáival.
Technológiai háttér
Az aszalás ősi művészet, viszont manapság már a napon szárítás kevésbé hatékony eljárásnak számít, hiszen erre keveseknek van helye, ideje és energiája, főleg, ha nem csak házi felhasználásban gondolkodunk.
Az igazán komoly eredményhez érdemes elgondolkodni egy professzionális aszalógép beszerzésén, amely kíméletesen és alaposan kivonja a nedvességet a gyümölcsökből, miközben a tápanyagtartalom változatlan marad, pontosabban csak koncentrálódik. Emellett ajánljuk a Nagykonyhai.com Webáruházban kapható konvekciós sütő berendezéseket az aszalt gyümölcsökből készült ételek, például sütemények elkészítésére.