Itt a tavasz, meg is érkezett az eperszezon. Végre újra a friss, magyar szamócát fogyaszthatjuk. Sokan belemártják a porcukorba az eperszemeket, de számos ínycsiklandozó édesség összetevője is ez az ízletes gyümölcs. Ma már azonban nem feltétlenül kell egy édességnek, desszertnek cukrosnak, egészségtelennek lenni. Például a nagy mennyiségű tojásfehérjét, 0% zsírt és 0% szénhidrátot tartalmazó ToTu tejtermék alternatívákkal remek, egyszerűen elkészíthető, proteindús epres desszertkrémeket, palacsinta-töltelékeket, shakeket készíthetünk, melyeket a diétázók, paleosok is bátran fogyaszthatnak.
– Valóban egyre több szamócás ToTu-s recept, finomság születik mostanában a földieper szezonban. Azonban az egyszerűbb ötletek mellett olyan cukrászati csodák is születnek, mint a paleo receptjeiről híres Szabó Anita epres ToTu-tortája. Ezekhez az egészséges finomságokhoz már szükséges egy kis konyhai rutin, de a végeredmény, és annak sikere szerintem minden fáradságot megér – mondta Dr. Németh Csaba, aki a ToTu termékek fejlesztésével foglalkozik.
ToTu-s eper torta (paleo)
Hozzávalók:
a tésztához:
3 tojás
3 dkg eritrit
6 dkg mandula
só
az epres ropogós réteghez:
6 dkg paleo étcsokoládé
3 dkg mandulakrém (vagy más magkrém)
1 dkg liofilizált eper
1 dkg puffasztott amaránt
az eper habhoz:
12,5 dkg eperpüré
fél dkg zselatin
2,5 dkg eritrit
1,5 dl víz
2 dkg tojásfehérje
10 dkg kemény kókuszjoghurt
só
a fehér réteghez:
25 dkg ToTu
2,5 dl kókuszjoghurt
1,5 citrom reszelt héja és leve
5 dkg eritritol
fél vaníliarúd kikapart magjai
7 gramm por zselatin
1/2 dl víz
20 dkg eper
a rózsaszín bevonóhoz:
5 dkg átszitált kókusztejpor
5 dkg kakaóvaj
5 dkg kókuszolaj
2 dl kókuszkrém
5 gramm zselatin
5 gramm liofilizált málna-, eper-, sárkánygyümölcs- vagy céklapor
ízlés szerint édesítő
a csokiköpenyhez:
6 dkg paleo étcsokoládé
transzferfólia (lehet minta nélküli is)
a díszítéshez:
eper
evőkanálnyi olvasztott csokoládé
árvácska
Az eper habhoz a gyümölcspürét a zselatinnal forrásig melegítjük. Ha feloldódott a zselatin, a tűzről levéve kihűtjük. Fontos, hogy ne maradjon meleg! A joghurtot a fagyasztóba tesszük, annyi időre, amíg a tojáshabot készítjük. Az édesítőt a vízzel 120 fokosra melegítjük. A tojásfehérjét csipetnyi sóval félkemény habbá verjük, közben óvatosan hozzácsorgatjuk a forró szirupot. Kemény habbá verjük. Két részletben a lekvárhoz forgatjuk. A behűtött joghurtot laza habbá verjük, és szintén két részletben a tojáshabos keverékhez forgatjuk. 20 cm-es szilikon vagy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába töltjük, és kifagyasztjuk.
A piskótához a tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, közben hozzáadjuk a sárgáját is, majd hozzáforgatjuk az édesítőanyaggal elkevert darált mandulát, ügyelve, hogy a hab ne törjön össze. A masszából sütőpapíros lemezre 25 cm-es tortalapot kenünk. 175 fokra előmelegített sütőben 14 perc alatt megsütjük (tűpróba!). A sütőből kivéve kihűtjük. 24 cm-es tortalapot szúrunk ki belőle. Az epres ropogóshoz a csokit és a magkrémet vízgőz fölött összeolvasztjuk. A gőzről levéve hozzákeverjük a puffasztott amarántot és a liofilizált eper darabokat. A piskótára kenjük, felhasználásig hűtőbe tesszük. A kókuszjoghurtot kemény habbá verjük. A zselatint a vízben kis lángon feloldjuk. A túrót a citrom héjával és levével, a vaníliával valamint az édesítő anyaggal turmixgépben vagy késes aprítóban sima, egynemű krémmé dolgozzuk. Hozzákeverjük a feloldott zselatint. Hozzáforgatjuk a keményre felvert joghurtot, végül az apró kockára vágott epret is. A csokival lekent piskóta köré sütőpapírral, vagy vax fóliával az oldalán bélelt tortakarikát teszünk. Rásimítjuk a krémet. Annyi időre, amíg a krém megdermed, hűtőbe tesszük.
A rózsaszín bevonót csak akkor kell elkészíteni, ha az eperhab már teljesen kifagyott, illetve a fehér réteg is megkötött. A dolgunk annyi vele, hogy valamennyi hozzávalóját közepes lángon összemelegítjük. Majdnem teljesen kihűtjük (32-33 fokosra). Akkor jó, ha még folyós, de már csak épphogy langyos. Végül a pohárra állított, teljesen kifagyott eperhab tetejére öntjük. Gyorsan, határozottan kell vele dolgozni. Elsimítjuk. A fehér réteg közepére helyezzük. A csokiköpenyhez a csokoládét temperáljuk. A csoki kétharmadát 45 fokosra melegítjük. Hozzákeverjük a maradék egyharmadot. 27 fokosra hűtjük, majd 31 fokosra melegítjük ismét. A méretre vágott transzferfóliára simítjuk. Amikor már majdnem megdermedt, de még nem merev, a torta köré simítjuk. Megvárjuk, amíg teljesen megdermed a csoki. Eltávolítjuk a fóliát.
Félbevágott eperszemeket teszünk a torta szélére. A tetejét eperrel, ehető virággal, maradék temperált csokival díszítjük.
Végül hagyjuk a süteményt kiengedni. A maradék bevonót lefagyasztva egy másik süteménynél újra felhasználhatjuk akár bevonáshoz, akár felvert kókuszjoghurtot hozzákeverve inzert rétegként.
Epres kanalas krémes palacsinta
Hozzávalók (kb. 8 darabhoz):
a palacsintához:
15 dkg tápióka keményítő
3 dkg finomra őrölt, blansírozott mandula
3 tojás (vagy 5 dkg teljes tojáspor 1,5 dl vízben feloldva)
4 dkg folyékony kókuszolaj
3,5 dl szénsavas ásványvíz vagy szóda
a töltelékhez:
3 doboz ToTu epres kanalasan krémes
a díszítéshez:
csokiszósz
A palacsintához a szárazanyagokat összekeverjük. A tojást, a kókuszolajat és az ásványvizet elegyítjük. Hozzáadjuk a lisztkeveréket. Ízesítjük csipetnyi sóval, majd 10 percig állni hagyjuk. Kókuszolajjal kikent, felforrósított palacsintasütőbe merőkanálnyi masszát szétterítve mindkét oldalán kisütjük. Megkenjük az epres krémmel. Feltekerjük. Végül csokiszószt csurgatunk rá.
További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek