A sós bejgli 2025-ben igazi gasztro-újdonság: tökéletes választás azoknak, akik unják az édességeket, vagy szeretnék vendégvárónak, előételnek, akár reggelire is elkészíteni ezt a klasszikus ünnepi sütemény sós verzióját.
A töltelék bátran variálható – a következő receptekben sonka, sajt, érlelt sonka, pirított gomba, mustár, pirított hagyma, de akár fűszeres darált hús, káposzta vagy zöldfűszerek is szerepet kaphatnak.
Sós bejgli – Sonkás-sajtos változat (Nosalty 2025)
Tészta hozzávalók:
-
50 dkg liszt
-
20 dkg vaj
-
1,5 dl tej
-
1 tojás
-
25 g friss élesztő
-
1 tk cukor
-
só, bors
Töltelék:
-
5 ek (házi) mustár
-
30 dkg érlelt sonka vagy bacon
-
30 dkg kemény sajt
-
1 hagyma (opcionális)
-
chilipehely, nagy szemű só a tetejére
Elkészítés lépésről lépésre:
-
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet, vajat, tojást, fűszereket, majd az élesztős tejet összegyúrjuk, fél óra pihenés után átgyúrjuk.
-
A tésztát 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, téglalap alakúra formázzuk.
-
Megkenjük mustárral, beborítjuk sonkával és sajttal (pirított hagymával, gombával is gazdagítható).
-
Feltekerjük, kettévágjuk, sütőpapírra tesszük, lekenjük tojással, megszórjuk chilipehellyel és nagy szemű sóval.
-
180 °C-on aranybarnára sütjük (kb. 30 perc).
Egyéb sós töltelék ötletek
-
Pirított gomba, hagyma, kolbász: krémes töltelékké összedolgozva, reszelt sajttal, friss petrezselyemmel.
-
Puha tepertőkrém, pirított zöldfűszerekkel: magyaros vendégváró.
-
Káposztás vagy darált húsos: előfőzött, fűszeres töltelék (mint csigatésztához), a bejglibe tekerve.
Variációk és tippek 2025-ből
-
Tálalható magában, hidegen vagy frissen, szeletelve mártogatósokkal, sajtkrémmel.
-
Kínálhatsz mellé friss salátát is – főételként vagy reggeliként is tökéletes.
-
Ha gluténmentesen készítenéd, az alaptészta helyett használj gluténmentes keveréket.
Olvasnivalók, további receptek
The post Sós bejgli recept – különleges ünnepi sós variációk appeared first on Karácsonyitipp 2025 – Karácsonyi hírek, tippek, ötletek.