in

A Szomszédok mentőse 75 évet élt – “alakításai örökre emlékezetesek maradnak”

Hirdetés

Hosszan tartó, súlyos betegség után 2012-ben hunyt el Hável László Aase-díjas színművész, akit legtöbben a Szomszédok című teleregényből ismerhettek. Ő volt Mágenheim doktor kollégája. 75 éves volt.

Számtalan karakterfigura megformálásával, jellegzetes groteszk figuráival mind színpadon, mind tévé- és játékfilmeken a nézők szívébe lopta magát, alakításai örökre emlékezetesek maradnak.

Hável László 1937-ben született Budapesten. 1960-ban végezte el a Színházművészeti Akadémiát, 1964-ig rendező szakon képezte tovább magát. 1958-ban az Egyetemi Színpadon, 1959-ben a budapesti Irodalmi Színpadon játszott. 1960-tól az Állami Déryné Színház, majd az Irodalmi, 1966-tól a Mikroszkóp Színpad tagja. 1969-től a Déryné, később a Népszínházban (a mai Kamaraszínház) szerepelt. 1982-ben egy évig a Nemzeti Színház, aztán ismét a Budapesti Kamaraszínház társulati tagja lett – olvasható a Magyar Színházművészeti Lexikonban.

A tévénézők egyebek mellett a Szomszédok című teleregényből ismerhették, Mágenheim doktor kollégáját alakította a mentőknél.

Nyugodjon békében!

Szólj hozzá!
Hirdetés
Hirdetés

Koronavírus – ingyenesen hívható telefonszámon kérhetsz tanácsot

Republic: A csend beszél tovább