Előttünk van az a jelenet, amikor a filmekben jeget tesznek a pohárba, majd whiskyt öntenek rá? Többnyire öltönyt viselő férfiak, talán üzletemberek italának gondolhatjuk ez alapján.
De ismerjük vajon a történetét, vagy hogy honnan ered az elnevezés? Egyáltalán melyik a helyes alak: whisky vagy whiskey? Megpróbáljuk megválaszolni ezeket a kérdéseket.
Milyen ital a whisky?
Ez az elnevezés egy olyan égetett szeszt jelöl, amelyet gabonából (jellemzően árpa, kukorica, búza vagy rozs) készítenek, majd hordóban, általában tölgyfahordóban érlelnek. Az így elkészült ital magas alkoholtartalommal rendelkezik, ezért a felelős alkoholfogyasztásról ne feledkezzünk meg, ha épp whiskyt kortyolgatunk, különben könnyedén a másnaposság panaszaival küzdhetünk majd.
A hagyományosan whisky-előállító nemzetek közé számítják Írországot, Skóciát, az Amerikai Egyesült Államokat, Kanadát és Japánt.
A whisky nevének eredete
Az amerikai angolban és az ír nyelvterületeken általában whiskey-ről beszélnek, míg máshol a whisky a helyes megnevezés.
A szó maga az usquebaugh jövevényszóból származik, mely ír vagy skót eredetre utal. Az íreknél ugyanis az uisce beatha, Skóciában pedig az uisge beatha kifejezés jelentette az élet vizét. Az élet vize, latinul aqua vitae fordítása, amivel a többszöri, sok esetben gyógynövényekkel együtt történő lepárlással készült szeszt jelölték.
A whisky története
Maga a lepárlás technológiája már az ókorban is ismert volt, de ez az eljárás még nem volt alkalmas az alkohol lepárlására. Ezt a technológiát csak később, a 12. századi Itáliában fejlesztették ki. Írországban először 1405-ben említik az írásos emlékek az égetett szeszt, mégpedig egy igen sajnálatos eset kapcsán: egy törzsfőnök aqua vitae okozta alkoholmérgezésben halt meg. Skóciából valamivel későbbről, 1494-ből származik utalás párlatokra.
A whisky párhuzamosan fejlődött a két országban, és az 1500-as évekre már mindkét területen általánosan elterjedt italnak számított. Innen indult hódító útjára az Egyesült Államokba is. Az ital ma ismert típusai a 19. század folyamán fejlődtek ki.
A whisky összetétele
A whisky összetételét tekintve nagyon hasonlít a konyakhoz és a rumhoz, akár háromezer összetevő is alkothatja. Ennek a sokféle alkotóelemnek az egymáshoz viszonyuló aránya adja a whisky végleges ízét.
Lehetnek benne kozmaolajok is, jelenlétük azonban túlzott mértékben nemkívánatos. Éppen ezért a lepárlás során számos módszert bevetnek, hogy eltávolítsák az italból. Amerikában utólagosan szűrik, Kanadában pedig hagyományos lepárlóoszlopot használnak erre a célra.
A whisky végső ízét befolyásolhatják a tölgyfahordóból származó ízanyagok, de gyakran ízesítőkkel érik el a végleges ízt, ami lehet akár könnyedebb, gyümölcsösebb végeredmény is. Ez azonban, köszönhetően kellemes aromáinak, könnyen vezethet másnapossághoz, főleg, ha nem tartjuk a kellő mértéket.
Ne feledjük, mindig mértékkel és felelősen fogyasszunk alkoholt! Amennyiben mégsem sikerül betartani ezt a szabályt, jussanak eszünkbe a Reset termékei!