in

Az ország tortája lista – íme az eddigi győztesek

Az augusztus 20-ai államalapítás ünnepe Magyarország egyik legfontosabb nemzeti ünnepe, amelyhez számos hagyomány és szokás kötődik. Az ünnepi rendezvények sorában immár évtizedes múltra tekint vissza az „Ország Tortája” verseny, amely minden évben újabb és újabb ínycsiklandó kreációkkal örvendezteti meg az édességek szerelmeseit. A megmérettetés célja, hogy egyedülálló, magyar alapanyagokra és ízekre épülő torták szülessenek, melyek méltóképpen képviselik a magyar cukrászművészet sokszínűségét és innovációját.

Az elmúlt évek győztes tortái nemcsak a cukrászati technikák és ízek gazdagságát mutatják be, hanem minden egyes szeletben ott rejlik a magyar hagyományok és alapanyagok iránti tisztelet és szeretet is. Az alábbiakban bemutatjuk az „Ország Tortája” verseny eddigi nyerteseit 2007-től 2024-ig, amelyek mindegyike különleges ízkombinációival és kreatív megoldásaival nyerte el a szakmai zsűri és a közönség tetszését.

Merüljünk el együtt a cukrászati remekművek világában, és ismerjük meg közelebbről ezeket az egyedülálló alkotásokat!

2007

  • Győztes torta: Madártej torta
  • Győztes cukrász: Zila László
  • Győztes cukrászat: Zila Kávéház, Budapest
  • Leírás: Tojásfehérje habbal készült, tortaformában kisült és baracklekvárral összeragasztott két tortalapra vanília krémet töltöttek. Tetejét csokoládéforgáccsal, tejszínhabrózsákkal díszítették.

2008

  • Győztes torta: Szatmári szilvatorta
  • Győztes cukrász: Zila László
  • Győztes cukrászat: Zila Kávéház, Budapest
  • Leírás: Az alapja aszalt szilvával és rummal készített három piskóta lap közé töltött csokoládé és marcipán alapkrémes réteg, tejszínhabbal, aszalt szilvával, vágott pörkölt mandulával és zöld marcipán levelecskékkel díszítették.

2009

  • Győztes torta: Pándi meggytorta
  • Győztes cukrász: Zila László
  • Győztes cukrászat: Zila Kávéház, Budapest
  • Leírás: Pándy meggy nem csak a töltelékben, de a tésztájában is van, tojás, cukor, friss meggy és citrom reszelt héjával készült piskóta. Három piskótaréteg között mascarponéval és fehér csokoládé alapkrémmel, cherry brandyt és fahéjat tartalmazó meggykrémmel töltötték meg, piros meggyel és zöld marcipánlevelekkel díszítették.

2010

  • Győztes torta: Szilvagombóc torta
  • Győztes cukrász: ifj. Sulyán Pál/Sulyánné Benkó Katalin
  • Győztes cukrászat: Sulyán Cukrászda, Veresegyház
  • Leírás: A vaníliás tejszínkrém, aszalt szilva darabkákkal töltött Sacher-torta lapok között, marcipános szilvás desszerttel, belga csokoládéba mártott marcipán és szilvalekvárral töltött piskóta. Lágy belga csokoládéval és aszalt szilvával díszített.

2011

  • Győztes torta: Kecskeméti barackos kölestorta
  • Győztes cukrász: Zila László
  • Győztes cukrászat: Zila Kávéház, Budapest
  • Leírás: Tejben, vajban, vaníliában, reszelt citromhéjjal felfőzött kölesből, lenmagpehely, mandulaliszt, tojás és túró keverékével sütött piskóta alap. Tejszínhab, sárgabarackdarabok és gyümölcsöntettel töltött speciális tortaforma. Étcsokoládéval és felezett sárgabarackkal díszített.

2012

  • Győztes torta: Szabolcsi almás máktorta
  • Győztes cukrász: Pintér Zsolt
  • Győztes cukrászat: Koko Cukrászda, Veszprém
  • Leírás: Mákos tortalapok között fahéjas almás töltelék és tejszínes vaníliás krém rétegek. A kész torta krémmel fedett teteje darált mákkal van meghintve.

2013

  • Győztes torta: Milotai mézes grillázstorta
  • Győztes cukrász: Bacskó Szilárd
  • Győztes cukrászat: Major Cukrászda, Budapest
  • Leírás: Kétféle krémmel, 30 dkg dió felhasználásával készült torta, pralinés és mézes réteget diós-grillázsos réteg választ el egymástól.

2014

  • Győztes torta: Somlói revolúció
  • Győztes cukrász: Damniczki Gyula Balázs
  • Győztes cukrászat: Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár
  • Leírás: Mousse tortaként újraalkotott somlói galuska, diógrillázsos tésztára rétegezett étcsokoládé mousse és egy narancsbetét fölé helyezett, ganache-sal borított vaníliás fehér csokoládékrém torta.

2015

  • Győztes torta: Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta
  • Győztes cukrász: Szó Gellért
  • Győztes cukrászat: G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján
  • Leírás: Sárgabarack, mandula, csokoládé és karamell kombinációjával alkotott torta, egy kis sárgabarack pálinkával megbolondítva. Tetején légpárnás fóliával formázott buborékmintás díszítés.

2016

  • Győztes torta: Az Őrség Zöld Aranya
  • Győztes cukrász: Szó Gellért
  • Győztes cukrászat: G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján
  • Leírás: Szalafői Batha Porta hagyományos tökmagolajával, mandulaliszt, málnazselé, fehércsokoládés ganache, hántolt ostya és tökmag praliné felhasználásával. Fehércsokoládés, selymes párizsi krémre ropogós tökmag praliné, málnazselé réteg, majd ismét ganache réteg. Teteje fehércsokoládés tökmagolajos tükörzselé, tejszínhab stuffra helyezett temperált fehércsoki-toll díszítmény.

2017

  • Győztes torta: Balatoni Habos Mogyoró
  • Győztes cukrász: Vaslóczki Orsolya
  • Győztes cukrászat: SUGAR! Design Cukrászda, Budapest
  • Leírás: Mogyorós mousse, mogyorós habtészta alapú torta tejcsokoládés karamellhabbal és mogyoróhabbal, feketeribiszkével.

2018

  • Győztes torta: Komáromi kisleány
  • Győztes cukrász: Sztaracsek Ádám
  • Győztes cukrászat: Jánoska Cukrászda, Komárom
  • Leírás: Mézes-diós tészta alapú, körte, csokoládé, vaníliás krém, fahéjjal és gyömbérrel.

2019

  • Győztes torta: Boldogasszony csipkéje
  • Győztes cukrász: Tóth Norbert
  • Győztes cukrászat: Tóth Cukrászda, Dunaföldvár
  • Leírás: Alsó rétege málnás áztatóval átitatott piskóta, ezen málnapürével dúsított tésztaréteg, cremeux réteg, tetején bazsalikomos, citromos ganache. Liofilizált málnadarabokkal és zöld fehércsokoládé lapkákkal díszített.

2020

  • Győztes torta: “Curiositas” – Kíváncsiság
  • Győztes cukrász: Füredi Krisztián
  • Győztes cukrászat: Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
  • Leírás: Fehércsokoládés piskóta, sáfrányos birs zselé, kekszes-fehércsokoládés ropogós réteg, mogyoró ganache, mandula mousse, tejcsokoládés bevonattal.

2021

  • Győztes torta: Napraforgó
  • Győztes cukrász: Fodor Sándor
  • Győztes cukrászat: Habcsók Cukrászda, Budapest
  • Leírás: Csokoládés, ropogós talpon, búzaliszt mentes, pirított napraforgó őrleménnyel készült rétegek. Napraforgó, csokoládé, körte és méz ízek, vilmoskörte pálinkával kiemelve.

2022

  • Győztes torta: Huncut Szilva Herceg
  • Győztes cukrász: Karikó Orsolya
  • Győztes cukrászat: Vanília & Gelarto Kézműves Cukrászat, Nagykőrös
  • Leírás: Lisztmentes, mogyorós dacquoise felvert karamellizált csokoládés fahéj ropogóssal, szilvás csokoládé mousse, vörösboros erdei áfonya-szilva zselé. Frissen szedett szilva ízét idéző gyümölcsös áthúzóval.

2023

  • Győztes torta: Spicces füge respektus
  • Győztes cukrász: Lakatos Pál
  • Győztes cukrászat: Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós
  • Leírás: Mandulalisztes vajas joconde felvert, sóskaramellás mousse krém, diós-karamellás ropogós kakaóbab törettel. Tokaji aszús, meggyes fügezselé, akácmézes tejcsokoládé tükörzselé. Fehércsokis ganache és diós sablé korong.

2024

  • Győztes torta: Mákvirág
  • Győztes cukrász: Kovács Alfréd
  • Győztes cukrászat: Édes Vonal Cukrászda, Vác
  • Leírás: Fehér csokoládé krém lágy textúrája mellett fanyar fekete ribizli ízvilága, mandulalisztes mákos piskóták és fekete szezámmag grillázs ropogós élménye.

Szólj hozzá!

Kulisszatitkok derültek ki – Demjén legendás slágereivel készült film:

Máté Péter: Érzés