70 éves korában elhunyt Benke László, többszörös világbajnok magyar mesterszakács és mestercukrász – tudta meg az atv.hu.
Laci bácsi mindig is fontosnak tartotta, hogy a magyar gasztronómiát világszerte megismerjék.
Ugyanakkor arra is nagy hangsúlyt fektetett, hogy a hazai ízeket, a Hungarikumokat, melyek igazi értéket képviselnek, megőrizzük, és utódainkkal megismertessük.
Éppen ezért közel két évtizedig Gundel Károly Vendéglátó Technikum tanáraként adta tovább tudását. Munkáját Kiváló pedagógus kormánykitüntetéssel ismerték el.
Munkásságának sikerességét az is bizonyítja, hogy rengeteg tanítványa lett sikeres, szakmai körökben elismert szakács.
Mivel szülei is vendéglátással foglalkoztak, ez irányt mutatott neki is az életben való elinduláshoz. Több szállodának, neves étteremnek volt séfje, ételeit mindenhol szívesen fogyasztották. Az évek során rengeteg versenyt megnyert, és sok nívós díjjal megjutalmazták.
Főzőműsoraiból, megjelent szakácskönyveiből a mai napig rengetegen merítenek ötletet az otthoni főzéshez.- írja a teletalmagazin.hu.
Életmúdíjat kapott
Benke Lászlóék 1988-ban a Frankfurti “IKA HOGA” szakácsolimpián a regionális csapat vezetőjeként megnyerték a nemzetek nagydíját. Egyéni kategóriában három aranyéremmel ismerték el munkáját.
A Sevillai Világkiállítás egyik chefjeként 1992-ben a Mátyás Király Éttermet üzemeltették, munkáját a Legjobb Étterem címmel tüntették ki, míg 1996-ban a Magyar Gasztronómiai Szövetség életmű díjat, az Oskar-nak megfelelő magyar, Venesz József díjat adományozott szakmai munkájáért.
Tizennégy országban népszerűsítette a magyar gasztronómiát. Nemzetközi versenyeken tizenkét nagy aranyérmet kapott.
Benke Laci bácsi, nyugodj békében!