in

Hofi Géza először felmérte a terepet, majd….

Hirdetés

Anyagunkban egy 2017-ben a szoljon.hu-n megjelent cikket közlünk.

Nyolcvan évvel ezelőtt született Kőbányán Hofi Géza. A helyi önkormányzat illetékesei úgy gondolták, hogy erről az eseményről mindenképpen meg kell emlékezniük, mégpedig a közösség bevonásával. Tizenöt jelentkező összesen harminc karikatúrát készített a Kossuth-díjas művészről. Az alkotásokat most Szolnokon mutatják be.

– Kétféle Hofi Géza létezett, az egyik, akit ismertünk a színpadról, a tévéből, és volt egy másik, aki nagyon ügyelt a magánéletére – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a kiállítást Molnár Lajos Milán, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ ügyvezetője.

A szakember 1994 és 1998 között együtt is dolgozott a humorkirállyal, így abban a szerencsés helyzetben volt, hogy többször is látta fellépni a nevettetőt.

– Azt vettem észre, hogy azonnal, már az első percekben felmérte, milyen a közönség, tudta, hol vagyunk, és annak megfelelően alakította az előadást, miközben ugyanazt mondta, csak mégis másképp. Mindenhol hallgatóságra szabottan adott elő. A színpadon kívül sokkal kevésbé vágyott a reflektorfényre, nem nagyon igényelte a figyelmet.

….az utolsó poén mindig az övé volt

Egy dolog azonban mindig igaz volt, amikor mondjuk egy vidám társaságban beszélgettünk, akkor az utolsó poén mindig az övé volt.

Molnár Lajos Milán szerint míg más legfeljebb körülírni tudta, Hofi egy mondatban képes volt megfogalmazni a dolgok lényegét.

– Egy végtelenül bölcs ember volt a Géza. Neki a humor volt a közlési formája, és emiatt nagyon sokat nevettünk rajta, de közben annyira meg tudta ragadni a dolgok legmélyebb valóját, esszenciáját, ahogy nagyon kevés olyan ember tudta vagy tudja a mai napig, mint ő – tette hozzá.

A művész emlékére nyílt karikatúra-kiállítást 2017-ben november harmadika és huszonhatodika között tekinthette meg a közönség, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban, a Tabák Galériában.

Hirdetés
Hirdetés

Szólj hozzá!

Van még! További 5 felejthetetlen Hofi-idézet

18 Hofi Géza-poén, ami mindig megnevettet