A jégpehelyről elsőre valószínűleg nem a húsipar fog eszünkbe jutni, mindinkább egy remek mozifilm, amit popcornnal, nachossal és darált jéggel megtöltött hideg üdítővel élvezhetünk. Persze szóba jöhet egy kiváló koncert is, amelyen a hűs ital szintén fontos kellék.
A szállodák, éttermek svédasztalán is megtalálhatjuk a jégpelyhet, így biztosítják bizonyos ételek folyamatos hűtését. Pedig a jégpehelygyártó gép a húsiparban is egy fontos berendezés, cikkünkben azt is elmondjuk, hogy miért kell beszerezni ezt az eszközt.
Mire használható a jég a húsiparban?
A húsok esetében az alacsony hőmérséklet biztosítása kulcsfontosságú feladat, hiszen ezzel garantáljuk a termék frissességét. A gyártási folyamatok alatt azonban a hús felmelegedhet, ezt pedig a Langipex jégpehelygyártó gépeinek segítségével rövid időn belül vissza lehet hűteni.
A húsiparban tehát nagy mennyiségű jégre van szükség, ezért elengedhetetlen a jéggyártó gép beszerzése.
Milyen jeget állítanak elő ezek a berendezések?
Beállítástól függően választhatunk a -1 Celsius-fokos jégkása és a -10 Celsius-fokos jégpehely között. Ezek az ipari berendezések alkalmasak arra, hogy naponta akár 2500 kg jeget is előállítsanak, ezzel biztosítva a hússzeletek folyamatos hűtését.
Látható, hogy micsoda volumenre képesek ezek az eszközök, ezért csak megbízható forgalmazótól érdemes beszerezni őket, ezáltal a folyamatos jégellátás garantált lesz.
A jégpehelygyártó gépek működése
Ezek a berendezések a vízből úgy állítják elő a jeget, hogy egy kompresszor és egy fagyasztó egység együttesen dolgozik. A vezérlőpanel segítségével be lehet állítani a kívánt jégtípust, melyet a berendezés tárolni is képes.
Miért nélkülözhetetlen ez a gép a húsiparban?
Az élelmiszeriparban szigorú élelmiszer-biztonsági előírásoknak kell megfelelni, ebbe pedig beletartozik a megfelelő hűtés és tárolás is. Mind az alapanyagok, mind pedig a késztermékek esetében oda kell figyelni arra, hogy ezekben ne tudjanak elszaporodni a baktériumok, a jég pedig pontosan ebben lesz a segítségünkre.
Ez a technológiai lépés lesz a frissesség záloga
A vásárlóhoz a húsoknak frissen kell megérkeznie, a jégpehely pedig alkalmas arra, hogy a megfelelő frissességet nyújtsa a húsok számára azzal, hogy alacsony hőmérsékleten tartja őket. A húsüzem szabadon megválaszthatja, hogy az adott termékhez milyen jég az ideális, ezt pedig a jégpehelygyártó gép programozásával egyszerűen el lehet érni.
A hatékonyság üzleti szempont is
Az üzem nagy mennyiségű húst dolgoz fel nap mint nap, nem fordulhat elő az, hogy elfogy a jég. Ebben az esetben azonnal melegedés lépne fel és veszélybe kerülne a késztermék előállítása. A jégpehelygyártó gépek nagyon hatékonyak, hiszen energiatakarékos módon képesek jeget készíteni ezáltal gazdaságosan működtethetők.
A húsok hűtésére a gyártás minden fázisában figyelni kell, a felmelegedő hússzeleteket azonnal le kell hűteni, ezzel megelőzhető a mikroorganizmusok elszaporodása, hogy az áru a lehető legfrissebben kerüljön a vásárló asztalára.