A receptet egy televíziós műsorban Törőcsik Mari mondta el, aki Hegyi Barbarától tanulta és minden évben így készíti el a karácsonyi pulykát.
Karácsonyi pulyka
Hozzávalók:
pulykamell
1 db piros chilipaprika
1 dl száraz fehérbor
bacon
füstölt sajt
tejföl
aszalt szilva
alma, narancs
só
cukor
olaj
A pulykát csíkozzuk fel, sózzuk meg. Olajon pirítsuk pár percig az apróra vágott chilit, majd öntsük fel a borral.
Hagyjuk felforrni és ebben az olajos-fehérboros alapban fehéredésig pároljuk a pulykahúst. Ha készen van, vegyük ki és tekerjük egy szelet baconbe egy vékony szelet füstölt sajttal. A tekercseket tegyük hőááló tálba, tetejükön helyezzük el a karikára vágott gyümölcsöket.
Egy kisebb lábosban karamellizáljunk pár evőkanál cukrot, majd öntsük fel az olajos-fehérboros alaplével. Forraljuk fel és dúsítsuk pár evőkanál tejföllel.
Sózzuk meg, forraljunk rajta egyet és a kész mártást öntsük rá a gyümölcsös hústekercsekre. Reszeljünk még rá a maradék füstölt sajtból és az egészet toljuk forró sütőbe. Kb. 15-20 percig süssük. Főtt rizzsel tálaljuk.
Találtunk még egy receptet – íme Törőcsik Mari “másik pulykája.
TÖRŐCSIK MARI PULYKÁJA
Hozzávalók: 6 szelet pulykamell, 6 szelet bacon, 6 szelet Karaván sajt, 1 pohár tejföl, 2 db alma, 2 db narancs, 25 dkg aszalt szilva, 15 dkg mazsola, 2 ek cukor, 1/2 dl olíva olaj, 1,5 dl fehér bor, késhegynyi chili, 1 cs fahéj
Elkészítése: A pulykamellet kicsit kiverjük, besózzuk. Az olívaolajat a fehérborral, a chilivel összekeverjük, felforrósítjuk. A hússzeleteket fehéredésig átforgatjuk. A lecsepegtetett szeleteket beleforgatjuk a fahéjba. Rátesszük a sajtszeletet, felgöngyöljük, körbetekerjük a baconnel. A két végét lezárjuk fogpiszkálóval, vagy a töltött káposztánál megszokott módon a felgöngyölésnél belülre csomagoljuk.
A tekercseket a sütőedénybe egymás mellé helyezzük. Megtisztítjuk az almát, narancsot, s felkarikázzuk. A beáztatott mazsolát, aszalt szilvát lecsepegtetjük.
A gyümölcsöket ráhalmozzuk a hús roládokra. A két evőkanál kristálycukrot felmelegítjük. Amikor szép barna. felöntjük a maradék boros olívaolajos sütő lével, simára keverjük. Lehúzzuk a tűzről s belekeverjük a pohár tejfölt, ráöntjük a gyümölcsökkel borított húsra. Alufóliával betakarjuk, előmelegített sütőben 35 – 40 perc alatt készre sütjük.
The post Ilyen Törőcsik Mari karácsonyi pulykája – recepttel appeared first on Karácsony 2021.