in

Ilyen volt Freddie Mercury temetése

1991. november 27-én eltemették Freddie Mercury-t, a Queen együttes vasárnap este AIDS-ben elhunyt énekesét. Alább az MTI beszámolóját közöljük.

Hamvasztása és temetése a borongós londoni ég alatt éppoly renkívüli volt, mint egész élete.

Miközben világsztárok – Elton John, Dave Clark, a Queen maradék tagjai – vigasztalták a családtagokat – Mercury idős szüleit és „majdnem özvegyét”, Mary Austint -, a ceremóniát két fehér ruhás zoroasztriánus pap vezényelte, 3500 éves ősi szokás szerint.

A nyugati életstílust egészen az AIDS-fertőzésig hajszoló Mercury szülei ugyanis irániak, s ők – Bommi és Jer Bulsara – kérték, hogy hitük szerint temessék fiúkat. Freddie Mercury (Frederick Bulsara) 1946-ban született Zanzibáron (ma Tanzániához tartozik), s a család útja az indiai Bombay-n át vezetett Londonba. Itt Freddie 1969-ben grafikusművészi diplomát szerzett, majd antik ruhákat árult egy piacon, mielőtt 1971-ben a Queennel elindult a siker felé.

David Bowie koszorút küldött

A temetés egy Aretha Franklin lemezzel kezdődött, majd az alapjában napimádó zoroasztriánus vallás szent énekei következtek a régi avasta nyelven. A papok azért imádkoztak, hogy az elhunyt lelke a „Garoghman Bahest”-be, vagyis az Örök Mennybe jusson.

Rusi Delal, a londoni Zoroasztriánus Szövetség szóvivője azt mondta, hogy „Freddie-t karrierje elvonta a vallástól, nem sokat törődött a hitélettel, de a miénk nem túl szigorú vallás”.

Koszorút, virágot hozott-küldött David Bowie, a U2 együttes, Gary Glitter, és egy kisfiú: Ricky, a 34 éves Mary Austin hároméves kisfia. Mercury húsz évvel ezelőtt ismerkedett meg Mary Austinnal, aki akkor bolti üzletvezető volt. Szerelmüknek és a házassági reményeknek már régen véget vetett a rocksztár életmódja, s a férfinem iránti erősödő érdeklődése, de örökre jóbarátok maradtak.

Mercury vagyonának egy részét Mary Austin, belső építész férje és gyermekeik – a következő februárra várható – öröklik, s jut AIDS-kutatásra is, bár még senki sem erősítette meg a híresztelést, hogy Mercury pontosan 50 millió fontot hagyott volna a betegség elleni kűzdelem támogatására.

A rajongókat a rendőrség tartotta távol a temetéstől.

Szólj hozzá!

Ferrero Rocher nyereményjáték 2022 – Éljen át arany pillanatokat! A játék december 18-ig tart!

Házasságért örökség 2. évad 182. rész videa