in

Ilyen volt Freddie Mercury temetése

1991. november 27-én eltemették Freddie Mercury-t, a Queen együttes vasárnap este AIDS-ben elhunyt énekesét. Alább az MTI beszámolóját közöljük.

Hamvasztása és temetése a borongós londoni ég alatt éppoly renkívüli volt, mint egész élete.

Miközben világsztárok – Elton John, Dave Clark, a Queen maradék tagjai – vigasztalták a családtagokat – Mercury idős szüleit és “majdnem özvegyét”, Mary Austint -, a ceremóniát két fehér ruhás zoroasztriánus pap vezényelte, 3500 éves ősi szokás szerint.

A nyugati életstílust egészen az AIDS-fertőzésig hajszoló Mercury szülei ugyanis irániak, s ők – Bommi és Jer Bulsara – kérték, hogy hitük szerint temessék fiúkat. Freddie Mercury (Frederick Bulsara) 1946-ban született Zanzibáron (ma Tanzániához tartozik), s a család útja az indiai Bombay-n át vezetett Londonba. Itt Freddie 1969-ben grafikusművészi diplomát szerzett, majd antik ruhákat árult egy piacon, mielőtt 1971-ben a Queennel elindult a siker felé.

David Bowie koszorút küldött

A temetés egy Aretha Franklin lemezzel kezdődött, majd az alapjában napimádó zoroasztriánus vallás szent énekei következtek a régi avasta nyelven. A papok azért imádkoztak, hogy az elhunyt lelke a “Garoghman Bahest”-be, vagyis az Örök Mennybe jusson.

Rusi Delal, a londoni Zoroasztriánus Szövetség szóvivője azt mondta, hogy “Freddie-t karrierje elvonta a vallástól, nem sokat törődött a hitélettel, de a miénk nem túl szigorú vallás”.

Koszorút, virágot hozott-küldött David Bowie, a U2 együttes, Gary Glitter, és egy kisfiú: Ricky, a 34 éves Mary Austin hároméves kisfia. Mercury húsz évvel ezelőtt ismerkedett meg Mary Austinnal, aki akkor bolti üzletvezető volt. Szerelmüknek és a házassági reményeknek már régen véget vetett a rocksztár életmódja, s a férfinem iránti erősödő érdeklődése, de örökre jóbarátok maradtak.

JÁTSSZ ÉS NYERJ! LOTTÓZZ AKÁR INGYEN! Próbáld ki MOST és nyerj valódi pénzt!

Mercury vagyonának egy részét Mary Austin, belső építész férje és gyermekeik – a következő februárra várható – öröklik, s jut AIDS-kutatásra is, bár még senki sem erősítette meg a híresztelést, hogy Mercury pontosan 50 millió fontot hagyott volna a betegség elleni kűzdelem támogatására.

A rajongókat a rendőrség tartotta távol a temetéstől.

Szólj hozzá!
Hirdetés

Ki Faruk Boran magyar hangja?

Mario péntek van dalszöveg