Egyre több innovatív, magyar, a kor és a fogyasztók elvárásainak megfelelő élelmiszer jelenik meg a boltok pocain, az éttermek étlapján. Az azonban talán nem olyan gyakori, amikor két fejlesztés egy tányéron találkozik, márpedig Szabó Anita, gasztroblogger ToTu-val töltött galamb receptjében ez így történt.
– Barabás Jánossal és Nagy Maricával, a Görbeházi Galamb Tenyészcentrum vezetőivel nagyon szoros, jó kapcsolatba és együttműködésbe kerültünk az utóbbi években. Rengeteg vásáron, kiállításon, olykor közös szervezésű rendezvényen vettünk részt együtt. Ráadásul a termékeinkben is van hasonlóság, annak ellenére, hogy egy sous wide húsgalamb és egy tojásfehérje alapú tejtermék-helyettesítő-termékcsalád esetében ez első hallásra különös lehet. Ugyanakkor mindkét termék magas fehérjetartalommal, elenyésző zsírtartalommal, és az egyre terjedő paleo és keto étrendek megfelelő összetétellel rendelkezik – mondta Dr. Németh Csaba, a ToTu-termékek gyártó-fejlesztői részéről.
A két élelmiszer ráadásul újszerűségével, „trendiségével” is hódít. Így a ToTu-val töltött galamb nem csak a fitt és egészséges fogyasztók tányérjára kerülhet. Kiváló választás lehet elkészítése egy olyan ebéd, vacsora alkalmával, amikor valami igazán különlegeset szeretnénk tálalni.
A ToTu-val töltött galamb receptje:
Hozzávalók:
a töltött galambhoz:
4 konyhakész galamb
2-3 evőkanál zsír
20 dkg kesudió
1,5 dl víz
20 dkg ToTu Rögös
1 tojás
1 vöröshagyma
20 dkg csirkemáj
20 dkg gomba
5 dkg füstölt szalonna
1 evőkanál finomra vágott zöld petrezselyem
törött bors
só
a remoulade mártáshoz:
10 dkg ToTu extrán krémes
- 10 dkg paleolaj
1 teáskanál cukormentes mustár
1 teáskanál eritrit
1 teáskanál tárkonyecet
1 teáskanál finomra vágott tárkony
1 teáskanál finomra vágott snidling
1 teáskanál finomra vágott zöld petrezselyem
2-3 apróra vágott cukormentes csemegeuborka
fehér bors
só
továbbá:
2 főzőbanán
bő zsiradék
saláta
A töltött galambokhoz a kesudiót előző este vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, átöblítjük, majd a vízzel, ToTuval, tojással, sóval késes aprítóban vagy turmixgépben krémesre daráljuk. A szalonnát kis kockára vágjuk, serpenyőbe téve zsírjára sütjük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát. Üvegesre pirítjuk. Ezután a kis kockára vágott gombát és a finomra vágott zöld petrezselymet is hozzákeverjük. Az egészet zsírjára pirítjuk. A kesus keverékhez forgatjuk a kis darabokra vágott nyers májjal együtt. Sóval törött borssal ízesítjük. A galambot sózzuk, borsozzuk, majd habzsák segítségével a bőre alá és a hasüregébe töltjük a gombás-májas masszát. Tűzálló tálba tesszük, tetejére kanalazzuk a zsírt, végül 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük. Sütés közben gyakran meglocsolgatjuk a keletkezett lével.
A mártáshoz a ToTu extrán krémest elkeverjük a mustárral. Habverővel folytatva a keverést lassan, apránként hozzácsorgatjuk az olajat. Akkor jó, ha elérjük a majonéz állagot. Ízesítjük sóval, borssal, eritrittel, tárkonnyal, tárkonyecettel, snidlinggel és zöldpetrezselyemmel. A végén hozzáforgatjuk az uborkát is. A zöldbanán csipszhez a megtisztított főzőbanánt vékony szeletekre vágjuk, majd bő, forró zsiradékban kisütjük. Sóval ízesítjük. Tálaláskor ízlés szerinti salátát is tehetünk a galambok mellé.
További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek