Ki a Sacher torta megalkotója? Íme a válasz!
“Sacher és/vagy Zacher” ?
Kevés édességnek van oly regényes története, mint a bécsi Sacher tortának. Eredetileg Franz Sacher egy fiatal cukrász alkotta meg Metternich kancellár egyik lánya születésnapjára, és nagy sikert aratott vele. Bár Sacher ekkor mindössze 16 éves volt, a torta azóta is az egyik legkedveltebb bécsi tortaspecialitásnak számít.
A receptet fia Eduard Sacher fejlesztette tovább, amikor Demel udvari szakácsnál volt tanonc, majd maga is vállalkozásba fogott és nemsokára saját cukrászdát nyitott. Özvegye továbbvitte az üzletet – ügyes, szigorú asszony volt, és híresen nagy káromkodó, akitõl mindenki félt és a legenda szerint állandóan szivarozott -, de a fiába már kevesebb tehetség szorult, gyakran került pénzügyi zûrbe, és a torta receptjét eladta a konkurenciának, a Demel vendéglõnek.
Ezután egy ideig mindkét helyen készítették a süteményt, majd amikor új tulajdonosok vették meg a Sacher cukrászdát, azok pereskedni kezdtek.
A per vége az lett, hogy a Demel vendéglõ nem használhatta tovább az „eredeti Sacher torta” elnevezést, valamint a receptet is meg kellett változtatniuk.
A második világháború után egy újabb perre is sor került, akkor a Demel vádolta meg a Sachert, hogy nem a kiharcolt eredeti recept szerint járnak el, hanem immár õket utánozzák: a baracklekvárt ahelyett, hogy a torta közepébe kennék, a tetejére, a csokimáz alá teszik. Végül mindenki jól járt, mert a bölcs ítélet szerint mindkét cég süthet Sacher tortát úgy, ahogy akar, csak a feliratnak kell eltérõnek lennie.
Azóta az eredeti, a csokoládépecséttel ellátott fadobozos torta, amelyet a Hotel Sacher-ben készítenek viseli az “Original Sacher-Torte” nevet és a Demel Kávéház is készíti „Demel’s Sachertorte” néven.
A Sacher torta napja: december 5.
Az eredetit tejszínhabbal szervírozzák. – áll a flochcukraszat.hu oldalon