in

Köztartozásmentes igazolás kérése 2022 – infok itt

Köztartozásmentes igazolás kérése 2022 – infok itt

Az igazolás beszerzését jelentősen leegyszerűsíti a Köztartozásmentes adózói adatbázis, ami az adóhatóság honlapján közzétett, az adózó nevét, adószámát tartalmazó közhiteles nyilvántartás, mely igazolja, hogy az adatbázisban szereplő adózó megfelel a jogszabályban előírt feltételeknek, azaz köztartozásmentes adózónak minősül. 2013. január 1. óta a köztartozásmentes adózói adatbázisban történő szereplés ténye általánosan elfogadottá vált a nemleges adó-, illetve a nemleges együttes adóigazolások bemutatása helyett.

Ez azt jelenti, hogy az adatbázisban szereplő egyesületnek többé nem kell kérnie NAV igazolást a pályázataihoz, elég a NAV honlapján egy egyszerű lekérdezést végrehajtania, az eredményt kinyomtatnia, cégszerű aláírással ellátnia, és ezzel igazolva van a köztartozásmentesség.

Az eljárás menete:

A felvétel iránti kérelem elektronikus úton (ügyfélkapun keresztül) nyújtható be, az általános nyomtatványkitöltő program segítségével, az erre a célra rendszeresített KOMA elnevezésű nyomtatvánnyal, mely a következő linkre kattintva érhető el:

http://nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok_nav/kerelmek/koma.html

A kérelem benyújtása illetékmentes. Az adóhatóság a kérelem benyújtásának hónapját követő hónap 10. napján felveszi az adózót az köztartozásmentes adózói adatbázisba, ha az adóhatóság vizsgálata alapján az adózó az adatbázisba történő felvételhez a törvényben előírt feltételeket teljesíti.

A NAV részletes tájékoztatója az adatbázisról a következő címen érhető el:

https://nav.gov.hu/data/cms448548/37_Tajekoztato_a_koztartozasmentes_adozoi_adatbazisrol_20180112.pdf

A köztartozásmentes adózói adatbázis az alábbi címen kérdezhető le:

http://nav.gov.hu/nav/adatbazisok/koztartozasmentes/egyszeru_lekerdezes

Az egyszerű lekérdezést egy-egy adózó adószámának vagy megnevezésének begépelésével indíthatjuk. Az adóhatóság az adatbázis adatait minden hónap 10. napján frissíti.

Szólj hozzá!

Nagy Budapesti Mulatós Fesztivál 2022- Íme a program részletei!

Vodafone Online ügyfélszolgálat – Itt az elérhetőség!