in

Lángos vagy pizza? Miért szeretjük őket?

Sok a hasonlóság a két étel között, de legalább ugyanennyi különbség is akad. Egyvalami azonban biztos: mindkettő hihetetlenül változatos tud lenni és mindkettőt nagyon szeretjük. Nézzük, mik az alapvető különbségek köztük!

A sokoldalú tészta

 

A lángos és a pizza esetében is tésztaalapú ételről van szó, azonban nem csupán az alapanyagokban, hanem az elkészítés módjában is találunk eltéréseket. Ha meglátjuk őket az étlapon, rögtön megjelennek a szemünk előtt, mind a kettő a rá jellemző formában – sőt, akár még az illatukat is érezhetjük az orrunkban.

 

Közös, hogy élesztővel, kelt tésztából készülnek, azonban míg a lángost forró olajban sütik ki, addig a pizza sütőben sülve készül, így több ideje van a feltéteknek összeérni. 

 

A lángos tésztája minden esetben puha és lágy, amit a sütés közbeni gyors puffadásnak köszönhetünk. A pizza esetén többféle variációs lehetőségünk van: készíthetjük vékonyra, ekkor ropogósabb, vagy vastagabbra, ami puhább végeredményt ad. 

 

Az étel lelke: a feltét

 

A feltétek rendkívül színesek és sokfélék lehetnek. Hogy mi kerül rájuk, annak csak a fantáziánk szabhat határt, azonban már kialakult, hogy jellemzően mi kerül az egyikre, és mi a másikra.

 

Míg hungarikumunk felturbózására először a tejföl és a sajt jut eszünkbe, megvadítva némi fokhagymás olajjal, addig az olaszoktól származó kedvelt ételt szeretjük paradicsomszószos alappal megkenni, amire sokféle feltétet szórunk, például sonkát, gombát, kukoricát, pfefferonit – és mindent, amit csak megálmodunk. Zárásként persze itt sem maradhat el a sajt. 

 

Összességében azt mondhatnánk, hogy talán a pizza esetén valamivel gazdagabb a lehetséges feltétek kínálata, de azért ne gondoljuk, hogy a lángosnak szégyenkeznie kéne, hiszen azt is akár negyvenféle különböző variációban el tudjuk készíteni.

 

A hasonlóságok

 

Bár ha csak a tényeket nézzük, azt gondolhatnánk, hogy szinte csak az alaptészta mutat némi hasonlóságot. Ennél azonban jóval többről van szó. 

 

Mindkét étel nagyon kedvelt. Egyszerűek, és ez az egyszerűség adja a nagyszerűségüket is, hiszen nagyjából a végtelenségig variálhatók a feltétekkel. Meg is érkeztünk a következő egyezéshez: bár az, hogy mit teszünk rájuk, követ ugyan egy bizonyos sémát, ha nem félünk áthágni az íratlan szabályokat, akkor meglepően sokszínű végeredményt hozhatunk ki mindkettőből. 

 

Közkedveltségük innen eredhet. Mivel rengeteg variáció létezik, mindenki kialakíthatja a saját ízlése szerintit, megtalálhatja bennük azt, ami számára a legfinomabb. 

 

Közösségformáló erő

 

Az asztal köré ülni a családdal, barátokkal mindig jó érzés, főleg, ha olyan étel kerül elénk, ami képes igazodni az egyedi igényekhez. Ez a rugalmasságuk tette a pizzát és a lángost is ennyire népszerűvé. Előbbi már bejárta a világot, szinte nincs olyan ország, ahol ne ismernék. Míg a mi lángosunknak inkább csak a híre ment föld körüli útra, és aki eljön kicsiny hazánkba látogatóba, itt kóstolja meg.

Szólj hozzá!

Gasztroajándékok laktózérzékenyeknek

A mesébe illő rózsaszín pénztárca