Pár hete még az idei új kurzusokat hirdette a Szántó Tibor Fine Chocolates a Facebook-oldalán. Most, csütörtök délután lesújtó hírt közölt a család. – írta a hvg.hu
„A család nevében mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy Szántó Tibor csokoládékészítő hosszú betegség után ma éjjel elhunyt. Bennünk, akik valaha is kóstolták a a csokoládéit vagy hallották őt a csokoládéról beszélni, előadni, fog tovább élni ezután.” – közölték.
Szántó Tibor évekkel ezelőtt olaszországi munkái során került kapcsolatba ezzel a különleges termékkel. A minőségi csokoládék iránti odaadása ekkor kezdődött el.
Lévén, hogy itthon nem talált hasonlóan szofisztikált csokoládékat, mint amiket külföldön kóstolt, belevetette magát a szakma rejtelmeibe. Így aztán pár év tanulás után 2006-ban már hozzá is látott a saját „portékák” készítéséhez.
Azóta is folyamatosan tökéletesíti tudását. Európa csokoládékultúrájának meghatározó helyein Olaszországban, Franciaországban, Belgiumban sajátította el azt az ismeretanyagot, amivel kiemelkedő minőségű csokoládéit készít.
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Tibor a kakaó termőhelyek legnagyobb szakértője volt hazánkban. Az eddig leginkább csak a borkészítésnél ismeretes terroir fogalma az ő olvasatában nyert a csokoládék terén, hazánkban a legnagyobb jelentőséget. Csokoládéiban mindig a termőhely kapja az elsődleges szerepet, az ízesítés csupán kiemeli az adott kakaóbab termőhely jellegét. Igazi grand cru területek (vagyis prémium minőségű kakaóbabot szolgáltató ültetvények, régiók) alapanyagait használja fel a csokoládéihoz. – írja a csokilabor.hu.