A tojás világnapja, amelyet a Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg minden év októberének második péntekére, az idén október 9-re esik, ekkor több mint 30 tagországban rendezvények sorozata hívja fel a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére a táplálkozásban.
A tojás 13 vitamint tartalmaz (a C-vitaminon kívül minden szükségest), közülük a D-vitaminnak ez a legfontosabb hazai forrása. Lecitin és kolin tartalma miatt mind az egyedfejlődés korai szakaszában, mind időskorban fontos az idegrendszeri funkciók kialakulása, illetve megtartása terén.
Szakemberek szerint az anyatej után a tojás a legteljesebb, mással nehezen pótolható fehérje, melynek zsírjai, ásványi anyagai és vitaminjai ideális arányúak.
Az 1980-as években a táplálkozással foglalkozó szakemberek egy csoportja úgy vélekedett: magas koleszterintartalma miatt fogyasztása csak korlátozott mennyiségben ajánlott.
A kilencvenes évek elején a kérdés tudományos megítélése gyökeresen megváltozott, miután több vizsgálat bizonyította: a tojásban lévő koleszterinféle nem káros, hanem kifejezetten hasznos az emberi szervezet számára. Napi egy tojás elfogyasztása nemhogy káros lenne, hanem kifejezetten hasznos, ugyanis az emberi szervezetnek a normális működéshez koleszterinre szükség van.
Főleg gazdasági okok miatt Magyarországon a tojásfogyasztás az utóbbi években folyamatosan csökken. 2011-es adatok szerint 2005-ben 280 darab, 2007-ben 270, 2009-ben már csak 247 darab volt az egy főre jutó éves fogyasztás.
A tojás keresletének csökkenése természetesen visszavezethető az árak jelentős növekedésére is, annak ellenére, hogy a tojás még mindig a legolcsóbb fehérjeforrásnak számít.
„A tojásár növekedésében szerepet játszik a termelői és takarmányárak emelkedése, továbbá a kedvezőtlen piaci szabályozás is. Annak érdekében, hogy a magyar lakosság továbbra is kedvező áron juthasson hozzá ehhez a teljes értékű fehérjeforráshoz, a Baromfi Termék Tanács (BTT) más alapvető élelmiszerek előállítóival együtt tárgyalásokat folytat a kormánnyal az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése érdekében. Emellett lakossági kampányokkal népszerűsítjük a hazai, ellenőrzött termelésből származó tojástermékek fogyasztását” – mondta Végh László, a BTT-n belül működő Tojás Szövetség elnöke.