in

Megvannak az „Év Gyógyszerésze” és „Kedvenc Patikám” díj győztesei

2010 óta minden évben a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége kezdeményezésére a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság segítő közreműködése mellett, a Roche Magyarország Kft. támogatásával a gyógyszerészeknek országos nyilvánosságot és kiemelkedő szakmai rangot adnak munkájukhoz, elismerve annak követésre méltó minőségét.

Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alapító elnöke részletezte, hogy az „Év Gyógyszerésze” számukra azért fontos, mert kellő körültekintéssel és nagy kutató munkával tárják fel azokat az akár kistérségekben dolgozó gyógyszerészeket, akik nagyon sokat tesznek az egészségügyi ellátórendszerben nemcsak a gyógyszerellátás, hanem általános értelemben véve a betegellátás és az alapellátás területén a páciensek egészségéért.

Évről évre nagyon sok tapasztalatot gyűjtenek be a területi munkáról, a kórházi munkáról, igazgatásban dolgozó gyógyszerészek munkájáról, és ezeket próbálják meg közkinccsé tenni a most megjelent könyvkiadványban.

A XXXII. Magángyógyszerészek Országos Kongresszusán ők vehették át a díjakat:

I. helyezett

Dr. Virágné Dr. Vizdák Márta

I. helyezett

Dr. Prugberger Sára Anna

Vargáné Dr. Tóth Katalin

III. helyezett

Dr. Gyuricza Anett

különdíjak

Dr. Rozmán Dávid

Dr. Sebők Ágnes

A győztes pályamunkát beadó gyógyszerész és a legtöbb szavazatott kapott győztes patika, egy kortárs műalkotást is magáénak tudhat, mely méltóképpen jelzi az elért eredményt a patikalátogatók számára.

A pályázatokat bíráló szakmai zsűri tagjai: Dr. Mikola Bálint, Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke; Prof. Dr. Szökő Éva, Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnök; Dr. Samu Antal, Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöksége tagja és Prof. Dr. Halmos Gábor, egyetemi tanár – Debreceni Egyetem Gyógyszertudományi Kar.

Dr. Virágné Dr. Vidzák Márta – Év Gyógyszerésze I. helyezett 2022:

Választott témája volt a „Lakossági gyógyszerellátás – mire tanított a Covid?!”

Elmesélte, mennyire meglepődött, hogy a páciensek elkezdték gyűjteni számára a szavazatokat, és ezt egy közösségi média felületen tudta meg. Májusban értesült róla, hogy bekerült a legtöbb 20 szavazatot kapott gyógyszerész közé. Ekkor már tudta, milyen témában szeretné írni a pályamunkáját. Személyes ügy miatt választotta a témáját, ugyanis 2020 márciusában már sajnos megfertőződött az első hullám idején a családjával együtt. Az akkor egy hónapos kislánya nagyon súlyos posztkovid tüneteket produkált, ezért mint édesanya kezdett el a témával foglalkozni. Ezt követően a szakmájában tudta kamatoztatni az akkor megszerzett tudást. Felismerte, hogy a gyógyszerészeknek új kihívással kell megbirkózniuk a Covid miatt, a dolgozatában különböző epidemiológiai kategóriákba csoportosította a tennivalókat, ehhez kapcsolódóan fogalmazott meg különböző állításokat, tapasztalatokat és javaslatokat. Fontosnak tartotta az aktuális vírus variáns ismeretét. A praxis közösségek együttműködését kiemelten fontosnak tartja ilyen helyzetben.

Torjai Gábor, a Nero Solution Kft. ügyvezetője ismertette, hogy a „Kedvenc Patikám” szavazáson nagyon szoros volt a küzdelem az első 3 helyért, és kis különbség volt az első 4 helyet megszerző patikai szavazatok között. Ez a pályázat a hagyományoknak megfelelően a lakosság véleménynyilvánítása alapján kerül kiválasztásra. A szavazatokért versenybe szállhatott az ország bármely közvetlen lakossági ellátást biztosító patikája. A legtöbb szavazatot kapott patika nyerte el a „Kedvenc Patikám” címet. Torjai Gábor kitért arra, hogy a pályamunkák kapcsán mennyire fontos hogy továbbadható formátumba kerüljenek, így az idén megvalósult egy régi igény, kiadásra került a „Válogatás az Év Gyógyszerésze” pályamunkákból című könyv, amelybe válogatottan Magyarország minden térségéből, az elmúlt 11 év díjazott pályamunkái kaptak helyet.

„Kedvenc Patikám” nyertesek:

  1. Zafír Gyógyszertár (2484 Gárdony, Balatoni út 62.)
  2. Szent Sebestyén Gyógyszertár (2094 Nagykovácsi, Lenvirág park 1.)
  3. Arany Oroszlán Gyógyszertár (7682 Bükkösd, Kossuth Lajos utca 11.)

Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének zsűri elnöke összegezte, hogy a könyv összeállítása során kategorizálták a különböző területeket, amivel a gyógyszerészi gondozás során foglalkoznak.

Ez talán három jelentős területet jelent: primer, szekunder és a tercier prevenció. A primer prevencióban a hangsúly azon van, hogy minél tovább maradjunk egészségesek. Segítenek a gyógyszerészek tehát az egészséges életvitellel kapcsolatos különböző termékekkel megismertetni a pácienst. Utána következik a szekunder prevenció, amikor a gyógyszerész a mindennapi munkájában, például szűrő munkában lép fel, legyen ez egy diabétesz, hypertonia vagy akár a covid. Teszteket tud ajánlani, amelyekkel különböző vizsgálatokat lehet végezni. Kiemeli az önvizsgálat fontosságát. A tercier prevenció pedig, amikor már megvan az orvos által felállított diagnózis, megvan a megfelelő gyógyszer, és ekkor a beteg felkeresi a gyógyszertárat, ezzel kapcsolatosan adnak tanácsot hogyan használja fel, milyen mellékhatások lehetnek, milyen esetleges interakciók lehetnek  egy-egy használat során.

Dr. Hodossy Lajos (Roche Magyarország Kft.) elmondta, hogy a kollégákkal együtt hisznek benne, akkor járnak legjobban a betegek, ha minél személyre szabottabb a gyógyításuk. Ennek a szűkebb része az, hogy igyekeznek olyan gyógyszereket fejleszteni, amelyek személyre szabottabbak, hiszen ebben vannak igazán otthon. Úgy gondolják, hogy olyan dolgokat is támogatniuk kell, ami nem kifejezetten a gyógyszerről szól, hanem arról, hogy gyógyítás folyamán résztvevőknél mindenhol egyre személyre szabottabb legyen az átadott tudás, a szolgáltatás, amit a betegek kapnak.

A pályázatokról további részletes információkat az „Év Gyógyszerésze” és a „Kedvenc Patikám” honlapokon (www.evgyogyszeresze.hu és www.kedvencpatikam.hu) találhatnak az érdeklődők.

Szólj hozzá!

Világhírű művész képével lepték meg Király Viktort a Kolibri Art Stúdióban

Megvan a Dancing With The Stars 2022 győztes