in

Mestercukrász 2022 – zsűri, szereplők, infok

Mestercukrász 2022 – zsűri, szereplők, infok.

Roxi lett a Mestercukrász!

Rebi és Roxi küzd meg a Mestercukrász címért!

Szabi lett a második évad bronzérmese.

 A csütörtöki első feladatban Balázs séf ikonikus desszertjét kellett újraalkotni.

Szabi már a sütés elején hibázott az angolkrém alapjával, amit harmadjára sikerült csak megcsinálnia. A morzsáját is újra kellett kezdenie, mert félreértette a séfet, és ez egy olyan érzelmi lavinát indított el nála, hogy hibát hibára halmozott és egyre jobban lemaradt. Gombából végül csak hármat tudott elkészíteni, amiből egy a kóstolás előtt meg is adta magát, és a cukorszirupos vízcsepp-zseléjét sem csinálta meg, mert arra már nem maradt ideje.

Rebi magabiztosan indult neki a sütésnek, de amikor a csokis piskótája elkezdett repedezni, a szokásos magabiztossága is elszállt. Többször futott neki a banán felkockázásának és a karamellnek is, ráadásul a torta betöltéséhez kevés lett a mousse, ezért abból is újabb adagot kellett készítenie. Ennek ellenére az utolsó félórában egy nagy hajrával utolérte magát, és végül minden elemet sikerült is tányérra tennie.

Roxi a sütés első felében végig vezette a mezőnyt, de az utolsó egy órában egyre több hibát vétett. A plasztik csokival meggyűlt a baja, és a gombahüvelyei sem jöttek ki rendesen a formából, amit végül megpróbált kifeszegetni, hogy tálalni tudjon. A citromos zseléje is folyós állagú lett, amit az utolsó percig próbált menteni, de végül nem sikerült tányérra tennie.

A második fordulóban a játékosok segítőket kaptak: egy-egy hozzátartozójuk érkezett kuktának a konyhába.

Szabi nem tudta jól irányítani a feleségét, nem voltak konkrét ötletei a dekorációra, és megcsúsztak a sütik készítésével is. Emiatt annyira elkeseredett, hogy a sütés végén el is sírta magát a rá nehezedő nyomás, a tehetetlen düh és az önostorozás miatt. A toronyra málnás fehércsokis macaront, vaníliás és málnás choux-t, fondanttal díszített muffint és kékdzsemet, valamint madeleine-t készítettek.
Rebi az édesapját hívta el segíteni, akivel nagyon jól dolgoztak együtt, de az első adag choux-t véletlenül leejtette, így ezt újra kellett sütniük. Ennek ellenére behozták a lemaradást, és sikeresen felépítették a karácsonyfaszerűen dekorált tornyot. Tejcsokis és málnás macaront sütöttek, pink, kék és fehér cakepop-okkal, linzerrel és színes meringue-ekkel.

Roxi nagyon elérzékenyült attól, hogy ezúttal is az édesanyja segített neki, akire mindig számíthatott, az élet minden területén. Nagyon jó hangulatban dolgoztak együtt, és a séfek kérésére megsütötték a családi recept alapján azt a teasütit is, amivel egyszer már bizonyított. Végül egy vízivilágot álmodtak meg a torony dekorációjaként, amihez a mangós eperlekvárral töltött teasüti mellett áfonyás muffint, rubicsokis choux-t, pisztáciás kékpopokat es citromos madeleine-t sütöttek.

A zsűri a kóstolást követően ebben az évadban most utoljára dugta össze a fejét, hiszen azt kellett eldönteniük, ki lesz az a két versenyző, aki bekerülhet a fináléba. Ítéletük alapján Rebi és Roxi mérkőzik meg pénteken a fináléban!

Gábor távozott a Mestercukrász konyhájából

Rebi, Roxi és Szabi a TOP3-ban!

 A mai adás rendhagyó volt, ugyanis Claudia családi okok miatt nem tudott jelen lenni, ezért két séf zsűrizte csak a feladatokat. Az első fordulóban a versenyzőket nagyon meglepte, hogy csokiszobrot kell készíteniük, ráadásul mellé egy ehető desszertet is. Szabi tartott a legjobban a szoborkészítéstől, de tudta, hogy a fináléba jutáshoz ezt is meg kell oldania.

Gábor nagyon sokáig szenvedett a koponya formázásával, amit először temperált csokiból kezdett el, majd kétszer is új plasztikcsokit csinált hozzá, hogy sikerüljön tökéletesen kijavítania. Ezzel annyi időt veszített, hogy az alá tervezett könyvet is csak az utolsó pillanatban fejezte be, amihez végül el sem készült a zselés könyvjelzővel. Az anatómiakönyvként tálalt desszertet mandulás piskótával, áfonyamousse-szal és ribizlibetéttel álmodta meg.

Rebi nagyon szeretne bekerülni a legjobb három versenyzője közé, ezért amikor a séf kétszer is visszadobta a rosszul megformázott sellőfarkat, harmadszorra is nekifutott, hogy tökéletesítse. Jelképesen egy kagylót is megformázott rá, és került mellé egy lilásvörös polip is. A vízi világ imitálására színezett morzsát és mikrós piskótából formázott korallt készített. A desszertjét a kagylóban vitte a zsűri elé, ami egy gyöngyöt ábrázoló vaníliamousse narancslikőrös betéttel és bársonyfújással.
Roxi nagyon megszenvedett a csiga formázásával, mert eleinte egy kakaóscsigának tűnő, kétdimenziós házat kezdett csinálni hozzá, és a séfnek többször is figyelmeztetnie kellett, hogy a valódi csiga háza nem olyan. Annyira elveszett ebben a gyurmázásban, hogy a desszertjét végül csak az utolsó percekben tudta kitálalni.

Díszítésként leveleket és barnára színezett morzsát készített, a desszertjei pedig apró farönköket formáltak, kakaóporral meghintett karamellmousse-ból.

Szabi nagyon sok időt veszített az olajfa megformázásával, mert nincs rutinja a szobrok készítésében és a formatorták világa is távol áll tőle. Kétszer is nekifutott egy morzsának, amit végül nem készített el, a fa egyik ága le is tört, amit úgy kellett visszadrótoznia, és a zöld leveleket is újra kellett csinálnia, mert elsőre nem sikerültek. Desszertként csokoládészálakból egy fészket készített, amibe kaviárt csinált és egy gömb alakú étcsokimousse-t készített licsis eperbetéttel.
A feladatot Rebi teljesítette a legjobban, így a második fordulóban – ahol Joci séf kápiás monodesszertjét kellett diktálás útján elkészíteni – Roxinak adta a nehezítés. A lány nem láthatta a kész desszertet, nem hallhatta a séf tanácsait, pusztán a diktálás során kapott információk alapján tudott dolgozni. Ennek ellenére nem lesett senkiről semmit, mert be akarta bizonyítani a séfeknek, hogy képes ilyen helyzetben is boldogulni. A csokivitorláit ugyan nem tudta szépen levenni a fóliáról, de az összes többi elemet sikerült elkészítenie.

Rebi nagyon jó tempóban követte a séf utasításait, hogy bizonyítson, így szinte mindennel elsőre lett készen, és sikerült is megcsinálnia a desszert összes elemét.

Gábor egyre jobban el volt veszve a feladatban, és minél jobban lemaradt, annál jobban bepánikolt attól, hogy nem tudja tökéletesen követni a séfet. A zselatinnal teljesen összezavarta saját magát, így aztán a mousse csak az utolsó 10 percben került be a sokkolóba, és a fehércsokiját sem tudta rendesen letemperálni. A tálalás végére igyekezett minél több elemet elkészíteni, de egyre dühösebb lett magára amiatt, hogy nem maradt ideje befejezni a munkát.

Szabi rosszul kezdte el a piskótát sütni, de végül kettévágva mentette meg a túl vastagon maradt alapot. A csokitemperálásnál is rosszul kezdte el használni a waxfóliát, mert a csoki mindkét oldalát befedte vele, és már csak egyet volt ideje megmenteni, de azt végül dupla rétegben tekerte fel, kettőt egymásba olvasztva.

A forduló végén nehéz döntés várt a két séfre: egy játékost haza kellett küldeni: Gábor számára ért véget a döntő árnyékában a Mestercukrász.

Még versenyben vannak:

Kottmayer Szabolcs
Rábai Roxána

Krupa Rebeka

Közeleg a finálé – már csak négyen vannak versenyben!

A döntő hetének második napján puzzle-desszert és fagyikészítés tette próbára a játékosok képességeit.

Az első feladat egy szétszedhető puzzle-desszert elkészítése volt. Szabi nagyon megijedt attól, hogy festenie kell, ráadásul mindkét fajta mousse-szát rosszul kezdte el, így ezt újra kellett készítenie, ami miatt nagyon megcsúszott a munkával.

Egy 8 darabos puzzle-desszertet készített, fehércsokis és étcsokis mousse-szal, maracuja zselével és vajas piskótával, a fondantra pedig egy tavaszi tájképet próbált felfesteni.

Roxi félidőnél vette észre, hogy nem megfelelő méretűek a kiszúrt piskótái, ezért javítania kellett. Vesztett egy kis időt vele, de végül a festéssel is rendben végzett. Nagymamája konyhájának ízeit és illatait szerette volna megidézni, amihez egy fehércsokis-málnás mousse-t készített málnás-citromfüves betéttel, illetve egy étcsokis-vodkás mousse-t barackos betéttel. A desszert alját piskótával zárta le, a festményen pedig a nagyi kertjét és konyhaablakát ábrázolta.

Rebi eredetileg csak egy málnás betétet tett volna a desszertjeibe, de mivel Balázs séf karamellbetétet is kért, azonnal megcsinálta azt is. Hogy bizonyítson, végül egy 16 darabos puzzledesszertet készített. Az egyik fajta egy karamellás-tonkababos mousse citrombelsővel, a másik pedig sárgabarackos mousse karamellbetéttel, a fondantlapokra pedig egy erdei tájképet festett.

Kata a tegnapi versenynap után nagyon szeretett volna bizonyítani a zsűrinek, de már a sütés elején hibát vétett a linzerrel, és a mousse-szai is nagyon lassan készültek el, emiatt a festést is csak az utolsó 10 percben tudta elkezdeni. 8 darabos puzzledesszertet készített fehércsokis és étcsokis mousse-szal, meggybetéttel és linzermorzsával. A desszertet sárga és fehér bársonnyal fújta le, a fondantra pedig egy virágzó cseresznyefát próbált meg felfesteni.

Gábor nem figyelt arra, hogy a zsűri kétféle mousse-t várt tőlük, ezért csak egyfélét tervezett meg, úgyhogy sütés közben kellett volna rögtönöznie. Ez azonban annyira felborította a terveit, hogy végül csak étcsokis mousse-t csinált áfonyás és meggyes betéttel. Tudta, hogy mivel tetoválóművészként dolgozik, és jó a kézügyessége, a zsűri nagyon várja, hogy egy csodás festménnyel nyűgözze le őket. El is kezdte megfesteni Vincent Van Gogh Csillagos ég című festményét, de annyira kicsúszott az időből, hogy nem lett készen mind a 16 darabbal a kirakósból.
A második körben Gábor kapta a hátráltatást Roxitól, így 10 percre ki kellett ülnie a kanapéra. Azon volt, hogy behozza a lemaradását, de a fagyiját későn tudta elkezdeni hűteni a fagyigépben, újra kellett kezdenie a churros sütését, és az öntetét is nagyon sokáig redukálta, így azt csak az utolsó másodpercekben tudta még melegen rányomni a kehely tetejére. Vaníliás-fehércsokis, kávés és mogyorókrémes fagyit vitt ki a zsűri elé.

Roxi egy nagyon extravagáns fagyit akart készíteni, ezért különleges ízeket választott hozzá. Újra kellett kezdenie az avokádós verziót, mert elsőre túlságosan bebarnult az avokádója, és a pekándiós pralinéját is kidobták a séfek, mert rossz technikával kezdett neki, ennek ellenére mindennel időben elkészült. Zserbós, mangós-avokádós és pisztáciás fagyit vitt a zsűri elé tajin, azaz dél-amerikai fűszerkeverékes-citrusos ízesítésű sziruppal, gofrival és pekándiós pralinéval.
Kata szeretett volna bizonyítani, de megint nagyon szétszórtan dolgozott. A fagyigépből kivett fagylaltját kint felejtette a pulton, háromszor is elrontotta a karamellt, és végül csokiszószt tálalt helyette. Készített egy feketeerdős fagyit, egy mangós velencei álmot, és egy pisztáciásat, buborékos gofrival.

Rebi végig nagyon pörgött és időben sikerült is elkészíteni a kehely összes elemét. A zsűri elé egy rubicsokis-málnás-lime-os, egy maracujás-fehércsokis és egy tökmagos fagylaltot vitt, tökmagropogóssal, csigaformában kisütött churros-szal és málnaöntettel.
Szabi nagyon élvezte ezt a feladatot, mert civilben egy fagylaltozó társtulajdonosa, úgyhogy megpróbált most nagyot villantani a zsűrinek. A churros elsőre nyers lett, de korrigálta, viszont a karamelljét jónak ítélte, ezért azt az eredeti formájában tálalta fel. Készített egy klasszikus vanília fagyit, egy epres-rebarbarásat és egy pisztáciás málnás verziót.

Egy játékosnak ma is el kellett hagynia a Mestercukrász konyháját: a zsűri ítélete alapján Kata nem folytathatja a versenyt.

Megvannak a Mestercukrász döntősei!

Rebi, Roxi, Kata, Gábor, Szabi és Zsombi jutott be a döntőbe.

Kottmayer Szabolcs

Krupa Rebeka
Rab Kata
Rábai Roxána
Csáki Gábor
Panka Zsombor

Mestercukrász Jelly: kizárták a versenyből

Vállalhatatlan viselkedése miatt az egyik zöldkötényes játékos számára sütés közben ért véget az édesszájú Konyhafőnök.

A szerdai első feladatban egy minimum 40 centis, 3D-s épületet kellett elkészítenie a csapatoknak. A zöldeknél Jelly lett a főcukrász, aki erőből irányította a többieket, ami miatt a légkör gyorsan feszültté vált.

Kata és Szabi a főnök utasításai szerint nyújtották a tésztákat, félretéve minden ellenérzésüket, hogy pontot szerezhessenek, ezzel párhuzamosan Jelly viszont továbbra is csak a tervezéssel foglalkozott, így alig haladt a munkával, ami egyre jobban bosszantotta a többieket. Ráadásul a lány flegma stílusban kommunikált csapattársaival és a terepszemlére érkező séfekkel sem volt barátságos.

A feszültség egyre nőtt és egy ponton Jelly magából kikelve ordítozni kezdett Katával, aki nem hagyta magát, ettől Jelly viszont még idegesebb lett, a két lány közé végül Szabi állt be, mert attól tartott, hogy Jelly nekiugrik Katának.

A tarthatatlan helyzetet Joci séf oldotta fel, aki erélyes hangnemben arra utasította Jelly-t, hogy hagyja el a konyhát.

Nem sokkal ezután a zsűri meghozta a döntést: Jelly nem térhet vissza, viselkedése miatt kizárták a versenyből

Mestercukrász Jelly: Grkovic Jelena „Jelly”

Jelena, akinek a beceneve Jelly, Szerbiában született, és a sport miatt költözött Magyarországra 10 éve, ugyanis válogatott jégkorongozó. Épp ezért egy jégvilágot ábrázoló hokis tortát készített bemutatkozó desszertként.

Megvannak a Mestercukrász középdöntősei!

Az elődöntő utolsó napja alaposan feladta a leckét minden versenyzőnek: míg az egyik csapatot monodesszert-kockákkal izzasztották meg, társaik pedig Rácz Jenő személyében kaptak egy szigorú és tempós vendégséfet diktálni.

Jelly végig nagyon feszült volt a hátráltatás miatt, hiszen 5 percre pultot kellett cserélnie Szabival, és nem is tudott rendesen odafigyelni arra, amit kért tőle, így aztán hibát is vétett. A séfek tanácsai ellenére ment a saját feje után, de végül el is készült mind a 25 kockával, 3 ízben és 4 féle dekorációval. Csokis-rumos verziót csinált marcipános szilvás töltelékkel és bársonyfújással, áfonyazseléset gumicukorral a közepén csokiba mártva és aranyfóliával díszítve, valamint egy epreset temperált fehércsokival borítva, airbrush-sal színezve.

Szabinál annyira rosszul sült el a hátráltatás, hogy az utolsó órában szinte 10 percenként szembesült valami kellemetlenséggel, amit Jelly munkája okozott neki, amikor helyette dolgozott. Fehércsokis-málnamousse-os kockákat készített, valamint nugátosat és narancszseléset diós-étcsokis talpon, a dekoráció pedig fehércsoki, fondant burkolat, bársonyfújás, színes tükörglazúrok és kézi festés.

Gábor előnye az volt, hogy 10 percre megkapta Balázs séfet, akivel a tükörglazúrt és a kockák élezését kezdték el közösen. Karamellás-körtés-kardamomos, ribizlis és rumos-csokis-meggyes kockát készített, kék tükörglazúrral, karamell bevonattal, étcsokis kakaós borítással és bársonyfújással.

Geri jó tempóban haladt a munkával, és ezúttal nagyobb gikszerek nélkül készült el mindennel. Diós-kakaós piskótakockát készített tejszínes barackkrémmel töltve, tükörglazúrral leöntve, bársonyfújt fehércsoki-mousse eperbetéttel és csokival kikent párizsikrémes “kékdzsemet” kakaóvajas mártásban, magvakkal borítva.

Kata az utolsó fél órában csúszott meg, viszont egy nagy hajrával igyekezett befejezni minden kötelező dekorációt. Pisztáciás piskótakockát készített csokibevonattal és tükörglazúrral, csokimousse-t piskóta talpon, pisztáciás-szarvasgombás krémmel bársonyfújva és mascarponés-epres piskótakockát fondantba burkolva.

Rolandnak nem sikerült a tükörglazúr bevonata, a karamellás-körtés tölteléket elölről kellett kezdenie, korrigálnia kellett a kockák formáját, úgy hogy rendesen megszenvedett a feladattal. Ananászos-fehércsokis töltelékkel töltött kockát csinált fehércsokival bevonva, citromos-maracuja mousse-os verziót citromsárga és fekete bársonyfújással, és egy karamellás-körtés “kékdzsemet” fehér és citromsárga bársonyfújással.

A vizsgafeladat kóstolás után Roland került a veszélyzónába.

A második feladathoz vendégséf érkezett Rácz Jenő személyében. A Michelin-csillagos séf egy „egyszerű”, 60 perc alatt elkészíthető desszertet hozott a játékosoknak.

Rebi nagyon megszenvedett ezzel a feladattal, mert neki kellett kimennie 3 percre a konyhából, de ennek ellenére ötször nekifutott annak a tüilnek, aminek a receptjéről lemaradt. Nagyon megégette a kezét vele, és emiatt el is sírta magát, de megpróbált mindent tökéletesen tányérra tenni, a tüil kivételével.

Roxi végig nagyon jól tartotta a tempót a séffel, és csak a linzer sütésénél vétett hibát, de az utolsó percekben sikerült elkészítenie a morzsát is pluszban. A sütés végén vette észre hogy a temperált csokija szétnyílt a sokkolóban így abból csak egy kis darabot tudott feltálalni.

Barbara végigküzdötte az egész diktálást, mert nagyon sokszor rosszul emlékezett a hozzávalókra és pontatlanul dolgozott. A málnapüréjét csomósnak találta a séf, de ezt végül nem javította ki, és a mézkrémbe is rossz arányban keverte bele a tejszínt. Kétszer futott neki a csokitemperálásnak is, de végül minden elemet fel tudott tenni a tányérra.

Zsombi már a sütés elején lemaradt, és a mézkrémje is odaégett, amit újra kellett kezdenie, és ezzel is fontos perceket veszített. Végig nagy lemaradásban dolgozott, így a séfnek többször is oda kellett mennie hozzá segíteni. Végül egy nagy hajrával úrrá lett a kétségbeesésén és összeszedte magát, úgyhogy minden elemet ki is tudott tálalni.

Rácz Jenő vendégséf távozása után a zsűritagoknak meg kellett beszélniük, hogy ki lesz az a versenyző, aki veszélyzónába kerül Roli mellé, Barbara teljesített a leggyengébben a második fordulóban és a zsűri úgy ítélte meg, hogy ő az, akinek a középdöntő kapujában kell elhagynia a konyhát.

 

A Séfek bizalmát meg kell tartani!

A Mestercukrász elődöntő hetének második napján a játékosoknak koktélokat és az álmaikat kellett megsütniük!

Az első feladatban közismert koktélokat kellett újragondolni monodesszert formájában.

Jelly hátráltatásképpen a Bloody Mary koktélt kapta Szabitól, amihez a paradicsomot, a zellert, a tabasco szószt és a borsot is bele kellett illesztenie a monodesszertjébe. A mousse alapját végül feljavította a séf kérésére, de a zselatint a végén keverte csak bele. Végül többféle formában fagyasztotta ki, úgyhogy két verziót is kitálalt a zsűrinek. Kakaós-borsos piskótával és borsos zeller zselével töltött fehércsokis paradicsom-mousse-t tálalt, amit vodkával és tabascóval ízesített.

Rolandnak nem volt könnyű dolga, mert nem szereti az alkoholt, de próbált a Cosmopolitan koktél alapanyagaiból kiindulva dolgozni. Szeretett volna újra kedveskedni Claudiának, ezért egy rózsaszín, szív alakú desszertet csinált. Áfonyás-vodkás mousse-t készített piskótával és lime-os zselével, amit alkoholos gyümölcszselével töltött meg a tetején. Rózsaszín bársonyfújással vonta be, és szárított narancskarikával díszítette.

Gerinek nagyon meggyűlt a baja a Pina Colada-s desszertjével. Rögtön az elején odaégette a piskótáját, amit újra kellett kezdenie, és a kókuszos mousse-t is csak harmadszorra sikerült elkészítenie, ráadásul mivel rossz ételfestéket hozott a piactérről, végül fekete glazúrral vonta be a félgömbjét zöld helyett. Fehércsokis-kókuszos-rumos mousse-t készített kókuszos piskótával és fehércsokis-ananászos zselébetéttel.

Kata a Tequila Sunrise koktélt gondolta újra, amihez egy citrusos-grenadine-os piskótát készített, citromos mousse-szal és narancsos-citromos zselével. A desszertet citromsárga és narancssárga tükörglazúrral vonta be, díszítésként pedig egy sárga tüilt, kandírozott limehéjat és fehércsokiropogóst készített.

Győző a Sex on the beach koktélt választotta a pultról, amihez egy linzertészta alapot sütött áfonyamousse-szal, barackpálinkás barack-concassé-val, narancs-zselével, narancsos cukortüillel és bársonyfújással. Díszítésként egy tésztából sütött jelképes szívószálat is készített rá.

Szabi a kedvenc koktélját, a Mojitót választotta ki magának. Magabiztosan kezdte a munkát, de elrontotta a mentás mousse-t és a lime-os zseléjét is, amivel rengeteg időt veszített, így a lime-os mentazseléből végül nem volt ideje újat csinálni. Lime-os piskótát sütött, limeos-fehércsokimousse-szal, citromos-csokis tükörglazúrral, a tetején mentás-rumos zselégyöngyökkel és temperált fehércsokival.

Gábor nagyon megszenvedett a koktéljával, mert a B52 maradt neki a pulton, amiben kétféle alkohol: ír krémlikőr és kávélikőr is van. Annyira bepánikolt attól, hogy nem tud az alkoholokkal bánni, hogy hibát hibára halmozott: a piskótáját odaégette, a kávés krémjét csak harmadszorra sikerült megugrania, és a betétet is későn csinálta meg, így a desszertjét csak darabokban sikerült kivennie a formából.

Csokis-narancsos piskótát készített, kávés- írkrémlikőrös mousse-szal, kávézselés betéttel, bársonyfújással és egy narancslikőrből készült zselékoronggal.
A forduló végén Geri került a veszélyzónába.

A második feladatban a játékosoknak vágyaikat és álmaikat kellett megjeleníteni egy minimum 12 centi széles minimum 20 centi magas torta formájában.

Barbara kapta a hátráltatást, ezért meg kellett sütnie Rebi piskótáját is, de ennek ellenére behozta a lemaradását, és mindent befejezett időben, hogy bizonyítson. Az álma egy francia stílusú cukrászda, ezt jelenítette meg a tortáján. A tetejére egy kávéscsészét és egy macaront formázott, a torta oldalán pedig a cukrászda bejárata és kirakata látható, a kirakatban macaronokkal és fagyival, sőt, még egy biciklit is volt ideje megformázni. A tortát csokis kakaós piskótából és fehércsokis-mentás málnakrémből építette fel.

Rebinek az előnye miatt nem kellett piskótát sütnie, így foglalkoztatott a torta többi elemével. Az az álma, hogy egyszer olyan jó anya lehessen ő is, mint az édesanyja, ezért ezt jelenítette meg a tortán. Kék fondanttal borította, rózsaszín és kék babalábak kerültek rá fondantból, holdakkal és csillagokkal. A kakaós-csokis-pekándiós piskótát, amit Barbara sütött meg neki, egy különleges, karamellás csokiból készült ganache-zsal és karamellizált nektarinnal töltötte meg, közte egy fehércsokis, mogyorós ostyaropogóssal. A tortára egy cake popot is csinált.

Kriszti sokáig nem tudta, hogy milyen álmát jelenítse meg a tortáján, ráadásul túlfagyaszotta a csokis-mentás krémjét is, nem lett elég magas a tortája, amire még egy kisebbet is gyártania kellett, de ebbe már nem jutott elég csokis krém, úgyhogy sima vajkrémmel töltötte meg. Az amerikai nemzeti parkos látványvilághoz lime-os csokis piskótát készített, és bársonyfújóval vonta be. Fondantból gyártott mamutfenyőket, repülőt és egy zászlót piros és kék izomalt szívekkel, a torta közepébe pedig meglepetést rejtett.

Peti nagyon megijedt ettől a feladattól, mert semmilyen rutinja nem volt a formatortákkal kapcsolatban, úgyhogy szinte végi el volt veszve, és hibát hibára halmozott. A grillázst ki kellett dobnia, és a karamellás vajkrémét is újra kellett kevernie, ráadásul a tenerifei álomházat sem tudta még mini verzióban sem kiformázni. Csokis-narancsos piskótát készített, sóskaramellás-pekándiós krémmel, amit kékre festett vajkrémmel burkolt, fondant-kagylókkal és napocskával díszítve, crumble-szórattal, ami a homokot szimbolizálja.

Roxi álma az, hogy a nárcisztikus pasijával való 17 éves kapcsolata és a szakításuk után végre visszanyerje az önbizalmát és az önértékelését, úgyhogy a tortával ezt akarta szimbolizálni. Kakukkfüves piskótát készített vörösmisós csokikrémmel és indiai citromfüves zselébetéttel. A tortára készített fondantból egy locsolókannát, izomalt vízcseppel, ami a rizspapír-virágokat locsolja meg, és egy vonalból megrajzolt női arcot, ami a saját arcát szimbolizálja.

Zsombi próbált nagyon összeszedetten dolgozni, de ma is nagyon megcsúszott a munkával. Az álma egy japán utazás lenne, de a tervezett tori-kapu és a felkelő nap motívumai nem készültek el a tortájára, csak egy nyíló cseresznyefát formázott meg szifonos szivacspiskótával és a Fuji vulkánt fondantból. Sima piskótát készített hozzá törökmogyorós krémmel és sárgabarack locsolóval.

A második fordulóban Peti került a veszélyzónába és a zsűri döntése alapján neki kellett elhagynia a Mestercukrász konyháját.

Dráma a stúdióban: rosszul lett a Mestercukrász egyik játékosa!

Macaronkészítés és bolti torta feljavítása borzolta a játékosok idegeit a Mestercukrász 6. adásában.

 A Mestercukrász elődöntő hetének első feladata 12 db tökéletes macaron elkészítése volt, háromféle ízvilágban.

Jelly egészen az utolsó 30 percig nem tudta eldönteni, milyen ízű legyen a harmadik krémje, és a tésztáit sem sütötte meg tökéletesen. Végül annyira megcsúszott az idővel, hogy csak az utolsó egy percben kezdett festeni. Nála zöld-márványos macaron készült mangós-mentás krémmel, narancssárga színű mogyorós-meggyes töltelékkel és egy világos narancssárga, sárgabarackos krémmel, amire a kutyusát próbálta meg rárajzolni.

Szabi macaronjai hamburgert ábrázolnak, amibe készített egy barna, ír-krémlikőrös tölteléket, fondantból gyártott salátaleveleket, paradicsomszeletet és sajtot is, a tetejére pedig szezámmagot szórt. A második fajta egy pasztell zöldre festett verzió tökmagos málnakrémmel, a harmadik pedig rózsaszín, epres mascarponekrémmel töltve.

Győző a formákkal játszott. A 12 darab macaronja közt van répa alakú narancssárga macaron, amit mascarponés-narancsgéles töltelékkel töltött meg, készült egy piros színű szív alakú rozmaringos áfonyakrémmel és egy harmadik, sötétzöld színű is málna-menta ízű töltelékkel.

Kata rutinosan állt neki a sütésnek, hiszen már korábban is csinált macaronokat, de végül hibázott azzal, hogy különböző méretű tésztákat akart egyszerre megsütni, és újra kellett kezdenie a formázást. A pisztáciakrémje nagyon folyósra sikerült, a csokiganache-os verzió pedig túlfagyott a sokkolóban. Készített egy világoskék verziót csokiganache-zsal és eperbetéttel, egy zöld színűt fehércsokis pisztáciakrémmel és egy rózsaszínt fehércsokis-epres töltelékkel.

Gerinek két krémjét is újra kellett kezdenie, ezért aztán nagyon megcsúszott a munkával, és a díszítésre már alig maradt ideje. A színes macaronokba tejszínes-kávés, vaníliás-mákos, és pisztáciás-málnavelős krémet töltött.

Rolinak is a krémjeivel gyűlt meg a baja. Először újra kellett csinálnia az angolkrém alapot, ami másodjára túl ikrás lett, és a savassága sem volt jó. Próbálta feljavítani, de nagyon ideges volt amiatt, hogy nem tudja tökéletesen teljesíteni a feladatot, így aztán feszülten vitte ki a zsűri elé a macaronokat. A barna színűbe mogyorókrémes-tökmagos töltelék került, a pirosakba meggykrémes, a zöldekbe pedig sárgabarackos, és pluszban szívecskékkel is kedveskedett Claudiának. A fiú annyira izgult az eredményhirdetés alatt, hogy rosszul lett és néhány percre el is hagyta a Mestercukrász konyháját.

Gábor annyira megcsúszott azzal, hogy elrontotta az első adag tésztáját, és újra kellett sütnie a macaronjait, hogy a második adag végül el sem készült, így kénytelen volt az első verzióból megmenteni párat. Emiatt viszont csak két nagyobb és két kisebb macaront tudott kifesteni és feltalálni, amit málnás-epres-fehércsokis és mogyorós krémmel töltött meg. Teljesítménye a zsűrit sem győzte meg és az eredményhirdetés végén Gábor veszélyzónába került.

A második feladat meglepte a játékosokat: bolti, kész tortát új krémekkel és kreatív dekorációkkal kétemeletes változatban a zsűri elé tálalni.

Peti csak az emeletes torta építése közben vette észre, hogy a két emelet ugyanakkora átmérőjű, így kénytelen volt utólag kivágni egy kisebb formát, amit végül jobb híján a macaronokkal burkolt körbe. Az alsó szintet epres-bazsalikomos fehércsoki krémmel, a felsőt pedig gesztenyés-lime-os krémmel burkolta. A háromféle kötelező dekorációhoz macaront, cukorvirágot és színezett tüilt készített.

Rebi egy citromos- vaníliás- fehércsokis vajkrémet készített a bolti torták elfedéséhez, és ő is négy díszítőelemmel készült; izomaltot, meringue-et, tüilt és étcsokibonbonokat rakott fel az emeletes tortájára.

Kriszti vaníliás és fehércsokoládés vajkrémet csinált a burkoláshoz, díszítésnek pedig fondant “palástot”, izomaltot, és mogyorós piros karamellt készített.

Roxinak fel kellett javítania a vajkrémjét, és a karamelldíszekkel is meggyűlt a baja, mivel lukacsos szilikonlapra csurgatta rá megdermedni. A két emelethez burkolatnak betonszürkére színezett kurkumás vajkrémet, illetve egy csokiganache-t készített, a háromféle díszítés pedig színezett rizspapír, izomalt és karamelldekor lett.

Zsombinál a tojásfehérje nem akart felverődni, így kétszer kellett nekilátnia a krém alapjának, majd elvágta az ujját is, amivel ismét értékes perceket veszített, és végül az utolsó pillanatokban tette fel a kész izomalt díszt a tortára. Burkolatnak fehércsokis vajkrémet csinált, amiből egy adagot kékre festett, és az alsó réteget ezzel kente körbe, a díszítés pedig fehér tüil, kékre színezett izomalt és egy fondantrózsa lett.

Barbara nagyon megijedt attól, hogy hogyan fog tudni átalakítani két bolti tortát egy szépen dekorált emeletes tortává. Málnás vajkrémmel vonta be az alsó szintet, maracujás sárgabarackossal pedig a felsőt. Díszítésképpen pedig cukorcsipkét, fondantrózsát, izomaltot és meringue-et csinált.

Máté túlverte a tejszínt, a grillázsát elégette, majd végül a csokit sem tudta megfelelően temperálni, ráadásul a séf által javasolt csokifészekhez is túldermesztette a temperált csokit, úgyhogy végül csak néhány szálat tett fel a tortára. A torta felső szintjét étcsokoládés krémmel vonta be, az alsót pedig egy vaníliás-narancsos krémmel. Dekorációnak a csokifészek mellé izomaltdíszeket és rizspapír-ropogóst készített.

Az eredményhirdetés után Máté veszélyzónába került Gábor mellé, kettőjük közül a zsűri végül Mátét küldte haza.

Megvannak a Mestercukrász elődöntősei!

Nyolc kötény már csütörtökön elkelt, a maradék hatért nyolcan szálltak ringbe a Mestercukrász pénteki adásában.

 Az első feladatban három darab különböző ízesítésű, virág-tematikájú cupcake-et várt a zsűri a négy versenyzőtől.

Szabi félreértette a feladatot, úgyhogy a piactéren csak egyféle dekorációhoz szedte össze a hozzávalókat, amin sütés közben kellett módosítania. Perceket veszített azzal is, hogy a krémeket javította, és az izomalttal is meggyűlt a baja, de végül sikerült mindhárom cupcake-et feldíszítenie. Készített egy feketeerdős ízűt citromos cukormassza virággal, egy kaktusz-díszítésűt epres krémmel és egy karamellás-körtés krémmel töltöttet Claudiának, izomalt pipaccsal a tetején.

Győzőnek nagy időveszteséget okozott, hogy rosszul sütötte meg a cupcake-eket, és újra kellett kezdenie őket, de egy nagy hajrával sikerült mindent időben befejeznie. Áfonyás töltelékű cupcake-et készített cukormasszából formázott rózsával, mellé egy szedreset, svájci vajkrémes piros tulipánokkal és egy csokis-málnás verziót, amire izomalt-orchideát próbált megformázni.

Geri nagyon megcsúszott a munkával, így aztán a három cupcake-et szinte az utolsó pillanatban töltötte be, és a dekorációra sem maradt elég ideje. Készített egy lemon curd-ös, kék svájci krémes verziót, egy rózsaborsos-narancs curd-ös rózsaszínt, és egy étcsokisat sárga svájci krémmel.

Ljubov már a koncepciójával is bajban volt, ami eléggé lelassította a munkáját a sütés elején. Szerette volna a bemutatkozó napján elrontott izomalt kupoláját újra megidézni, de ezzel annyi időt veszített, hogy végül alig maradt ideje dekorálni. Csak kétféle ízű – chilis-fehércsokis és mangós – cupcake-et készített rózsaszín habcsókkal, és a fehércsokisra izomalt burát is csinált, hogy bizonyítson. Teljesítménye nem győzte meg a zsűrit, neki kellett elhagynia a konyhát.

A második fordulóban Joci séf izzasztotta meg a versenyzőket, a tempós diktálás során a séf ikonikus desszertjét kellett lemásolni.

Peti hibázott a feladat elején, ami miatt újra kellett kezdenie a musszelin alapját, ráadásul a két piskótalapja közül is csak az egyik sült meg rendesen. Egy erős hajrával a diktálás végére behozta a lemaradását, és végül ő végzett elsőként a desszerttel.

Rebi eleinte nagyon magabiztos volt, és csak a piskóta felszeletelésénél tört meg a lendülete, amit rossz méretre vágott, majd túl vastagra töltött, és a krémet kinyomva próbált javítani rajta. A karamellje kikristályosodott, amit újra kellett kezdenie, ráadásul csak az utolsó percben fagyott ki a desszertje, de még így is sikerült mindent kitálalnia.

Máté jól kezdte a feladatot, de aztán a tejszínhabja túlverődött, ami helyett újat kellett készítenie, és a rétegzett piskótaformába töltésével is akadtak gondjai. Így aztán a végére nagyon megcsúszott, és a karamellel is csak az utolsó percben sikerült végeznie, de ennek ellenére kitálalta a desszert összes elemét.

Cinti nagyon megküzdött ezzel a feladattal, mert többször újra is kellett kezdenie a folyamatokat, ugyanis a nagy kapkodásban összekeverte az alapanyagokat. Az utolsó percben annyira belemerült a piskótája mentésébe, hogy észre sem vette, amikor lejárt az idő, és emiatt nem is tudta kitálalni a desszertet. Végül csak a félkész, vaníliás krémmel rétegzett musszelines piskótát tudja csak kivinni a zsűri elé, a kis musszelin gömbökkel a tetején. Ez a teljesítmény már nem volt elég a kötényszerzéshez, Cinti számára is véget ért a Mestercukrász.

A 14 kötény gazdára talált, hétfőn indul az elődöntő a Mestercukrászban!

Mestercukrász 2022 szereplők,

A tét az elődöntőbe jutás!

Kötényszerző nappal folytatódott a Mestercukrász. Tíz versenyző előtt megcsillant a továbbjutás lehetősége, de a nap végén csak nyolc játékos kaphatott kötényt.

Az első fordulóban öt versenyző mérhette össze tudását, feladatuk 15 tökéletes töltött fánk elkészítése volt, három ízben és három formában.

Roni késve ért vissza a piactérről, így büntetésül 5 percig nem dolgozhatott a feladat elején. Ezt a hátrányt végül nem is sikerült ledolgoznia, mert nagyon bizonytalan volt a fánk tésztájának összeállításával is. Több fánkot is odaégetett, ami miatt csak 14 került fel a fánkfalra, és így sem tudta mindet betölteni. Tejcsokoládés-tonkababos, szedres áfonyás és fehércsokis-ananászos krémeket készített hozzájuk.

Roli a sütés elején az első tésztáját elrontotta, és mivel újat kellett kezdenie, ezzel sok időt veszített, ráadásul a töltéssel sem boldogult rendesen, úgyhogy a dekorációra nagyon kevés ideje maradt. A 15 fánkot csokis-chilis, vaníliás és epres-borsos krémmel töltötte meg.

Kata az első perctől próbált nagyon összeszedetten dolgozni, hogy megszerezhesse a kötényt. Volt is ideje szépen kidekorálni a fánkjait, amiket mogyorókrémes-vaníliás, tejkaramellás és fehércsokoládés töltelékkel vitt ki a zsűri elé.

Gábor megégette az első fánkjait és a töltéssel is nagyon megküzdött, így aztán a művészi díszítésre, amit annyira várt tőle a zsűri, alig maradt ideje. A 15 darab fánkot mentás-málnás ganache-zsal, bazsalikomos epervelővel és rumos trüffelkrémmel töltötte meg, és az egyik fánkra egy mintát is felfestett az utolsó pillanatokban.

Jelly a legutóbbi hibái után úgy volt vele, mindent megtesz, hogy bizonyítson, és a séfek összes tanácsát megfogadja, mert nagyon szeretett volna kötényt szerezni. A töltéssel annyira megcsúszott, hogy végül nem is tudta mind a 15 fánkot betölteni. Vaníliás-barackos, csokis-tonkababos és pisztáciás-vaníliás krémet készített, és próbált a dekorációval is villantani.

A zsűri szigorúan értékelt, Roni teljesítménye győzte őket meg legkevésbé, így számára véget ért a Mestercukrász, társai kötényt kaptak – és a lehetőséget, hogy ott lehessenek az elődöntőben.

A második fordulóban újabb öt játékos bizonyíthatott: Balázs séf Da Vinci tekercs nevű tányérdesszertjét kellett elkészíteniük.

Kriszti már a sütés elején elakadt, mert többször is összekeverte az alapanyagokat. Az angolkrémet újra kellett kezdenie, a tejcsoki-ganache felét kiöntötte, és a karamellel is meggyűlt a baja. Mivel le volt maradva a munkával, az étcsokis DaVinci henger kupakját nem öntötte ki a temperált csokiból, de minden más elemmel sikerült elkészülnie.

Barbara nagyon izgult a feladat elején, hogy nem tudja majd a séf tempóját követni. Sokszor kérdezett is a séftől, de félidő után sikerült felzárkóznia, így minden eleme elkészült. A tálalásnál is próbált mindent a séf tányérja alapján felhelyezni, de a karamellkrémet elfelejtette rátenni a tányérra.

Roxinak végig sikerült tartania a tempót a séf diktálásával, és egészen a Da Vinci tekercs kibontásáig tökéletesen haladt mindennel. De mivel azt túl vékony réteggel burkolta belülről, ezért apró darabokra tört, amikor ki akarta bontani. Ezt leszámítva minden más elemet sikerült időben kitálalnia.

Zsombi is összekeverte a sütés elején az alapanyagokat, úgyhogy nagyrészt végig lemaradásban volt, de próbálta minél jobban követni a séf utasításait, hogy utolérje magát. A tejcsokis krémből felvert habja idő hiányában már nem lett jó állagú, ezért az szétfolyt a tányérján, és a nagy kapkodásban elfelejtette a Da Vinci tekercs kupakját kiönteni, a csokimousse-gömbje pedig a hűtőben maradt.

Barbi már a sütés elején nagyon lemaradt, mert összekeverte az alapanyagokat, így a tejcsokis ganache-t és a mousse-t is újra kellett kezdenie, és a karamellnek is többször futott neki, ami annyira kiborította, hogy el is sírta magát. A séf próbált segíteni neki, de így sem készült el sem a csokiganache, sem a mousse, sem pedig az étcsokihenger, amit véletlenül gömb alakúra dermesztett ki, és a nagy kapkodásban a kész szifonos piskótáját is lehagyta a tányérról. A zsűri is úgy ítélte meg, hogy a lány teljesítménye nem lesz elég a folytatáshoz, így neki kellett elhagynia a Mestercukrász konyháját.

Omlós tésztával tesztelték a Mestercukrász játékosait

A Mestercukrász harmadik napján újabb nyolc versenyzőt ismerhettek meg az édesszájú Konyhafőnök nézői.

Jelena, becenevén Jelly Szerbiában született, és a sport miatt költözött Magyarországra tíz éve, ugyanis válogatott jégkorongozó. Bemutatkozó desszertjében is a jégvilágot szerette volna megjeleníteni: Trüffeltortájának külsején a havat fehér bársonyfújással imitálta, a jeget kék izomalt dekorral ábrázolta. Utóbbival nem volt elégedett, ugyanis a nagy sietségben eltörte azt.

Barbara Erdélyből érkezett, nagy rajongója a séfeknek, és minden álma, hogy tanulhasson tőlük. Meglepetés dobozt formázott a bemutatkozó tortájából, amihez mákos és kakaós piskótát sütött, és megtöltötte párizsi krémmel, valamint meggyvelőből készített zseléréteggel.

Az Ausztriában szakácsként dolgozó Peti újragondolt Eszterházy tortát készített diós mousse alapra, bársonyfújással borítva, belül diós piskótával, díszítésként pedig csokit temperált, és diós meringue-et is sütött rá.

Rebi, aki cukrászként dolgozik, és azért jött, hogy megnyerje a versenyt, nagyon sok elemmel készült, hogy villantson a zsűrinek. Vegyes ízvilágú fehércsokis mousse tortát készített maracuja-zselével, málnazselével, kókuszos és epres mascarponekrémmel, amit temperált csokidíszekkel, étcsoki drazséval, és izomalt formákkal dekorált.

Geri kereskedelmi műszakvezetőként dolgozik, de a mindene a sütés. A másik nagy szerelme a kávé, úgyhogy egy kávés különlegességgel készült a zsűrinek. Pechjére pont a kávés elemmel gyűlt meg a baja: a sokkolóban töltött idő után túlságosan darabosra fagyott.

Dávid két évet élt Braziliában, ahol annyira megszerette a brazil édességeket, hogy a bemutatkozó desszertjét is erre az ízvilágra hangolta. Egy brigadérót, – ami egy brazil csokis bonbon csoki szórattal burkolva – gondolt újra torta formájában.

Barbi nagyon megcsúszott a munkával, hiszen újra kellett kezdenie a piskótáját és a muffinjait is. Egy színes, pezsgőkrémes tortát készített, hogy a saját fejét imitálja vele, amit fondanttal burkolt, a két oldalán a kontyait szimbolizáló muffinokkal.

Szilvia – becenevén Csibi – sminkesként dolgozik, de gyermekkora óta rajong a sütésért is. Nagyot akart villantani a párizsi krémmel és konyakmeggyes zselével készített vörösbársony tortájával, de mivel faragás helyett gyurmázva pótolgatta, ez nem nyerte el a séfek tetszését – és a forduló végén őt küldték haza a Mestercukrász konyhájából.

A bemutatkozó kört Peti teljesítette a legjobban, így a második feladatban előnyként megkapta Joci séfet segíteni tíz percre. Ettől annyira megilletődött, hogy végül nem tudta hatékonyan kihasználni a séf segítségét, inkább csak a keze alá dolgozott, amíg Joci megcsinálta neki a mangós curdot.

Peti mentás mascarponekrémmel rétegzett tart-ot készített, mangós curddel, friss gyümölcsökkel, linzerkorongokkal és temperált csokikoronggal.

Geri kapta Petitől a nehezítést, azaz 10 percig állnia kellett a pultjában, amíg a többiek dolgoztak. Az időveszteség miatt végig lemaradásban volt, túlgyúrta a kakukkfüves linzertésztáját is, ráadásul az első karikát odaégette, a harmadikat pedig darabokra törte, ami miatt nagyon feszült lett a végére.

Jellynek háromféle tarte-ot kellett sütnie, készített: egy fehércsokis-diósat, amit aranyozott áfonyával díszített, egy liofilizalt málnás-ribizliset maracujakrémmel és egy csokis-narancsosat gyümölcsökkel a tetején.

Barbarának aprósütiket kellett készítenie, úgyhogy sütött négy kakaós islert, négy sós karamellásat és négy mangós-eperpürés islert.

Rebi feladata a tarte volt, ő három különböző formájút vitt a zsűri elé: egy tonkababos-tejcsokis ganázzsal töltöttet, egy maracujásat és egy banános-karamellás verziót.

Barbi sütés közben elrontotta a linzertésztáját, ami túl lágy lett, ezért újra kellett kezdenie, és meg is csúszott időben. Az új tésztáját is elrontotta formázás közben, amit a séf megint csak visszadobott, de harmadjára sem adta fel, és mindent beleadott, hogy elkészítse mind a 12 aprósütit.

Dávid csak kétszintes krémtarte-ot készített, pedig legalább háromszinteset vártak el a séfek a verenyzőktől, ráadásul a citromkrémje sem sikerült, így egy kivajasodott mascarponekrémmel töltötte meg a lapokat, és a séf által kért kandírozott citromot sem volt ideje megcsinálni. A teljesítményt a zsűri sem értékelte, így számára is véget ért a nap végén a verseny.

Retró süteményekkel gyűlt meg a Mestercukrászok baja

Az édesszájú Konyhafőnök új évadának második adásában újabb nyolc versenyző mutatkozott be – közülük egy-egy az első és a második feladat után távozott is a konyhából.

 Ljubov A Konyhafőnök egyik korábbi évadában már bizonyított és most is villantani szeretett volna a zsűrinek. Bemutatkozásként egy izomaltból készült kupolával borított faberzsé tojás tortát tervezett, de összetörte az izomaltot, a helyettesítő elemként kitalált karamellketrecről pedig nem sikerült leszednie az alufóliát, így azzal együtt tálalta a desszertet.

A pincérként dolgozó Isti is bajba került sütés közben, mert kicsit megégette a zöldre színezett pisztáciás piskótáját. Mivel úgy ítélte meg, hogy nem lesz ideje újrakezdeni, végül a séfek figyelmeztetése ellenére ezzel építette fel a hot dogos formatortáját. Nagyon megcsúszott a munkával, így a pluszban kért szószokat sem készítette el mellé.

Kata kiskora óta imádja a gasztronómia minden ágát, főleg a sütést. Ő újragondolt répatortát készített fehércsokis mousse-szal, narancsos-citromos zselébetéttel és karamellás réteggel, narancs és fehér tükörglazúrral leöntve, a tetejére pedig aranyozott fehércsoki gömböket és karamelltüllt készített.

Az egyetemista Máté a legfiatalabb a mezőnyben. Fehércsokis mascarponekrémjét kétszer kezdte újra, ugyanis az első ikrás lett, a másodikba pedig belekeverte a régit, így a séf azt is kidobatta vele. Sacher és brownie típusú piskótákkal építette fel a tortát, amit étcsokikrémmel burkolt, majd ételfestékkel színezett, a torta tetejére pedig egy izomalt díszt készített.

Krisztit az Éjjel-nappal Budapest egyik szereplőjeként ismerte meg az ország és korábban a középdöntőig menetelt A Konyhafőnökben. Ő mangós-maracujás krémmel töltött geoda tortát készített, amit svájci vajkrémmel burkolt, és kék színű izomalt ásványokkal, valamint aranyporral díszített.

Merci pedig egy leopárd mintájú tortát visz a zsűri elé, fondantból készült liliommal a tetején. A tortát csokis piskótával rétegezte, és háromféle tonkababos csokiból, fehér-, tej- és étcsokis krémet készített hozzá.
A szakácsként dolgozó Győző igyekezett nagyon összeszedetten dolgozni. Csokis-gesztenyés-narancsos ganache-zsal rétegzett csokis piskótából egy csészét formázott, amit aprólékos műgonddal ki is dekorált.

Gábornak újra kellett kezdenie a piskótáját, az időveszteség miatt a nagy meglepetésnek tervezett művészeti alkotást, Claudia portréját sem tudta úgy befejezni, ahogy szerette volna. Citromos-maracujás krémmel töltött tortát készített, amit svájcikrémmel burkolt, a tetején Claudia arcképével.
A veszélyzónába végül Ljubov és Isti került, a zsűri a férfit küldte haza a versenyből.

A második feladatban Győző előnnyel indíthatott, így az almáspitét választott magának újragondolni. Linzertészta alapon egy almás mousse-t tálalt, a tetején karamellizált almaszeletekkel és egy fahéjas almarózsával.

Máté kapta a hátráltatást, így neki Győző döntése miatt a piskótatekercset kellett újragondolnia tányérdesszertként.

Kriszti a vargabélest választotta. Desszertje egy túrós hengert formázott, rajta édes, ropogós tésztagyűrűvel, bele pedig mini túrógombócokat tálalt, olajban kisütött ropogós tésztaszálakkal, egy zöld grízes krémmel, mazsolával és izomalt szálakkal, amikre temperált fehércsoki darabokat is tett dekorációképpen.

Gábor újragondolt zserbót vitt a zsűri elé, ami egy sacher-piskóta alappal, rétegzett barackos krémmel, diós és vaníliás töltelékkel, temperált csokoládéval burkolva. Rajta csokiforgács, csokimorzsa és egy különleges portré, amivel a zserbó kitalálóját szerette volna megidézni.
Katának az aranygaluskát kellett újragondolnia, amihez kürtőskalácsot sütött, egy elég sajátos technikával a sütőben, alufóliára tekerve. A kürtöskalács tetejére egy vaníliaízű, sárgára fújt mousse-gömböt tálalt diós töltelékkel, diós és kalácsos morzsával, karamellizált dióval és karamellzselével.

Ljubov számára nagy kihívás volt ez a feladat, mert a máglyarakást kellett újragondolnia, amit sosem evett és nem is sütött még. Flambírozott tojáshabot készített, cukros tejben áztatott, sütőben sütött kalácsrózsával,baracklekvár zselével, karamellizált almaropogóssal, karamellszálakból formázott fészekkel és ehető virágokkal.

Merci most készített először tányérdesszertet, és nagyon megszenvedett vele. Nem csak a négyféle textúra okozott neki gondot, a piskótáját is túlságosan kiszárította. Az újragondolt üdítős szelethez egy narancszselé-betéttel és piskótával kifagyasztott túrós mousse-t készített, piskótaropogóssal, tüillel és kandírozott narancsdarabokkal. Az elkészült desszert nem győzte meg a Zsűrit, így Merci számára is véget ért a Mestercukrász.

Elindult a Mestercukrász – két játékos búcsúzott is a versenytől!

Az édesszájú Konyhafőnök második évadában 24 játékos száll versenybe az ötmilliós fődíjért és a Mestercukrász címért, közülük a hétfői napon nyolc versenyzőt ismerhettünk meg.

Roxi Venezuelában nőtt fel, és csak öt éve költözött vissza Magyarországra, tortájában a dél-amerikai ország színeit és ízeit szerette volna bemutatni: tonkababos piskótát sütött, karamellás fehércsoki krémmel, díszítésként pedig piros tuilt, kék rizspapírt, kék izomaltot és fondant díszeket készített.

A szabadúszó színésznő Roni egy különleges geóda tortával szeretett volna a zsűri kegyeibe férkőzni. Glutenmentes kakaós piskótát sütött, de az epermousse-t elrontotta, így az folyós maradt és hiába próbálta menteni, annyira megcsúszott a mukával, hogy a végén esélyes sem maradt rendesen dekorálni a tortát. Emiatt el is sírta magát.

Cinti is a folyós krémjével került bajba, a mangós mousse helyett végül mangós baracklekvárt főzött, de az sem szilárdult meg rendesen. Diós piskótát készített mellé, amit kívülről fehércsokis vajkrémmel burkolt, epres macaronokkal és ehető gyöngyökkel díszítve.

Orsi az első adag piskótáit elégette, amit újra kellett sütnie, és így teljesen kicsúszott az időből. Az utolsó percekig próbálta dekorálni a tortáját, de nem sikerült befejeznie. A kakaós piskótáját az alsó szinthez egy pezsgőkrémes és egy eperzselés töltelékkel rétegezte, a felsőt pedig párizsi krémmel.

Zsombi még csak 22 éves és egyetemista, de a szabadidejében gasztroblogot vezet. Bűvésztortájához kakaós piskótát készített málnás citromlocsolóval, mascarponés karamellkrémmel és csokiganache-zsal, a tetejét pedig kártyalapokkal dekorálta.

Roland Szlovákiából érkezett, a sütés nagyon közel áll a szívéhez, ráadásul Claudia nagy rajongójaként mindenáron bizonyítani szeretett volna. Roli a kedvenc állata a cica, így egy macskatortát sütött, kekszes-csokis és párizsi krémes töltelékkel.

Szabi tortájának témája egy édesapjával horgászós gyerekkori emlék volt, így aztán egy tópartot álmodott meg, kakaós piskótával, kék színű zselével, étcsokis párizsi krémmel, és csokiganache-zsal felépítve.

Dávid Argentínából származik, és még csak három éve él Magyarországon. Az édesanyjától tanult sütni, úgyhogy a bemutatkozó tortájában is argentin recept alapján készített piskótával igyekezett lenyűgözni a zsűrit. Sütés közben többször is elrontotta a piskótát, és végül merőkanállal szedte ki a nyers közepét, hogy tálalni tudja. A zsűri az első feladat végén Dávid teljesítményét ítéltet a leggyengébbnek, így ő hagyta el a Mestercukrász konyháját.

A versenyzők a bemutatkozó desszertek után komoly feladatot kaptak, hiszen kifinomult, különleges mignonokat kell kitalálniuk, ráadásul valami formabontó dekorációval.

Zsombi az előnyének köszönhetően megkapta 15 percre Roxit segíteni, de nem tudott jól élni ezzel a lehetőséggel, és meg is csúszott az elemeivel. Végül egy párizsikrémes gömbmignont készített, amit a kis herceg bolygójának szánt, így az utolsó pillanatokban egy izomalt üvegbúrát is elkészített rá. Mellé rumos-diós és egy citromos mingont is sütött fehércsokis ganache-zsal és lemon curddel.

Roxi 15 percet elveszített azzal, hogy a versenytársának segített, de ennek ellenére jó időbeosztással és egy nagy hajrával sikerült behoznia magát. A kókuszos-maracujás mignonjában a krémet túl savanyúnak találta a zsűri, de ezt fehércsokival feljavította.

Szabi be akarta bizonyítani az első feladat kritikája után, hogy nem unalmas fazon, és jó ízekkel tud dolgozni: fehércsoki-mousse-os mignont készített ananásztöltelékkel és zöld bársonyfújással, egy körtés karamellmignont linzerropogóssal és egy fehércsokis-eperzseléset, roppanós fehércsoki bevonattal.

Roli is villantani szeretett volna, így egy szívecske alakú mignont készített meggyes ízben, mellé egy málnásat sárga burkolattal, és egy pink színűt, maracujás ízben.

Cinti későn tette be a mignonokat dermedni, amik nem fagytak ki rendesen, így aztán csak kapkodva tudta dekorálni őket az utolsó percekben.

Ronit étcsokis mignont készített virág alakban, egy szívecske alakú fehércsokis-levendulásat és egy csillag formájú málnás mascarponésat.

Orsi az első feladat kritikái után nagyon szeretett volna bizonyítani, de elsőre elégette a tüilt, amit újra kellett kezdenie, és a mousse-ok formázását is korrigálnia kellett. Az értékelést követően a zsűri úgy ítélte meg, hogy Orsi az, akinek el kell hagynia a Mestercukrászt.

Kedden újabb nyolc játékossal folytatódik a Mestercukrász – az édesszájú Konyhafőnök!

Szólj hozzá!

Mestercukrász 2. évad – zsűri, szereplők, infok

Farkas Árpád: Dúdoló