Miben van K-vitamin? Mutatjuk a listát!
Mi a K-vitamin?
A K-vitamin a szervezet egészére nézve nagyon fontos, hiszen létfontosságú folyamatokban vesz részt, de a szívünk számára kifejezetten fontos a jelenléte.
A szakemberek szívünk egészségének és számos szívbetegség kivédésének az alapfeltétele, hogy elegendő K-vitamint juttassunk a szervezetünkbe. – olvashatjuk az Unipatika.hu oldalán
Néhány tény a K-vitaminról
● A K-vitamin zsírban oldódik, ezért nem ürül ki hamar a szervezetből.
● A K-vitaminok triót alkotnak. A K1- és a K2-vitaminokat a bélbaktériumok állítják elő. A K3-vitamin szintetikus termék.
● Nélkülözhetetlen a protrobin képződéséhez, amely a véralvadásban játszik szerepet.
● A nagyfokú hasmenést a K-vitamin hiánya is okozhat.
● A joghurt jelenti a legnagyobb védelmet a K-vitamin hiány ellen.
● Akinek gyakran vérzik az orra, növelje természetes forrásból a K-vitamin bevitelét.
● Aki antikoaguláns gyógyszert szed, gondoljon arra, hogy a K-vitamin a gyógyszer hatását csökkenti.
● Segít megakadályozni a belső vérzéseket.
● Mérsékli a túlzott menstruációs vérveszteséget.
● Elősegíti a megfelelő véralvadást.
● A vastagbélgyulladás, és a Chron-betegség is K-vitamin pótlást tesz szükségessé, melyet az orvosnak kell mindenképp felírnia. – írja az egeszsegter.hu oldal.
Miben van K-vitamin?
Legjobb K-vitamin forrásaink a zöld leveles zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a paraj, a tej- és tejtermékek, valamint a máj.