in

Miért ajánlott a C-vitamin rendszeres fogyasztása?

A C-vitamin az egyik legismertebb vitaminfajta, már a legtöbb gyerek is tudja, hogy megtalálható például az almában és a paprikában, és az is nyilvánvaló, hogy sokat kell fogyasztani belőle megfázás esetén. Való igaz, hogy a kedvező hatásairól szinte már mindenki hallott, ennek ellenére sokan mégsem fordítanak elegendő figyelmet a rendszeres pótlására.

Az egyik legjobb természetes orvosság 

A megfelelő mennyiségű vitaminfogyasztásra egész évben ügyelni kell, de az őszi és téli időszakban kiváltképp nem szabad megfeledkezni róla. Naponta egy-egy adag a Myrobalan vitaminkészítményeiből, és máris sokat tettünk a betegségek megelőzése érdekében.

A hideg évszakban ugyanis tombol a légúti fertőzések szezonja, az orvosi rendelők tömve vannak köhögő, tüsszögő, torokfájós és lázas betegekkel. A legtöbb ilyen megbetegedés szerencsére nem súlyos, otthoni körülmények között is remekül kikúrálható, és bizony még az orvosok is gyakran javasolják a pácienseknek, hogy fogyasszanak nagy mennyiségben C-vitamint.

A benne lévő hatóanyagok ugyanis erősítik az immunrendszert, javítják a szervezet védekezőképességét, ezáltal a betegség gyorsabb és enyhébb lefolyású lesz. Ha pedig megelőzésképp fogyasztjuk, elkerülhetjük, hogy elkapjuk másoktól ezeket a légúti vírusokat.

Milyen hatásai vannak még a C-vitaminnak?

A C-vitamint közel sem csak az immunerősítő hatása miatt ajánlott fogyasztani, hiszen ezenfelül még rengeteg mindenben támogatja a szervezetünk működését. Például az alábbiakkal:

  • Fokozza a kollagéntermelést (emiatt kozmetikai összetevőként is előszeretettel alkalmazzák)
  • Védelmet nyújt a káros szabad gyökök ellen
  • Csökkenti a koleszterinszintet
  • Támogatja a bőr regenerációt és sebgyógyító folyamatait
  • Erősíti a fogínyt
  • Tisztítja és erősíti az érfalakat
  • Elősegíti a vas és a réz felszívódását
  • Csökkenti az allergiás panaszokat
  • Támogatja az anyagcsere-folyamatokat

Ennek tükrében elmondható, hogy nem csupán az immunrendszerre, hanem voltaképpen az egész testre hat. A legnagyobb gond azonban az vele, hogy a szervezetünk sem előállítani, sem elraktározni nem tudja, ezért muszáj kívülről pótolni, lehetőleg napi szinten. 

Az ideális mennyiségről megoszlanak a szakértők álláspontjai, egyesek szerint napi 500 mg is elég, mások szerint ennek a többszörösét érdemes fogyasztani. A jó hír azonban, hogy vízben oldódó vitamin révén túladagolni nem lehet, a felesleg a vizelettel kiürül.

Mely élelmiszerek a legjobb C-vitamin források?

A C-vitaminos étrend-kiegészítők mellett iktass be az étrendedbe minél több olyan élelmiszert, amik szintén magas arányban tartalmazzák az említett vitamint!

Ilyen például a paprika, a csipkebogyó, az alma, a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök, a kelbimbó, a sütőtök, a paradicsom, a (savanyú) káposzta és a brokkoli. Ezek felhasználásával rengetegféle ízletes ételt lehet elkészíteni, így sosem válnak unalmassá, és az étkezésed nemcsak változatos, hanem finom fogásokból állhat. 

Szólj hozzá!

Találd meg a megfelelő kültéri szemetest, komposztálót!

Gyönyörű vászonképek, de hogyan gyártják őket?