A C-vitamin az egyik legismertebb vitaminfajta, már a legtöbb gyerek is tudja, hogy megtalálható például az almában és a paprikában, és az is nyilvánvaló, hogy sokat kell fogyasztani belőle megfázás esetén. Való igaz, hogy a kedvező hatásairól szinte már mindenki hallott, ennek ellenére sokan mégsem fordítanak elegendő figyelmet a rendszeres pótlására.
Az egyik legjobb természetes orvosság
A megfelelő mennyiségű vitaminfogyasztásra egész évben ügyelni kell, de az őszi és téli időszakban kiváltképp nem szabad megfeledkezni róla. Naponta egy-egy adag a Myrobalan vitaminkészítményeiből, és máris sokat tettünk a betegségek megelőzése érdekében.
A hideg évszakban ugyanis tombol a légúti fertőzések szezonja, az orvosi rendelők tömve vannak köhögő, tüsszögő, torokfájós és lázas betegekkel. A legtöbb ilyen megbetegedés szerencsére nem súlyos, otthoni körülmények között is remekül kikúrálható, és bizony még az orvosok is gyakran javasolják a pácienseknek, hogy fogyasszanak nagy mennyiségben C-vitamint.
A benne lévő hatóanyagok ugyanis erősítik az immunrendszert, javítják a szervezet védekezőképességét, ezáltal a betegség gyorsabb és enyhébb lefolyású lesz. Ha pedig megelőzésképp fogyasztjuk, elkerülhetjük, hogy elkapjuk másoktól ezeket a légúti vírusokat.
Milyen hatásai vannak még a C-vitaminnak?
A C-vitamint közel sem csak az immunerősítő hatása miatt ajánlott fogyasztani, hiszen ezenfelül még rengeteg mindenben támogatja a szervezetünk működését. Például az alábbiakkal:
- Fokozza a kollagéntermelést (emiatt kozmetikai összetevőként is előszeretettel alkalmazzák)
- Védelmet nyújt a káros szabad gyökök ellen
- Csökkenti a koleszterinszintet
- Támogatja a bőr regenerációt és sebgyógyító folyamatait
- Erősíti a fogínyt
- Tisztítja és erősíti az érfalakat
- Elősegíti a vas és a réz felszívódását
- Csökkenti az allergiás panaszokat
- Támogatja az anyagcsere-folyamatokat
Ennek tükrében elmondható, hogy nem csupán az immunrendszerre, hanem voltaképpen az egész testre hat. A legnagyobb gond azonban az vele, hogy a szervezetünk sem előállítani, sem elraktározni nem tudja, ezért muszáj kívülről pótolni, lehetőleg napi szinten.
Az ideális mennyiségről megoszlanak a szakértők álláspontjai, egyesek szerint napi 500 mg is elég, mások szerint ennek a többszörösét érdemes fogyasztani. A jó hír azonban, hogy vízben oldódó vitamin révén túladagolni nem lehet, a felesleg a vizelettel kiürül.
Mely élelmiszerek a legjobb C-vitamin források?
A C-vitaminos étrend-kiegészítők mellett iktass be az étrendedbe minél több olyan élelmiszert, amik szintén magas arányban tartalmazzák az említett vitamint!
Ilyen például a paprika, a csipkebogyó, az alma, a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök, a kelbimbó, a sütőtök, a paradicsom, a (savanyú) káposzta és a brokkoli. Ezek felhasználásával rengetegféle ízletes ételt lehet elkészíteni, így sosem válnak unalmassá, és az étkezésed nemcsak változatos, hanem finom fogásokból állhat.