Az E-vitamin nem szerepel a közismerten legfontosabb vitaminok között, pedig jelentősége okán ott a helye, de gyakran még azok sem ismerik, akik multivitamin-készítményeket szednek egészségük megőrzése érdekében.
Mint más vitaminok, a legfőbb komponenséről tévesen gyakran alfa-tokoferolként emlegetett E-vitamin is nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez, annál is inkább, mert az antioxidánsok közé tartozik. Ezek feladata a testben képződő káros szabadgyökök semlegesítése. Ennek a szerves vegyületnek azonban más fontos szerepe is van, tarts velünk, bemutatjuk, mire jó még!
A nélkülözhetetlen vitaminok
Ma már az élelmiszerek nagy része vitaminban szegény, illetve a stresszes, rohanó életmód sem hat pozitívan e tekintetben, így szinte mindenkinek szüksége van vitaminpótlásra. Ezek mesterséges pótlására nagyszerűek lehetnek a BodySelect vitamin étrend-kiegészítők.
Az emberi szervezetnek szüksége van energiát adó makrotápanyagokra, vagyis szénhidrátokra, fehérjékre és zsírokra, valamint különféle mikrotápanyagokra, többek között vitaminokra és ásványi anyagokra. Ezek energiát nem szolgáltatnak, de elengedhetetlenek a normál működéshez.
2 típusát különböztetjük meg, a szervezet által nem raktározott, vízben oldódó, valamint a májban és a zsírszövetekben tárolt zsíroldékony vitaminokat. Utóbbiak napi pótlására nincs szükség, ezek közé tartoznak az A-, a D-, az E- és a K-vitaminok.
Mire jó az E-vitamin?
Az antioxidáns E-vitaminnak is több komponense van természetes formájában, 4 tokoferol és 4 tokotrienol molekula, amelynek a legismertebb tagja az alfa-tokoferol. Az E-vitamint tartalmazó élelmiszerekben valamennyi komponense jelen van, azonban az étrend-kiegészítők nagy része csak Ⲁ-tokoferolt tartalmaz.
Kiegyensúlyozott, vegyes étrend mellett nincs szükség a pótlására, azonban egyes állapotokban, betegségek, a hasznosulást gátló érzékenység esetén szükséges lehet. A légszennyezettség gátolja a felszívódását, így ha olyan helyen élsz, ahol ez magas, szükséged lehet a pótlására.
Elsősorban védelmet nyújt az oxidatív stresszel szemben, megakadályozza a szabadgyökök képződését, befolyásolhatja az öregedési folyamatokat. Jótékony az agy és a szív számára, támogatja az immunrendszert, valamint kedvező hatással van a bőr egészségére. Támogatja az A-vitamin felszívódását és raktározását.
Miben van E-vitamin, hogyan pótolható?
A felnőttek számára ajánlott napi mennyiség 15 mg. A legjobb, ha természetes forrásokból viszed be, a hidegen sajtolt növényi olajok – oliva-, napraforgó-, tökmag- és búzacsíraolaj -, az olajos magvak közül különösen a mogyoró, a dió és a mandula, továbbá a gabonacsírák kitűnő forrásai, ahogyan az avokádó, a sütőtök és az édesburgonya is, továbbá a máj, a húsok és a tojás.
Mesterséges pótlására választhatsz multivitamin-készítményeket, illetve önálló E-vitamin étrend-kiegészítőket.