in

Mikor van Medárd napja – Medárd napi népszokások

Hirdetés

Mikor van Medárd napja – Medárd napi népszokások.

Június 8-a, Medárd napja, az egyik legismertebb időjárásjósló nap. A népi mondás szerint: “Ha ezen a napon esik, negyven napig esik egyfolytában.”

Medárd napi hagyományok, szokások

Ez a jóslat évszázados megfigyeléseken alapul. Ha Medárd napon esik az eső, negyven napos hűvösebb, esős, borús időjárás lesz. Ha azonban szép napos idő van ekkor, akkor negyven napos aszály várható.

Egyes vidékeken a várható szőlő és szilvatermésre következtetnek a Medárd napi időből. Ha meleg, és napos, jó gyümölcstermés várható, ha esik, bő lesz a gabonatermés, viszont savanyú lesz a bor.

A göcsejiek szerint ha ezen a napon esik, a fű szép zöld lesz, a szőlő bőven fog teremni, de a bor nem lesz jó minőségű.

Ha e napon megfürdetünk egy kakast, nyomban megnyílik az ég, és ömleni kezd belőle a zápor. De Medárd napján a tóban, folyóban óvatosan fürödjünk, mert a vizek királya és minden vízszellem ezen a napon szedi áldozatait, így könnyen bajba kerülhetünk.

Jankovics Marcell: Jelkép kalendárium (részlet)

A negyvenes szám a Medárd-napi regulában nemcsak az „esős évszak” tapasztalt átlagos időtartamát jelzi, hanem a hiedelem naptári kapcsolatát is. Medárd-naptól Oroszlán haváig, 44-45 nap, másfél holdhónap telik el, s ebbe az időbe beleesik az egész Rák hava.

A Rák a csillaghit szerint is „nedves” hónap, állatövi jegyének a víz az eleme, védnöke, a Hold pedig az esőzések, áradások planétaura. Ugyanakkor az Európa-szerte szikkasztó kánikulát jelző Sirius ez idő tájt láthatatlan. (Hogy ez a jelképiség mennyire a helyi időjárási viszonyok függvénye, arra jó példa a Sirius-csillag, melynek hajnali megjelenése az Oroszlán hónap beköszöntekor Egyiptomban épp a száraz időszak végét jelezte.)

Hirdetés
Hirdetés

Szólj hozzá!

Környezetvédelmi világnap 2020 – mikor van a környezetvédelmi világnap?

Mennyire ismered jól Hofi Gézát? Kvíz