Mit lehet enni Szilveszter napján? Infok itt!
Az emberek többsége általában nem törődnek a hagyományokra, amely azonban következményekkel járhat, már ami a szerencsét illeti. A babonák szerint ugyanis egész évben szerencsétlenség sújthatja mindazokat, akik a szokásoktól eltérően cselekednek óév és újév napján. – indul a Szilveszter.hu anyaga
Ha gazdagok, bölcsek, boldogok, házasok és szerencsések szeretnénk lenni az újévben, akkor érdemes megfogadni az alábbi tradíciók mindegyikét, de legalábbis törekedjünk arra, hogy a számunkra fontos hagyományokat betartsuk.
Mit szabad szilveszter és újév napján?
Nyújtsunk rétest
A hiedelmek szerint nemcsak a rétest lehet hosszúra nyújtani, hanem a boldogságot és az életet is. Minél több töltelék van a rétesben, annál boldogabbak leszünk az új esztendőben.
Szegjünk kenyeret
A régi szokások szerint a kenyér megszegésével biztosíthatjuk, hogy a családnak nem kell egész évben mellőznie a kenyeret.
Főzzünk mandulaszemet, vagy magvakat a lencsébe
A legtöbb háznál mandulaszemet, vagy más apró magvakat főztek a lencsébe. A hagyományok szerint ugyanis az a lány, vagy fiú, aki megtalálta azt, férjhez ment, vagy megnősült a következő esztendőben.
Forrás teljes anyag: Mit tegyünk és mit ne tegyünk szilveszterkor?
Modern életvitelünkben háttérbe szorultak a régi idők babonái, mégis az év bizonyos szakaszaiban olyan erőre kapnak, hogy még a fakanalat is ők forgatják. A szilveszter misztikus éjszakája, az újév első napja rengeteg hagyománnyal, babonával rendelkezik. – indul a.mindmegette.hu anyaga
Minden kultúrának megvannak a maga szerencsehozó élelmiszerei, s az ebből készített hagyományos ételei. Lássuk, ki mivel várja az új esztendőt!
1. SZERENCSEHOZÓ MALACSÜLT
A szilvesztert nagyon sok helyütt ünneplik sertéshús fogyasztásával. Ennek több oka is van. Bizonyos magyarázatok szerint azért vált a malac az évforduló állatává, mert orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből. Más feltételezések szerint a malac kövérsége, hája az, ami ehhez a megtisztelő szerephez juttatta, hisz ki lenne hivatottabb az új évet várni, mint a jóléttől kövér, zsíros malac.
A magyarok virsli és sült formájában, a németek, írek, portugálok, kubaiak, spanyolok sültként fogyasztják, a svédek sertéscsülökkel várják az új évet. Amerikában a malacot egy másik jelképes étellel, a káposztával együtt fogyasztják, míg az olaszoknál lencsével kevert egytálételt készítenek belőle. Ausztriában nem csak húsként eszik, hanem kis szerencsemalacokat is készítenek marcipánból, ami szintén a szerencsére váró családtagok, barátok martaléka lesz az évforduló éjjelén.
Forrás és teljes anyag: 7 szerencsehozó szilveszteri étel és a tiltólistás falatok!