in ,

Séfek Séfe 2022 – Pereszlényi Alexandra lett a győztes

Pereszlényi Alexandra a Séfek Séfe

A Séfek Séfe történetében először, idén női versenyző állhatott a dobogó legfelső fokára. Pereszlényi Alexandra hosszú heteken át tartó menetelés után megnyerte a TV2 gasztro-tehetségkutató műsorát, az ezzel járó Séfek Séfe címet, a 10 millió forintos fődíjat, és a 2 hetes franciaországi szakmai továbbképzést, a világ egyik legnívósabb séf iskolájában.

Vomberg Frigyes, Wolf András és Krausz Gábor több száz jelentkezőből választotta ki néhány hete azt a 29 amatőr és profi szakácsot, akik közül végül a 3 napos tréningen kialakultak a csapataik. Ezt követően, ahogy az eddigi évadokban is, 6-6 fővel vágtak neki a csapatversenyeknek. A hosszú heteken át tartó közös munka nem volt mindig zökkenőmentes, számtalan kihívással találták magukat szemben a játékosok és séfjeik egyaránt.

A döntőbe Krausz Gábor csapatából Tusor Viktor, Wolf Andrástól Nagy Péter, Vomberg Frigyes csapatából pedig Pereszlényi Alexandra jutott be. A verseny ezen szakaszában kétórás feszített munka várt a finalistákra, akiket három fogásos menüjük elkészítésében korábbi csapattársaik segítették. A séfek ekkor már csak szurkolhattak tanítványaiknak. A Séfek Séfe fődíjáról kiemelkedő vidéki éttermek séfjei döntöttek, olyan szakemberek, akiknek a véleménye irányadó a minőségi vendéglátásban. A dobogósok közül végül Vomberg Frigyes tanítványa, Pereszlényi Alexandra menüsora győzte meg leginkább a zsűrit. Győzelmével megtört az eddigi hagyomány és az előző évek férfi győztesei után, női szakács vehette át a fődíjat.

„Mikor elindultam a versenyben, a fő célom az volt, hogy a kéthetes franciaországi tanulmányutat megnyerjem. Ez egy olyan lehetőség, amit szerintem soha életemben nem tudtam volna megvalósítani a műsor nélkül. Akik követték az adásokat tudhatják, hogy eredetileg Krausz Gábor csapatában voltam, és akkor kerültem Fricihez, miután visszafőztem magam a versenybe. Sorszerűnek tartom, hogy így alakult, mert ahogy a műsor elején is elmondtam, anno Fricinél tanultam, ismertük egymást. De nagyon szerettem Gáborral is a közös munkát, és ott például a csapattársaimmal jobban kijöttünk egymással. Rengeteg izgalmas feladat volt az elmúlt hetekben, de amire talán a legszívesebben emlékszem, az a tortasütés. A legtöbb szakács ugyanis nemigen szeret sütni, én viszont nagyon. Tervben is van, hogy elvégzek egy cukrász tanfolyamatot, hogy azzal is több lehessek. Nagyon büszke vagyok, hogy nőként bejutottam a top 3-ba, mert eddig ilyen még nem volt a Séfek Séfében. Érdemes harcolni az álmainkért, csakis rajtunk múlik, hogy mit érünk el. Fantasztikus érzés volt mikor Nóri kimondta a nevemet!” – mondta el Pereszlényi Alexandra, aki amellett, hogy évek óta szakácsként dolgozik, rengeteg új dolgot tanult a Séfek Séfe konyhájában, amiért nagyon hálás.

„Nehéz volt ez az évad nekem is és a csapatnak is. Nehezek voltak a feladatok, sokszor kiszámíthatatlanok a kóstolók, hogy milyen ízlésnek kell megfelelni, ez gyakran bonyolította a főzésünket, de igyekeztünk mindent beleadni. Alexandrával kaptunk még egy erős tagot, a legerősebb játékosok jutottak szerintem a döntőbe. Kemény volt a véghajrá, de nagyon bíztam Alexandrában, és hittem, hogy a lehető legjobb ételt fogja odatenni a szakavatott zsűri elé. Így is lett! És nem csak Alexandrára vagyok nagyon büszke, hanem az egész csapatomra, mert ők is hozzájárultak a végső sikerünkhöz! – tette hozzá Vomberg Frigyes, aki a tavalyi széria után újra győztes tanítvánnyal büszkélkedhet.

“A főzés és a vendéglátás szeretete már gyerekkoromban belém ivódott. Mindig a két nagymamám mellett sertepertéltem a konyhában, szerettem segíteni nekik, részesévé válni az ételkészítésnek. Imádtam reggelente behozni a tyúktojást, összegyűjteni a friss zöldségeket az ebédhez a kertből és leszedni az érett gyümölcsöket. Én már ekkor tudtam, hogy szakács szeretnék lenni, szüleim csak múló szeszélynek gondolták. Ahogy nőttem és felső tagozatosként meg kellett tennem a pályaválasztás első lépését, már senki nem tudott lebeszélni arról, hogy ezt a hivatást válasszam.

A Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolába jelentkeztem, hogy ott kezdjem meg tanulmányaimat és elsajátítsak minden fortélyt. Szakmai pályafutásom első állomását a Budai Várban található Hilton Budapest jelentette. Tanulmányaim után lehetőségem nyílt rá, hogy továbbra is eme patinás szálloda konyháján dolgozzak, így szinte minden részlegen kibontakozhattam.

Mivel manapság egyre többen küzdenek valamilyen étel intoleranciával, elvégeztem egy diétás szakácsképzést, ahol megtanultam milyen alapanyagokat kell felhasználnom, hogy a különböző ételallergiában szenvedők is el tudják fogyasztani főztömet.

Több alkalommal szerepeltem a Chaîne des Rôtisseurs Magyarországi Gasztronómiai Egyesület hazai versenyén. Kétszer harmadik, egyszer második helyezést értem el és 2017-ben végre felállhattam a képzeletbeli dobogó legfelsőbb fokára, így elnyertem a jogot, hogy szeptember 8-án képviselhessem hazánkat a frankfurti világbajnokságon.

Eredményeim elérésében nagyon sokat köszönhetek a Gundel étterem csapatának és séfjeinek, Merczi Gábor úrnak, valamint Kovács Lázárnak, akik mindenben támogattak. Már 2015 óta dolgozom a Gundel étteremben sous-chef pozícióba, ahol megtanultam az alapokat, és még mindig rengeteget fejlődök az itt elsajátítottaknak köszönhetően.

Több főzős műsorban is szerepeltem, például a Család-barát reggeli műsorában. Nagy álmom, hogy egyszer saját főzős műsort vezessek.” – írja bemutatkozásában Alexandra

Szólj hozzá!

TOP 10 sláger 1970-ből

Sohonyai Attila – Menedék