Szamóca vagy eper? íme a válasz!
A válasz igazából nagyon egyszerű: az eper a fán terem. Az eperfán (Morus alba, Morus nigra). Vagy ahogy még hívni szokták, szederfán. Latin nevén Morus alba, vagy Morus nigra, azaz fehér vagy fekete eperfa. Ezeknek a fáknak a termése lehet fekete vagy fehér.
Az eperfa termése is ehető, sőt még pálinkát is készítenek belőle. A kertészek nyelvén, azaz tudományos nyelven hívjuk az eperfák termését epernek. – áll a www.benedekgyumolcsfarm.hu oldalán.
A kertészek által termelt szamóca viszont a földhöz nagyon közel, kis méretű, lágyszárú, évelő bokrokon terem. Ahhoz hasonló, mint mikor az erdőben járva, néha találkozhatunk, a manapság termesztett szamóca ősével, az erdei szamócával (pl.: Fragaria vesca).
Hosszas nemesítési munka után, a szakemberek létrehozták, az ember által termeszthető szamócát, amelyet latinul Fragaria X ananassa-nak neveztek el. A két elnevezés között lévő X jel, a nemesítést, keresztezést jelenti.
Bővebb: Szamóca vagy eper