in

Zorán: “Engem nem idegesít”

Hirdetés

Zorán mosolya címmel Barsy Zsuzsa írt cikket Szabad Földbe. Az irás 1982-ben jelent meg.

– Milyen a jó interjú művészszemmel?
– Az interjú csak akkor jó nekem, ha élvezettel olvashatom. Ha az embert ismerem meg. Ha az írás szívvel, lélekkel és fantáziával íródik. Az illető világának ismeretlen ösvényeit villantja fel. Nem utolsósorban igazi legyen az érdeklődés.

– És talál ilyeneket?
– Keveset. Ennek fő oka, hogy rutinkérdésekre rutinválaszt ad az ember, és így akaratlanul sablonszövegekben ismétli önmagát. Ezért aztán az utóbbi időben ritkán nyilatkozom.

– Barátai mondták, hogy ha Ön dönthetne, akkor a gyerekeket már egészen kis korukban tanítaná valamilyen hangszeren játszani.
– Na, nem azért, hogy világhírnévre tegyenek szert, hanem hogy fogékonnyá váljanak a zenére. Hogy érezzék is, amit hallanak a rádióban, televízióban, színházakban…

– Úgy tudom, hogy a nemsokára megjelenő nagylemezének munkái a hajránál tartanak. Mostanában alig lehet Önt elérni, még telefonon is…
– Általában kétévenként jelenik meg új lemezem. Ilyenkor aztán pattanásig feszül minden a finisben. Mert az első évben még gondoljuk, hogy van időnk, aztán észrevesszük, hogy már nincs. Az utolsó hetek feszültsége azonban általában meghozza az eredményt.

– Fellépéseket most nem is vállal?
– Nem, mert a régi számaimat nem játszom, az újakat meg még nem akarom. Nagyon ritka, ha elmegyek egy-egy ifjúsági klubba, azt is csak személyes kérésre teszem. Beszélgetésekre megyek ilyenkor. A gitárom elviszem, hogy néhány dalt elénekeljek. De ezek a számok zenekarral érvényesülnek, mert így születtek. Nemcsak az ének és a szöveg a fontos. Másrészt én nem érzem jól magam egyedül a színpadon. Zenekari légkörben nevelkedtem.

– A nagylemez nagy „csapatban” készül. Akkor most igazán jól érzi magát?
– A sok munka ellenére is jól érzem magam, de mindannyian az eredményt várjuk. A lemezt rögzített formában kell az asztalra tennünk, amin később már nem változtathatunk.

A népszerűséget egy szólóénekesnek nemcsak a zenekarral együtt végzett jó munkája hozza, hanem az ének, a szöveg, a zene összhatása. Az új lemez zeneszerzői: Presser Gábor, Somló Tamás, Babos Gyula, Karácsony János, Zorán Sztevanovity és Bródy János. Szöveg: Dusán Sztevanovity és egy dal Bródy Jánosé.

Amíg az énekes hangja eljut az emberekhez a rádióból, a televízióból, s lemezekről, szinte minden egyes dalért meg kell harcolnia bizottságokkal, irodákkal. Zorán Sztevanovity a szabadfoglalkozású zenészek szakszervezetének titkára. A „harcra„ nem öncélúan készül, hanem a közös ügyet védi. Biztosan nem könnyű a feladata. De vállalta, mert amíg tíz éven át a Metró zenekar vezetője volt, többször is végigjárta már az „elkoptatott” lépcsőket.

Zorán mérnöknek tanult, most énekel. Kevés szabadidejében megjavítja az elektromos berendezéseit, ha kell.. Az olvasás pihenteti. Zorán Belgrádban született, hétéves kora óta él Magyarországon.

– Nem álmodik szerbül néha?
– Már nem, sőt automatikusan magyarul számolok… A kutyám neve Rex, de amikor kiskorában beteg volt, „kucának” becéztem. Szerbül ez kiskutyát jelent. Tökéletesen beszélem mindkét nyelvet, meg még egy-kettőt.

Ami azt illeti, a kiskutya már nem éppen kicsi: ha felágaskodik, magasabb, mint az ember.

Zoránt az élet nem mindig kényeztette. Nem kapatták el a megszerzett trófeái. Húsz éve a pályán van.

– Milyen érzés újra hallgatni lemezeit?
– Ritkán teszem fel őket. Mert a befejezett mű nekem már lezárt ügy. Inkább mások zenéjét hallgatom szívesen.

– Mit érzett, amikor parodizálták?
– Legtöbbször olyanok parodizáltak, akik a barátaim.

– Mit vár az új hullámtól? Egyesek azt mondják, hogy ez a zene idegesíti őket.
– Engem nem idegesít, azért sem, mert a kísérletezéseknek mindig voltak és lesznek vadhajtásai, de ettől még a kedvét nem szabad elvenni senkinek. Mert végül az új dolgok így születnek.

Idézet egy korábbi Zorán-interjúból: „Úgy próbálja az ember alakítgani az életét, hogy azért boldog legyen. (Előbb-utóbb, vagy amennyire lehet.)”

Zorán nagyon komoly ember, éppen ezért, ha elmosolyodik, megenyhül körülötte a világ. A napokban újra mosolyoghat: lapzártakor tudtuk meg, nagylemeze már a boltokban van.

Hirdetés
Hirdetés

Szólj hozzá!

Hét nagyszerű Edda Művek dal, amit érdemes meghallgatnod

Cserháti Zsuzsa – Ringass hajó