10 érdekesség a Barátok közt sorozatról

Hirdetés

A Barátok közt hétköznaponként jelentkező magyar televíziós sorozat. 1998. október 26-a óta fut az RTL Klub-on, esténként új epizódokkal.

A sorozat indulása óta Magyarország egyik legmeghatározóbb televíziós sorozatává vált, valamint egyike a legnézettebb televíziós műsoroknak a magyar televíziózásban. Ismétlései megtekinthetőek az RTL II-n esténként.A sorozatot adásonként általában több mint egymillió ember kíséri figyelemmel.

A sorozat beköszönő képkockáin mindig feltűnik az a épület, melyben a lakók sokszor vicces, szomorú, tragikus, avagy boldog élete zajlik.

A Mátyás király tér 1998-ban nyitott meg kapuit a szereplők és a stáb előtt. Akkortájt a sorozat stúdiójaként a XV. kerületben található gyár adott otthont.

„Sokkal jobban hasonlított egy traktorgyárra, mint egy filmstúdióra a Késmárk utcai épület, amikor először beléptem oda” – emlékszik vissza Szőke Zoltán.

Nem indult zökkenőmentesen az átalakítás sem, a bízarr narancssárga épület falait óriási üvegtáblák alkották, és a tökéletes hangszigetelést bizony meg kellett oldaniuk valahogy.

Varga Izabella csak a jó dolgokra emlékszik:

„Nem volt még sminkszoba, az öltözőket pedig még be sem laktuk. Hosszú hónapokig érezni lehetett az épületben a festékszagot. Tök jó volt!”

A külső helyszínről is gondoskodniuk kellett a sorozat készítőinek. A ház, amiben a Mátyás király tér lakói „élik” mindennapjaikat nem mást, mint a Wekerletelepen található igazán impozáns és varázslatos épületkomplexum.

Főcímdal

A főcímdal Som Krisztián szerzeménye. Az első változatot Tisza Bea énekesnő adta elő. 2001-től a mára több változtatáson átesett főcímet Szatmári Orsolya és Som Krisztián énekli.

A felvételek többségét a Magyar Grundy UFA Kft. műtermében veszik fel, amely a 2006-ban átköltözött a XV. kerületi Késmárk utca és Rákospalotai határút sarkán állt stúdióból Budatéténybe, a frissen felépült RTL Klub központba, a Média Center Campona-ba. A több mint 1000 m2-es stúdiót, és az ezt kiszolgáló helyiségeket kicsivel több mint 3 hónap alatt építették fel.

A külső forgatások helyszínei változóak.Többnyire zöld háttér segítségével varázsolják oda a helyszíneket. A park, amelyet sokszor láthatunk a kispesti Kós Károly téren található.

Online is népszerű

A népszerű hazai gyártású napi sorozat, a Barátok közt nemcsak a televízióban sikeres, hanem az online területen is. Az elmúlt években évről évre nőtt a baratok.hu oldal napi és egyedi látogatói száma, valamint az rtlmost.hu-ról is egyre többen nézik vissza a sorozat adásait.

A Barátok közt két legfelkapottabb epizódja a – számos paródiát is megért – Magdi anyus lépcsőházi halálát, illetve ugyanő visszatérését bemutató rész volt.

 

Hirdetés
Hirdetés

Szólj hozzá!