in

1999-ben újjászületett az Apostol – nyilatkozott az együttes vezetője

Újjászületett az Apostol címmel 1999. áprilisában a Szabad Föld magazinban interjú jelent meg Apostol vezetőjével. Mutatjuk az anyagot.

A hetvenes évek egyik sztáregyüttese, az Apostol 1981 -ben abbahagyta a „közszereplést”, és bevonult az akkor alakuló Rockszínház társulatába. Ettől kezdve a csapat többsége kissé „láthatatlanul”, a zenekari árokban muzsikált, de az együttes két remek énekese,  Meződi József és Makrai Pál hamar megmutatta színészi képességeit is.  Amikor öt esztendeje kényszerűségből bezárt a Rockszínház, az Apostol mint zenekar megszűnt létezni. Ám néhány hónapja ismét feltűntek. Láthattuk-hallhattuk őket a Friderikusz-show-ban, frenetikus sikerű, telt házas koncertet adtak a BS-ben, és most A kulcs-ban is megjelentek. A műsor felvételének szünetében beszélgettünk az Apostol együttes vezetőjével, Németh Zoltánnal.

– Mi hozta össze újra az egykor sikeres zenekart?
– Tagadhatatlan, hogy mindenekelőtt a nosztalgiahullám. Napjainkban érezhetően óriási az igény a hatvanas-hetvenes évek itthoni zenéjére. És persze le sem tagadhatnám, hogy mi is évek óta mondogatjuk, hogy képtelenek vagyunk zenélés nélkül élni. Szóval magunknak is be akartuk bizonyítani, hogy nem írtak le bennünket, hogy kellünk még a közönségnek.

– Ez utóbbi feltételezést ékesen bizonyította a Budapest Sportcsarnok több mint tízezres közönsége…
– Persze az is fontos, hogy nevünkre megtelt a BS. De nem a nézőszám a lényeg. Aki nem volt ott, el sem tudja képzelni a csodás hangulatot. Mi, akik a színpadon zenéltünk, elképedve hallgattuk, hogy a mi harmincéves számainkat velünk énekelték nagypapák-nagymamák a tizenéves vagy még annál is fiatalabb unokáikkal. Az egész csarnok velünk együtt zengte, hogy „Okosabban kéne élni” meg hogy „Eladó, kiadó most a szívem”, és még folytathatnám.

– Régi közhely, de igaz, hogy a siker sikerre épül. A BS-koncert után rekordtempóban fogyott az a nosztalgia-CD, amelyet az egykori legnagyobb slágereikből válogattak.
– Az érdeklődés még tart, hiszen a CD már több mint 35 ezer példányban kelt el és ez már Platina a javából. Ehhez persze az is kellett, hogy a rádióállomások szerkesztői is megérezzék, hogy az Apostol-slágerek ma ismét kelendő „árucikknek” bizonyulnak. Az új nagylemezünket, amelyen 12 vadonatúj dal szerepel, a koncert napján adtuk ki. Javarészt az én szerzeményeim, a testvérem, Németh Gábor szövegei Már ez a CD is több mint lOezer példányban kelt el.

– Amikor ennyire megindul egy zenekar „ szekere”, általában országos turné következik. Az Apostol is készül ilyesmire?
– Ebből a szempontból nekünk egy kicsit nehezebb a dolgunk. Mindenekelőtt azért, mert mint köztudott, kizárólag élőben vagyunk hajlandóak játszani, énekelni, vagyis nálunk nincs play-back. Ez nagyon megdrágítja a fellépéseket, tehát csak a nagy befogadóképességű sportcsarnokkal rendelkező városok jöhetnének számításba. A másik gond, hogy nem vagyunk húszévesek. A zenekar tagjai kicsit korosak már egy koncertkörút fáradalmaihoz. Ezzel együtt nem vetettük el az ötletet, hisz az Apostolt egy ideig újra szeretnénk életben tartani. Ez, úgy tűnik, sikerül is, hisz játszunk az Operettszínházban, a Hotel Mentholban, májusban német turnéra indulunk az Evitával, most pedig itt lehetünk a tv stúdiójában.

– És mit látnak-hallanak A kulcs nézői?
– Egy vadonatúj dalt, ami azonban őrzi az Apostol megszokott zenei világát. A lírai dal címe: Ne felejts el soha szeretni!
M. K.

Szólj hozzá!

2018. augusztus 20. – így közlekedik a metró Budapesten

2018 augusztus 20.: Több ünnepi eseményről lesz közvetítés

2018 augusztus 20.: Több ünnepi eseményről lesz közvetítés