in

1999 – Véget ért a Szomszédok című magyar sorozat

Egy másik produkció túrta ki a Szomszédokat, és már nem kapott a következő évadra pénzt. Így szakadt vége a kultikus sorozatnak 1999. december 30-án.

Nézzük a Blikk 2017-es összeállítását.

A mindenki által kedvelt teleregény amilyen hosszú ideig tartott, olyan hirtelen szakadt vége. Az utolsó epizódban egy szilveszteri buliba készülődve a szereplők saját igazi nevüket kapták álnévként, és így búcsúztak el a közönségtől. Tévés pletykák szerint a producer azért fúrta meg a folytatást és nem adott a következő évadra pénzt, mert egy újabb, saját sorozatba akart belefogni. Ez el is készült Komédiások címmel, ám a Bujtor István és Kern András nevével fémjelzett széria összesen öt adást ért meg – tévés berkekben hatalmas bukásként értékelték.

– Szívesen folytattam voln­a a Szomszédokat még néhány évig. Számomra a 2000-es évek első felében jött el az a határ, amikor úgy éreztem, önszántamból is befejezném. Onnantól ugyanis képtelenség lett volna úgy reflektálni az eseményekre, hogy ne lássanak benne politikát az emberek – mondta Horváth Ádám.

A Nemcsák Károly (mellette sorozatbeli felesége, Ivancsics Ilona) által életre keltett Vágási Feri az első részben még dohányzott, majd leszokott

Az addig forgatott 13 évad alatt viszont a sorozat szerzői egyetlen lehetőséget sem hagytak ki, hogy formálják a köztudatot. Például a dohányzás ellenzésében kifejezetten céltudatosak voltak: Vágási Feri az elején cigizik, majd leszokik, de feleségének főnöke, az iskolaigazgató Hável Imre is abbahagyta a pöfékelést, Taki bácsi pedig többször hangoztatja, már leszokott.

– Senki nem mondta, hogy szoktassuk le az embereket a dohányzásról, viszont ez nekünk természetes volt. Mi azt választottuk, hogy nem mutatunk rossz példákat, ugyanakkor azt se mondtuk, hogy aki dohányzik, rossz ember. Emellett fontosnak tartottuk, hogy testmozgás, nemdohányzás, mértékletes alkoholfogyasztás a normalitás fontos jellemzőiként szerepeljenek a sorozatban – tárta fel a népnevelő üzenetek hátterét, az egyébként nagy dohányos Bujtás János rendező a filmvilág.blogon.

Szólj hozzá!

Ilyen édes kislány volt Oszvald Marika

Kovács Katit Hofi Géza vezette rá