in

2016. augusztus 20 – a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat kérése az ünneplőkhöz

Az augusztus 20-ai állami ünnepi rendezvényekre készülve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és az Országos Mentőszolgálat is arra kéri az ünneplőket: figyeljék az esetleges meteorológiai riasztásokat, valamint hallgassanak a szervezők és a hatóságok figyelmeztetéseire.

Hajdu Márton, az OKF szóvivője az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: az állami ünnepre országszerte 141 olyan tűzijátékot terveznek, amelynek megtartása engedélyhez kötött. A fővárosi ünnepség mellett számos más városban, településen szerveznek látványos ünnepséget, csak a Balaton partján tizenöt helyszínről indítanak majd tűzijátékokat.

A katasztrófavédelem valamennyi ilyen esetben részt vett az engedélyezési eljárásban. Ennek keretében a tűzoltók nemcsak a rendezvények előzetes tervét, hanem a rakéták, telepek és bombák biztonságos telepítését, a biztonsági távolság betartását és a menekülési útvonalakat is ellenőrzik.

A szóvivő kiemelte: a fővárosban az idén a korábbi évekhez képest más helyszínekről – a Gellért-hegyen a Citadella belső udvaráról, az Erzsébet hídról, a Lánchídról és három dunai pontonról – lövik fel a pirotechnikai eszközöket. A több ezer bomba, római gyertya, mozsár és egyéb pirotechnikai eszköz tűzvédelmi szempontból biztonságos felhasználását a helyszínen kilencven tűzoltó biztosítja húsz technikai eszközzel. A rakpartokon tizenhat tűzoltógépjármű, a Dunán pedig három rohamcsónak és a Szent Flórián tűzoltóhajó áll készenlétben. Ezen felül a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokon harminccal emelik a készenlétben lévők létszámát.

Tessék figyelni a hangos információkat

Hozzátette, a katasztrófavédelem szakemberei előzetesen a központi állami ünnepségsorozat valamennyi helyszínét bejárták, megvizsgálták a menekülési útvonalakat és a vízlelőhelyeket. A szervezők a katasztrófavédelem útmutatásai alapján menekülési útvonalakat alakítottak ki, így baj esetén a tűzijáték több százezres közönsége a lehető leggyorsabban tudja elhagyni a rakpartokat.

Az útvonalakat jól látható táblák jelzik, a kiépített hangosítási rendszeren keresztül pedig a nézők folyamatos és pontos tájékoztatást kaphatnak a teendőkről, és ha az szükségessé válik, akkor a kiürítés rendjéről.

Az ünnepi rendezvénysorozat biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzsben a katasztrófavédelem kijelölt összekötő tisztje is részt vesz – idézte fel Hajdu Márton.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója közleményében azt írta: a mentők nagy erőkkel biztosítják az augusztus 20-ai állami rendezvényeket. A normál ügymenethez képest 36 mentőegységgel, köztük 8 rohamkocsival és 2 tömeges baleseti egységgel állnak készenlétben, időszakonként és helyszínenként alkalmazkodva az aktuális programokhoz.

A mentés összehangolására külön tevékenységirányító csoportot is működtetnek, munkájukat a tűzijáték idején a tömegben “járőröző” vöröskeresztes elsősegélynyújtók is segíteni fogják.

A mentők arra kérik az ünneplőket, hogy a rendezvények helyszínein hallgassanak a figyelmeztetésekre, vigyázzanak a gyermekekre és ne másszanak fel veszélyes helyekre a jobb kilátás reményében – írta Győrfi Pál, hozzátéve: baj esetén segítséget a leggyorsabban a helyszínen lévő segítőktől, illetve szükség esetén telefonos segélyhívással kérhetnek.

– MTI –

 

Szólj hozzá!

2016. augusztus 20. programok Szegeden

2016. augusztus 20: ingyenes múzeumok listája