in

2017. augusztus 20 – információk a budapesti ünnepi tűzijátékról

2017. augusztus 20 – információk a budapesti ünnepi tűzijátékról.

Az augusztus 20-i rendezvénysorozat elmaradhatatlan eleme a sok tízezer, százezer érdeklődőt vonzó budapesti tűzijáték.

Fellövési helyszínek:
A tűzijáték fő helyszíne a Duna Országház előtti szakasza, a Margit híd és a Lánchíd között mintegy 800m hosszban és a Lánchíd.

Időpontja: 2017. augusztus 20. 21:00–21:30 között.
Az ünnepi fényjáték hagyományosan este 21 órakor kezdődik.

A nézők számára idén a Duna-part pesti oldalán a Margit híd és a Lánchíd közötti, Id. Antall József rakpartról míg a budai oldalon a Bem rakpartról (a Sztehlo Gábor rkp. és Friedrich Born rkp. vonaláról) nyílik majd élvezhető látvány. A mintegy 1000 méter széles dunai tűzijátékot és a Lánchídról fellőtt rakétákat legjobban a Duna mindkét oldalán a Margit híd és Lánchíd közötti rakpartokról lehet majd élvezni.
A tűzijáték látványos a Halászbástyáról, a Budavári Palota Dunára néző oldaláról, a Budavári Sikló tereiről, sétányairól, és minden olyan helyről, ahonnan az Országház jól látható. A Lánchíd le lesz zárva a nézők elől, de a Margit hídról remek kilátás nyílik a tűzijátékra.

A 2017-es budapesti tűzijáték idén közel 25.000 db látványeffektet tartalmaz. Több mint 6.300 db pirotechnikai elemet indítanak el 5.000 lépésben. Látható lesz csaknem 4.000 db nagy kaliberű tűzijáték bomba és mozsár, melyekből a legnagyobb kaliberű bomba 200mm-es, kb. 5 kg tömegű lesz. Fellövésre kerül mintegy 2.300 db rómaigyertya, és még közel 300-350 db egyéb termék.

A tűzijáték elemeinek össztömege több, mint 4 tonna (csak a pirotechnikai robbanóanyagok nettó súlya tömege 2,5 tonna fölött lesz), melyek elindítása rádióvezérelt modulokkal történik, de az 6.300 elem bekötéséhez így is szükség lesz mintegy 60 km-nyi elektromos vezetékre.

A tűzijáték telepítése augusztus 14-én kezdődik, majd folyamatosan zajlik több helyszínen a biztonsági előírások maximális figyelembevételével. Csak a telepítést 30 pirotechnikus végzi, ám az ünnepi tűzijáték előkészítésében további 25-30 szakember is részt vesz, a pirotechnikusok mellett.

Az egyes pirotechnikai elemek indulása, vagyis a lövésterv, a zene ritmusához igazodik. Számítógépes szoftver vezérli a folyamatot, amely századmásodpercnyi pontossággal vezérli a tűzijátékelemek indítását. Az innovatív, modern vezérlés nemcsak a látvány folyamatos fokozását teszi lehetővé, de megfelel a legkorszerűbb és legszigorúbb biztonsági elvárásoknak is.

A tűzijáték bármelyik pillanatban egyetlen gombnyomásra leállítható, sőt adott esetben a berendezés arra is lehetőséget nyújt, hogy a tűzijátéknak csak bizonyos részeit, egyes pirotechnikai elemeit állítsák le, miközben más elemek kilövése zavartalanul folytatódhat.

A biztonságot szolgálják a szerelvények speciális műszaki tulajdonságai, pl. azok a repeszmentes keménypolietilén vetőcsövek, amelyek tűz- és robbanásálló kalodarendszerbe rögzítve biztosítják a pirotechnikai elemek kilövését.

Az idei tűzijáték zenéi között felvonulnak régi, nagy és ismert klasszikus művek, egy kis „retro” hangulatot festve a modern eszközökkel tervezett, karakteres látvány alá. Az ünnephez méltó piros-fehér-zöld, valamint az unió-s kék sárga színek méltóan fejezik ki az ünnep emelkedett hangulatát. Újra hallható lesz a Kék Duna keringő, amire üstökösök fognak „táncot járni”és arany, ezüst hullámok jelennek meg az égen, a Duna felett. Elengedhetetlen, hogy felcsendüljön Szörényi Levente és Bródy János zeneszerzők nevével fémjelzett István, a király című rockopera részletei, és hallhatunk modern klasszikus zenét is. A zenék válogatásában a Petőfi Rádió szakemberei is részt vettek.

A hatóságok, biztonsági szervek, pirotechnikai szakemberek és a biztonságért felelős Operatív Törzs között zártláncú, titkosított rendszeren keresztül zajlik a folyamatos kommunikáció. A tűzijáték idején az ún. Vezetési Pontról valamennyi érintett helyszín belátható és minden biztonságért felelős szervezet képviselője jelen van, hogy szükség esetén azonnal megtörténjen a megfelelő beavatkozás, ám a remények szerint erre nem fog sor kerülni.

Az ünnepi tűzijáték teljes ideje csaknem 30 perc lesz, a látványdramaturgiát csak néhány rövid füstszünet szakítja meg.

Szólj hozzá!

2017. augusztus 20. tűzijáték – lesz közvetítés a tévében

Új showval készül a TNT – Dobrády Ákos nyilatkozott