in

2017. augusztus 20. programok Pécsett

15.00–18.00 Medence Csoport: RE+CONCEPT Műhely
Helyszín: m21 Galéria előtere
A Medence Csoport frissen végzett designerek baráti csoportjának szövetsége. Küldetésük a design eszközeivel egy életmodell kialakítása és megosztása, valamint a környezet, a művészet és a közösség harmonikus egységének megvalósítása. Segítségükkel, a kész szabásmintáikkal alapján elkészítheti egyedi táskáját a Zsolnay Negyed m21 Galéria múltbéli kiállításainak molinóiból.
A résztvevők száma limitált: sorszámos helyfoglalás a helyszínen!

15.00–18.00 Óriás társasjáték Ruminivel / Gyermek és ifjúsági könyvcsere
Helyszín: Csillagterasz
Játssz velünk a mesés óriás társasjátékkal, és öltsd fel a varázspalástot! Ezúttal arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismered Ruminit, a kalandvágyó hajósinas egérkét és barátait. Hozd el régi, megunt vagy több példányos könyveidet, és gyűjtsd be mások kincseit! Ahány könyvet hozol, annyit vihetsz, és hogy mindenki boldogan távozzon, csak jó állapotú könyveket hozz!

15.00–18.00 Total Art Egyesület: Stop Motion workshop kicsiknek és nagyoknak
Helyszín: Herkules Műhely
Az Egyesület standja kicsiknek ajánlott, akik szeretik az animációt, a rajzfilmet és a játékos mozgást.
A gyerekek megrajzolhatják tizenkét képből álló saját mozgássorukat: rajzolj, pörgess, és vidd magaddal. Nagyobbak mozgó jelenetet is készíthetnek zootrópba helyezett rajzolt mozgássorral.
Kipróbálható a stop-trükk technika: a felépített terepasztalon figurák, tárgyak, bábok mozgatásával, fényképezőgéppel rögzített filmkockák összefűzésével bárki elkészítheti saját kisfilmjét. Csak a kreativitás szab határt!
Felhívás: Készíts rövidfilmet a fesztiválról, hogy megmutasd, hogyan érezted magad, mit próbáltál ki és mi tetszett a legjobban!

15.00–18.00 Vitéz László bábjáték-automata
Helyszín: Bóbita Bábszínház melletti füves terület
Interaktív játék, amelyet a budapesti Kolibri Színház két művésze üzemeltet. Az automatát Albertnek hívják, és minden arra járó érdeklődőnek – gyermeknek vagy gyermeklelkű felnőttnek – teljesíti kívánságát. A Kemény Henrik Vitéz László bábszínházát, egy „félkarú rablót” és egy ATM-et ötvöző automata – a működtető színészek megfogalmazásával élve – reggeltől délutánig várja a kéréseket, óhajokat, memóriájában klasszikus versekkel, dalokkal, játékokkal, tréfás történetekkel. Meghökkentő, mulatságos ugyanakkor elgondolkodtató percek várnak az érdeklődőkre. Remek kikapcsolódás az egész családnak! Közreműködnek: Bodnár Zoltán és Gazdag László.

15.00–18.00 Furagura foglakozás
Helyszín:  Streetball-pálya
Furagura, kreatív játszótér: Papírszalag mesék. Egy végtelen papírszalagon utazunk Óperencián innen és túl… rajzos meséket hozunk létre. Kicsik és nagyok együtt rajzolják meg történeteiket a gurák segítségével, közösen. Mik azok a gurák? A helyszínen megtudhatod…

16.00–17.00 Dúdolda, Zene-műhely a legkisebbeknek 
Helyszín: Bóbita Bábszínház – Kamaraterem
Dalos-zenés játék pár hónapos csöppségek és nagyobbacska testvéreik számára 4–5 éves korig.
Gyermekdalok és népdalok, ritmushangszerek, ölbeli játékok, mozgásos mondókák, sokféle dallam, váltakozó ritmusban, hangerővel és hangmagasságban. A gyermekek kipróbálhatják a hangszereket, és aktív részesei lehetnek a közös „produkciónak”. Foglalkozásvezető: Bende Kornélia
Az érdeklődőket a hely befogadóképességének mértékéig tudjuk fogadni. Megértésüket köszönjük!

17.00 Bíró Eszter: Állati Zenés ABC – Koncert gyerekeknek és felnőtteknek
Helyszín: Ginkgo téri Szabadtéri Színpad
Bíró Eszter énekes, színész, aki eddig musical- és filmfőszerepekkel, illetve világzenei szólólemezeivel vált ismertté. Új, elsősorban gyerekeknek és családoknak szóló Állati Zenés ABC című képeskönyvet, és ahhoz tartozó lemezt és színpadi produkciót készített 2013 tavaszán. Az Állati Zenés ABC 2014-ben az év hazai gyerekalbuma lett, és Fonogram Magyar Zenei Díjat kapott.
Két saját gyermeke adta az ihletet, hogy az ABC betűit dalokon és az ezekhez kapcsolódó játékokon keresztül szinte észrevehetetlenül tanítsa és szerettesse meg az óvodás és kisiskolás korosztállyal, ugyanakkor a szülőknek is színvonalas szórakozást nyújthasson. A dalszövegek az Emil.Rulez! formációból is ismert Hegyi György munkái. A zenéket az Artisjus-díjas, többszörös platina- és aranylemezes Fodo írta, aki az utóbbi években Halász Judit lemezeinek egyik zeneszerzője is.
Az abc betűi mellett az állatokról és a helyes étkezésről is szó esik a dalokban. Az előadás interaktív, sok-sok játékkal, humorral, élőben megszólaló muzsikával: egy felhőtlen barangolás a betűk és a hangok világában!
Bíró Eszter lemezén most is az igényesség dominál. Ismét sok stílust és hangszert ismerhetnek meg a gyerekek jobbnál jobb művészek tolmácsolásában. Így Presser Gábor, Lovasi András és Gálvölgyi János, valamint Borlai Gergő, Fekete Kovács Kornél, Nikola Parov, Födő Sándor “Fodo”, Hámori Máté, Hegedűs Máté “Kishega”, Fekete Márton “Kispuma”, Molnár Péter “Mojmoj”, Csonka Gábor, Kertész Endre, id. Födő Sándor, Cserta Balázs, Hámori János, Hámori Zsófia, Seres Lukács és sok-sok gyerek is közreműködik az albumon.

17.00 Ort Iki – Kökény Matyi – bábelőadás
Helyszín: Bóbita Szabadtéri Színpad
Elveszett egy leány, aki válaszúthoz ért, és bolond fejjel az ördög útján indult el. Elveszett két legény is, akik húgukért az ördöggel akasztották össze a bajuszt. De hirtelen csupa csoda, ami itt történik: megszületik egy gyerek, aki ahogy világra jön, mindjárt beszélni kezd, s olyan rettentő nagy az ereje, hogy a legnagyobb fát is kicsavarja a töviből. Hanem azért mégis kicsike, ezért hívja őt az anyja is csak Kökény Matyinak. De ahogy három mázsás kalapácsát legényesen gatyája korcába tűzi, azt mindenki tátott szájjal nézi. Hát nézze is mindenki! Benedek Elek meséje alapján színpadra állította és rendezte: Dió Zoltán, díszlet és jelmez: Pálfi Andrea, Fekete Dóra, játszók: Dió Zoltán, Herczeg Zoltán, Kiss Gergely Máté, Új Judit, zene: Vaskó Zsolt

18.30 Gyerekjátszó
Helyszín: Ginkgo tér
Daltanulással, néptánccal és kézműves foglalkozással egybekötött komplex játszóház magyar népzenei kísérettel. A foglalkozást Dénes Anett vezeti.

19.30–21.00Diafilmsarok – Esti mese Bogárdi Alizzal
Helyszín: E78 – Oktatóterem
Az eddigi fesztiválokon is Aliz mondott esti mesét. Idén is kedves hangjával zárul a fesztivál mindhárom napja.
Aliz először diafilmeket vetít, mesél. A zeneszó sem maradhat el, mely remek levezető program a nyárbúcsúztató hétvége során kimerült kis fesztiválozóknak.

Szólj hozzá!

2017. augusztus 20. programok Miskolcon

A rendőrség 7:29-kor közölte – elhajtott a helyszínről