in

2017. augusztus 20. programok Pécsett

10.00–13.00 és 15.00–18.00 Óriás társasjáték Ruminivel / Gyermek és ifjúsági könyvcsere
Helyszín: Csillagterasz
Játssz velünk a mesés óriás társasjátékkal, és öltsd fel a varázspalástot! Ezúttal arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismered Ruminit, a kalandvágyó hajósinas egérkét és barátait. Hozd el régi, megunt vagy több példányos könyveidet, és gyűjtsd be mások kincseit! Ahány könyvet hozol, annyit vihetsz, és hogy mindenki boldogan távozzon, csak jó állapotú könyveket hozz!

10.00–13.00 és 15.00–18.00 Picasso, vagy amit akartok!
Helyszín: Herkules terasz
Hullik a színes festékeső, áradnak a festékfolyók, szél kavarja, alakítja a tájat. Bontsatok vitorlát, hajózzatok szivárványfolyókon, csodatájakon át egészen az elvarázsolt kőrengetegig! Ott szálljatok ki, és ha megtanultatok szemetekkel fülelni, meghallhatjátok a kőbe zárt formák kérlelő hangjait:
– Szabadítsatok ki minket! – visszhangzik a sok-sok halk kérés a kövek belsejéből. Nosza fogjatok fűrészt, vésőt, reszelőt, s szabadítsátok ki a kőbe zárt formákat! Kalandra fel, gyerekek, szülők, nagyszülők! Alkossatok, kalandozzatok együtt a színek és formák birodalmában!

10.00–12.00 Öko-gőzhajó
Újrahasznosított alapanyagokból hajót készíteni már önmagában is kihívás. A hajót pedig igazi gőzhajtású motorral felszerelni – amit szintén újrahasznosított anyagokból készítünk –, na, ez már igencsak különleges feladat. Az elkészült gőzhajókat hazavihetitek, aztán irány a fürdőkád!

10.00–18.00 Szamárfüles Művészet, Tudomány és Technológia az ÉlményMűhellyel
Helyszín: Kék Váza udvar, Kaolin köz
Készítettél már kartondobozból robotot? Szamárfület is terveztél rá? Szeretnél oktaéder alakú buborékot fújni vagy óriásmolekulákkal focizni? Építettél már fraktált vagy lehetetlen alakzatot? Tudod milyen a hatdimenziós kocka? Ne lógasd a szamárfüled, inkább gyere és fedezzük fel együtt a művészet, a tudomány és a technológia legérdekesebb összefüggéseit!
A pécsi alapítású, nemzetközi Élményműhely mozgalom (www.elmenymuhely.hu) a matematika és a különböző művészeti ágak kapcsolatának játékos felfedezésével teszi élményszerűvé a tanulást. Az ÉlményMűhely-közösség 2008-as létrejöttétől kezdve, a közösség matematikusai, képzőművészei, mérnökei és tanárai járják a világot, gyerekek tízezrei és családok százai kapcsolódtak be aktívan programjaikba. Ezúttal a közösség pedagógiai vezetője, Szabó Ildikó, a matematikus Vörös László és az ÉlményMűhely mérnök-robotikusa, Vecsei Ákos segítenek, hogy a még általad sem ismert kérdésekre is megtaláld a választ és új kérdéssel folytathasd a kutatást.
Amivel készülünk: 4Dframe, Zometool, Jomili, Re-Bot, BBC micro:bit, LUX, ITSPHUN és még sok meglepetés.

10.00–19.00 Tintaló Társulás: Circus Mechanicus
Helyszín: Zsolnay kisasszonyok tere
Jelenetek egy vándorcirkusz életének csöppet sem monoton hétköznapjaiból! Csak itt! Csak most! Csak Önöknek! Ha megtekerik a kurblit, felemelkedik a függöny, beindul a mechanikus szerkezet, és megelevenedik a cirkusz társulata. Megtudhatják, mit csinál szabadidejében egy erőművész, melyik sarokban üldögél a láthatatlan ember, szokott-e pihenni a cirkuszigazgató, hogyan sziesztáznak az akrobaták…

10.00–13.00 és 15.00–18.00 Total Art Egyesület: Stop Motion workshop kicsiknek és nagyoknak
Helyszín: Herkules Műhely
Az Egyesület standja kicsiknek ajánlott, akik szeretik az animációt, a rajzfilmet és a játékos mozgást.
A gyerekek megrajzolhatják tizenkét képből álló saját mozgássorukat: rajzolj, pörgess, és vidd magaddal. Nagyobbak mozgó jelenetet is készíthetnek zootrópba helyezett rajzolt mozgássorral.
Kipróbálható a stop-trükk technika: a felépített terepasztalon figurák, tárgyak, bábok mozgatásával, fényképezőgéppel rögzített filmkockák összefűzésével bárki elkészítheti saját kisfilmjét. Csak a kreativitás szab határt!
Felhívás: Készíts rövidfilmet a fesztiválról, hogy megmutasd, hogyan érezted magad, mit próbáltál ki és mi tetszett a legjobban!

10.00–13.00 és 15.00–18.00 Vitéz László bábjáték-automata
Helyszín: Bóbita Bábszínház melletti füves terület
Interaktív játék, amelyet a budapesti Kolibri Színház két művésze üzemeltet. Az automatát Albertnek hívják, és minden arra járó érdeklődőnek – gyermeknek vagy gyermeklelkű felnőttnek – teljesíti kívánságát. A Kemény Henrik Vitéz László bábszínházát, egy „félkarú rablót” és egy ATM-et ötvöző automata – a működtető színészek megfogalmazásával élve – reggeltől délutánig várja a kéréseket, óhajokat, memóriájában klasszikus versekkel, dalokkal, játékokkal, tréfás történetekkel. Meghökkentő, mulatságos ugyanakkor elgondolkodtató percek várnak az érdeklődőkre. Remek kikapcsolódás az egész családnak! Közreműködnek: Bodnár Zoltán és Gazdag László.

10.00–13.00 Pagony kézműves foglalkozás
Helyszín: Ginkgo tér
Színezz, vágj, ragassz, készítsd el a kedvenc Pagony-könyved egyedi illusztrációját! A kézműves sarokban biztosan megtalálod a kedvenc Pagony-könyvedet, legyen az új vagy akár klasszikus. Készíthetsz kufli álarcot, színezhetsz Graffalót, játszhatsz a saját készítésű ujjbáboddal.

11.00 Mesebolt Bábszínház: Vitéz László – Az elásott kincs
Helyszín: Bóbita Szabadtéri Színpad
A szombathelyi Mesebolt Bábszínház előadása három éven felülieknek.
„Szerbusztok Pajtikák! Képzeljétek el, a nagymamucikám azt mondta nekem: Ide figyelj, László! Elég nagy vagy már, elég puliszkát megettél itthon, úgyhogy jobban teszed, ha elmész dolgozni, és keresel egy kis pénzt. Én annyit, de annyit kerestem már azt a kis pénzt, de még semennyit sem találtam. Talán most itt több szerencsével járok!”
Ezzel a beköszöntővel érkezik Vitéz László, a piros sipkás, bábszuperhős, akinek ezúttal eddig nem látott, izgalmas kalandjait hozza el. Ezek sem lesznek kevésbé izgalmasak, mint a már ismertek. Sőt!
Tervező: Boráros Szilárd, zenei összeállítás: Takács Dániel, rendező-dramaturg: Kovács Géza, játssza: Takács Dániel, zenei kísérő: Lehőcz Zsuzsa/ Dénes Emőke

13.00 és 14.30 Varázsóra
Helyszín: Ginkgo tér | Esőhelyszín: Látogatóközpont 24-es terem
A Zsolnay Negyed állandó hétvégi programja látványos kísérletekkel várja az érdeklődőket. A bemutatók időtartama 30 perc.

14.30 Madárbarát séta
Találkozó: Látogatóközpont
A Magyar Madártani Egyesület körülbelül egyórás, vezetett sétája során a látogatók megfigyelhetik a madarakat a kihelyezett etetők, itatók, odúk, fészkelésre alkalmas növényzet közelében.

15.00–18.00 Arvella Játékok
Helyszín: Ginkgo tér
Konyhai fémhulladékok, bontószökevény, autóalkatrészek, újrahasznosított eszközök, felhasználásával készült interaktív játékok minden korosztály számára.

15.00–18.00 Picasso, vagy amit akartok!
Helyszín: Herkules terasz
Hullik a színes festékeső, áradnak a festékfolyók, szél kavarja, alakítja a tájat. Bontsatok vitorlát, hajózzatok szivárványfolyókon, csodatájakon át egészen az elvarázsolt kőrengetegig! Ott szálljatok ki, és ha megtanultatok szemetekkel fülelni, meghallhatjátok a kőbe zárt formák kérlelő hangjait:
– Szabadítsatok ki minket! – visszhangzik a sok-sok halk kérés a kövek belsejéből. Nosza fogjatok fűrészt, vésőt, reszelőt, s szabadítsátok ki a kőbe zárt formákat! Kalandra fel, gyerekek, szülők, nagyszülők! Alkossatok, kalandozzatok együtt a színek és formák birodalmában!

15.00–18.00 Buborékvilág
Helyszín: Csillagterasz
A gyerekek a szappanbuborékok fantasztikus világába csöppenhetnek, ahol a közös buborékeregetés közben kiderülnek az óriás szappanbuborékok készítésének apró trükkjei Molnár Ákos buborékbűvölőtől.

15.00–19.00 Karzat Színház: Mester Tér
Helyszín: Zsolnay kisasszonyok tere
A mestertér nyolc házában egy‐egy mesterember lakik, akiknek mesterségét cégtábla jelzi.
A játékosok feladata párosítani a házakon látható cégtáblákat a tér közepén álló cégérfa cégéreivel. A játékmesterek minden játék után kicserélik a cégtáblákat, így az új játékosokat új feladat várja.
A mesterségek kis házikói egyéb, a kicsik számára önállóan, animátor nélkül is használható játékokkal és eszközökkel várja az érdeklődőket.

15.00–16.00 Góbi Rita Társulat: Füled érjen bokáig!
Helyszín: Bóbita Szabadtéri Színpad
Komplex mozgásfoglalkozással összekötött táncelőadás 3–6 éveseknek. A táncjátékban három testvér ünnepli apa születésnapját. A gyerekek meglepetéstáncokkal, akrobatikával, versekkel, tortával, puszival és nevetéssel készülnek a születésnapra. Előadás után pedig lehet közösen táncolni, bukfencezni, kézen állni. A produkciót élő zene kíséri, és mesés etűdjeleneteken keresztül vezeti rá a gyerekeket a táncban és a mozgásban rejlő örömre. Alkotók, előadók: Berényi Nóra Blanka (a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium Tánctagozatos hallgatója), Kereszter Patrik, Góbi Rita, Gyulai Csaba, zene: Gyulai Csaba, jelmez: Földi Kinga, koreográfia: Góbi Rita, kreatív producer: Bakk Ágnes

15.00–18.00 Engarde! Vívás gyerekeknek
Helyszín: re:public galéria terasz
A sportvívást imitáló játékfegyverekkel vívhatnak egymással a bátrak a PTE-PEAC Vívószakosztály közreműködésével. Ha nincs párod, apu, anyu, tesó is beállhat, vagy a többi gyerkőccel is megmérkőzhettek. A műanyag fegyverek védőruha nélkül is biztonságosak, sisakot persze viselned kell! Interaktív szúrópárna segítségével kiderül, milyen pontosan és gyorsan tudsz szúrni.

 További programok augusztus 20-án Pécsett itt.

Szólj hozzá!

2017. augusztus 20. programok Miskolcon

A rendőrség 7:29-kor közölte – elhajtott a helyszínről