in

2018. augusztus 20. – nagyszerű kép a budapesti tűzijátékról

Augusztus 20. – Tűzijáték Budapesten

Szöveg: Budapest, 2018. augusztus 20. Tűzijáték a Duna felett Budapesten a nemzeti ünnepen, 2018. augusztus 20-án.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Nemzeti színek és az arany dominált

A látványosságban idén több mint 21 ezer effektet lőttek fel augusztus 20-án este.

A zenei aláfestést Szarka Tamás műve adta. A tűzijátékban megjelentek a nemzeti színek és az arany.

A zenemű felvételén pénteken Budapesten Szarka Tamás az MTI-nek elmondta: a 30 perces zenedarab Magyarországról és Szent Istvánról szól, valamint mai viszonyunkról hozzá és Magyarországhoz. Az alkotást Szent István király fiához, Imre herceghez írt intelmei ihlették. A műben két intelme jelenik meg, az egyik tétel az irgalmasságról szól, az intelmet versbe öntötte. A másik intelem arról szól, hogy az alázat felemel, a gőg letaszít – idézte.

A mű létrehozásának folyamatáról Szarka elmondta: hosszú, mintegy kéthónapos munka áll mögötte, a hangszereléstől kezdve a zene felvételéig. Kiemelte, hogy a zenének a tűzijátékot kell kiszolgálnia.
Miklósa Erika, aki nem először dolgozik a zeneszerzővel, szintén arról beszélt, hogy nagy öröm számára a felkérés és komoly feladatot jelent a mű előadása.

“Egy magyar művésznek óriási megtiszteltetés, ha egy nemzeti ünnepen felléphet, énekelhet, pláne akkor, ha ezt Szarka Tamás zenéjére teszi, amely nem szűkölködik a magyar népzenei hagyományokban sem” – mondta. Hozzátette, hogy a zenemű alapja egy magyar népdal, és az teljesedik ki modern operává. “Boldog vagyok, hogy ezen az ünnepen itthon vagyok, énekelhetek és megtisztelhetem az országomat azzal, hogy fellépek ezen az ünnepségen” – fogalmazott a művész.

Szólj hozzá!
2018. augusztus 20. tűzijáték – lesz közvetítés a tévében

2018. augusztus 20. tűzijáték – lesz közvetítés a tévében: live stream, online link itt

Meghalt Székhelyi József