2018. augusztus 20. programok Budapesten – Magyar ízek utcája.
Az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségek kísérőrendezvényeként idén immáron kilencedik alkalommal szervezik meg a Magyar Ízek Utcáját, amelynek idén központi témája a fűszerek világa.
Az ingyenes gasztrofesztivál idén háromnaposra duzzadt: 2018. augusztus 18-19-20-án várják a szervezők a budai Várkert Bazár elé az újdonságok iránt érdeklődőket.
Évről-évre ezen a fesztiválon mutatják be az Ország Tortáját és a Szent István napi kenyeret, valamint számtalan gasztronómiai különlegesség is megjelenik az ország és a Kárpát-medence minden tájáról: bajai halászlé, karcagi birkapörkölt, számtalan kiváló kézműves termék, gyömbéres kolbász, pálinkakülönlegességek, magyar halkülönlegességek, házi sörök, szatmári töltött káposzta.
Magyarország, a Kárpát-medence és a velünk élő nemzetiségek sokszínű gasztrokultúrája vonul fel itt, kizárólag olyan kiállítóktól, akik minőségi, helyi alapanyagokból készítik el termékeiket. A rendezvényen jópár őstermelő és számtalan élelmiszer-előállító is képviselteti magát pl. lekvárokkal, gyümölcslevekkel, kézműves sörökkel, borokkal, húskészítményekkel, sajtokkal.
Beharangozó hír a Magyar ízek utcája 2018 eseményről
A Magyar Ízek Utcájában, a Szent István-napi ünnepségekhez kapcsolódó gasztronómiai programon a Kárpát-medence jellegzetes ételei mellett meg lehet majd kóstolni Magyarország születésnapi tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is augusztus 18. és 20. között – hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.
A rendezvényt kilenc évvel ezelőtt a magyar gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására hozták létre – mondta el a műsorban Novotny Antal, a rendezvény főszervezője, hozzátéve, hogy ebben az évben a fűszereké a főszerep, számtalan fűszerkészítő és termelő mutatkozik be a fesztiválon. Ennek jegyében a vendéglátósok is egy-egy olyan emblematikus, intenzíven fűszeres ételt készítenek, amely a bemutatott fűszerek felhasználásával készül – tette hozzá.
Beszélt arról is, hogy a gasztrofesztiválon a közönség elsőként kóstolhatja meg Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt és cukormentes tortáját, a Három kívánságot is, valamint a Szent István-napi kenyérverseny három győztes cipója is kóstolható lesz.
Elmondta, hogy a versenyre a magyar pékek három kategóriában nevezhettek, innovatív, teljes kiőrlésű és búzakenyér kategóriában hirdettek termékversenyt. Így a Magyar Ízek Utcájában a Szent István-napi győztes fehérkenyér mellett az érdeklődők megkóstolhatják az innovatív kategória legjobbját, a mézalmás rozskenyeret, valamint a teljes kiőrlésű kategória nyertes kenyerét is, amely tönköly, rozs és zablisztből készült.
Beszélt arról is, hogy a fesztiválra olyan nem professzionális “főző embereket” és meghívtak, akik egy-egy tájegység ételét mutatják be a határon innen és túlról. A Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak pedig borscs levest és szilvalekváros fánkot készítenek, lesznek roma ételek is, így a közönség megkóstolhatja a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételekkel és hagyományos karcagi birkapörkölttel készülnek – emelte ki a Magyar Rádió 180 perc című műsorában Novotny Antal, a rendezvény főszervezője.
A koncertprogramokról bővebb itt