in

2018. augusztus 20. programok Budapesten – Zászlófelvonás, tisztavatás

2018. augusztus 20. programok Budapesten – Zászlófelvonás, tisztavatás.

Augusztus 20-án fél kilenctől vonják fel ünnepélyes keretek között a magyar zászlót a Kossuth téren, és itt tartják a hagyományos tisztavatást, valamint beszédet mond Áder János köztársasági elnök.

Ezután Szent István király tisztelete címmel ősbemutatót tartanak, amin fellép Miklósa Erika, valamint Szarka Tamás és a zenekara

2018. AUGUSZTUS 20.

8:30-9:30 Kossuth téri ünnepség:

Magyarország lobogójának ünnepi felvonása

Áder János Köztársasági elnök ünnepi beszéde

Tisztavatás

Ősbemutató: Szent István Király tisztelete, zeneszerző: Szarka Tamás, szólót énekel: Miklósa Erika és közreműködik: a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Honvéd férfikar, Szarka Tamás és zenekara

A tisztavatás hagyománya

A Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia 1872 őszén jött létre, akkor a tisztavatás helyszínéül az intézmény előtti Nagyrétet (a mai Orczy-kertet) jelölték ki. A Ludovika Akadémián az avatottak kihúzott karddal tettek esküt a hazára, amit az eskü végén mondott utolsó mondat is igazol: „A hazáért mindhalálig!”

A II. világháború után a Ludovika épületében 1947-ben felállították a Honvéd Kossuth Akadémiát, majd 1949 és 1951 között az országban 15 tiszti iskola alakult. A tisztavatásokat ezekben a tanintézetekben is augusztus 20-án tartották, valamennyien a saját iskolájuk alakuló terén, ahol a frissen avatottak esküt tettek az Alkotmányra és a Hazára. A hagyományt az 1957 és 1967 között működő Egyesített Tiszti Iskolán is továbbápolták, és két éven át működött az 1967-ben létrehozott Katonai Főiskolákon is.1969-ben az akkori politikai vezetés úgy döntött, hogy a tisztavatások helyszínéül a Parlament előtti Kossuth teret jelöli ki. Ezen a helyszínen 2006-ig 37 alkalommal tartottak avatási ünnepséget. 1994-ben elmaradt a tisztavatás, a 3 éves képzésről a 4 éves képzésre történő áttérés miatt.

2007 és 2011 között a tisztavatás ceremóniája a Hősök terén zajlott, de 2010-ben új korszak kezdődött a tisztavatások történetében. A honvédelmi miniszter utasítására – a ludovikás hagyományoknak megfelelően – a fiatal tisztek a korona másolata előtt tettek újra esküt, illetve a kardjuk kirántásával tisztelegtek a miniszter előtt. Az eskü szövegébe is visszatért „A hazáért mindhalálig!”- felkiáltás.

2012-től újra a korábban megszokott helyszínen, a Kossuth téren tettek és tesznek nyilvános esküt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtiszt-jelöltjei.

Az ünnep ékköve – a díszzászlóalj

A Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység szervezeti állományába tartozik a Honvéd Koronaőrség, a Honvéd Palotaőrség és a Honvéd Díszzászlóalj. Fő feladatuk a Szent Korona és a Sándor Palota protokolláris őrzése, nemzeti, állami, katonai ünnepek protokolláris feladatainak ellátása, valamint Magyarország lobogójának katonai tiszteletadással történő fel- és levonása, illetve őrzése.

2012. október 23-án mutatkozott be először az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység a nemzeti trikolór színeivel ékesített egyenruhájában.

A Szent Korona őrzését ellátó Koronaőr alegység katonáinak egyenruháját piros, a Honvéd Díszzászlóalj katonáiét fehér, míg a köztársasági elnöki palota őrségét ellátó palotaőrök egyenruháját palackzöld ékítmények díszítik, így adva ki a nemzeti lobogó egységes színét, a piros-fehér-zöldet.

Szólj hozzá!
2018. augusztus 20. programok Cellldömölk

2018. augusztus 20. programok Celldömölk

Megérkeztek az új kvízek - bevállalod?

Megérkeztek az új kvízek – bevállalod?