in

2018. március 15-ei programok Budapesten: Kalandos időutazás az Országos Levéltárban

2018. március 15-ei programok Budapesten: Kalandos időutazás az Országos Levéltárban.

„Görgei 200”

Kalandos időutazásra várja látogatóit március 15-én a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára. A hozzánk érkezők játékos feladatokon keresztül bepillantást nyerhetnek a kétszáz éve született Görgei Artúr életébe, valamint az 1848/49-as forradalom és szabadságharc eseményeiben betöltött szerepébe.

A látogatás elején az érdeklődők egy füzetet kapnak, amelyben hitelesíthetik az egyes állomásokon teljesített feladatokat. Az összes állomást végigjáró látogatók jutalmat kapnak.

1. állomás: A fiatal Görgei (földszint)

Az első tudáspróbán a látogatók Görgei Artúr életrajzának segítségével találhatják meg életének öt fontos állomását a vaktérképen.

Megtekinthetik a Nyomot hagytak kiállítást, különös tekintettel az 1848-as anyagra.

2. állomás: Kortársak (1. emelet, folyosó)

A játékosok a Találd ki! társasjáték segítségével a forradalom és szabadságharc szereplőit azonosíthatják be, vagy a Lánchíd társasjátékkal juthatnak át a Duna egyik partjáról a másikra, miközben megismerkedhetnek a híd történetével.

3. állomás: A hadvezér (1. emelet, Lovagterem)

A résztvevők képi illusztrációk segítségével az egyenruhájuk alapján azonosíthatják be a csatajelenetben szereplő katonákat.

Kiállítás Görgei Artúrról (2. emelet)

Látogatóink a levéltár gyűjteményében található eredeti, korabeli röplapok, nyomtatványok, kinevezések, levelek és a családi hagyatékban fennmaradt fényképek segítségével ismerhetik meg Görgei Artúr életét.

4. állomás: A tanár (3. emelet)

Restaurátoraink és könyvkötőink segítségével a gyerekek kis könyvet, nemzeti színű gyöngyből karkötőt vagy nemzeti színű tulipános kitűzőt készíthetnek.

5. állomás: A politikus (3. emelet folyosó)

Kossuth Lajos Görgeinek írt leveléből néhány szó kimaradt, a hiányzó részeket az eredeti dokumentum segítségével pótolhatják.

+Jutalom

A látogatók a budai vár visszafoglalását ábrázoló matricás képet kapnak.

Szólj hozzá!

Milyen névnap van március 14-én? Mutatjuk!

2018. március 15 – ez lesz a tévében