in

2018 óta nincs köztünk Bőzsöny Ferenc, a tiszta, érthető beszéd egyik etalonja

Bőzsöny Ferenc előadóművész, tanár, a Magyar Rádió főbemondója, a tiszta, érthető beszéd egyik etalonja 2018-ban hunyt el.

Bőzsöny Ferenc 1931-ben született Pécsett. Eredetileg papnak készült, tanulmányait a veszprémi Piarista Gimnáziumban kezdte, de a politika miatt a gimnázium megszűnt. Többször próbálkozott felsőoktatásba kerülni, de származása miatt nem sikerült felvételt nyernie.

Ezért teológusként tevékenykedett 1952-ig. Rádiótávírászként az esztergomi sorkatonaság alatt egy parancsnoka javasolta neki, hogy jelentkezzen a Magyar Rádióba bemondónak. Hosszú meghallgatási folyamat után a rádióhoz került, és innen indult pályafutása.

Az 1956-os forradalom idején a szabad Kossuth Rádió parlamenti stúdiójában szolgált, és Mindszenty hercegprímás beszédének bemondójaként volt jelen.

Bőzsöny Ferenc később felsőfokú tanulmányokat folytatott, majd a Magyar Rádió és Televízió bemondójaként, valamint a Delta című ismeretterjesztő kisfilmek narrátoraként dolgozott.

A helyes légzéstechnika és artikuláció fontosságát mindig hangsúlyozta, és a magyar nyelvet szívvel-lélekkel képviselte és tanította.

Számos elismerést kapott, beleértve a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét és a Petőfi Sándor Sajtószabadság Díjat. Nyugdíjazása után a Központi Papnevelő Intézet rektora és retorikatanára volt.

2018-ban, 87 éves korában hunyt el, de műsorai és hagyatéka továbbra is az értékes magyar beszéd mintaképe marad.

nem feledjük!

Szólj hozzá!

Ady Endre: Álmok után

Cserháti Zsuzsa: Azért születtem