in

2019. augusztus 20 – információk a budapesti ünnepi tűzijátékról

2019. augusztus 20 – információk a budapesti ünnepi tűzijátékról.

Minden eszköz, képesség és tudás a rendelkezésre áll az államalapítás ünnepének biztonságos, mindenki megelégedésére történő megrendezéséhez kedden Budapesten.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta, az operatív törzs kedden egész nap ülésezik. Az operatív törzs valós idejű adatokkal fog dolgozni, percre pontos információkkal. Bármilyen beavatkozásra lesz szükség, azt azonnal megteszik – hangoztatta.

Több mint 26 ezer látványeffektet használnak az augusztus 20-i esti tűzijátéknál, amelyet a legkorszerűbb speciális szoftver segítségével terveztek.

Az augusztus 20-i fővárosi esti tűzijátékot a tavalyinál kevesebb, mintegy 222 millió forintból valósítja meg a kivitelező. A pirotechnikusok több mint 26 ezer látványeffektet terveztek, ehhez mintegy 6500 pirotechnikai elemet kell bekötni. A legmagasabb látványt jelentő tűzijátékbombákból legalább 3600 darab lesz, a tervezés a legkorszerűbb speciális szoftver segítségével történt, a zenei aláfestés üteméhez hangoltan.

A rendezvénysorozat középpontjában idén is a biztonság áll, az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs már megkezdte munkáját. A tűzijátékot egy ideiglenes vezetési pontról fogják felügyelni és irányítani, “ha kell, a műsor bármelyik pillanatban egyetlen gombnyomással leállítható”.

Az idei tűzijáték látványképe minden eddiginél nagyobb lesz, a Duna közepén 1600 m hosszban, az Országház déli végétől egészen az Erzsébet hídig tart.

A tűzijátékot kilenc helyszínről lövik fel:

– a Dunán lévő négy uszályról és pontonról a Kossuth Lajos tér Garibaldi utcai sarok és a Lánchíd közötti szakaszról,
– a Lánchídról,
– a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti Duna szakaszon lévő három uszályról és pontonról,
– és az Erzsébet hídról.

A tűzijáték kezdetének időpontja 2019. augusztus 20. 21 óra, időtartama 30 perc.

A nézők számára a legjobb látványt nyújtó helyek:

– a pesti oldalon: Id. Antall József rkp. (Széchenyi rkp.) és Jane Heining rkp. (Korzó és Belgrád rkp.)
– a budai oldalon: Sztehlo Gábor rkp. (Bem rkp.) és Friedrich Born rkp. (Várkert rkp.)

Aki a tűzijáték teljes látványát szeretné élvezni, az a Várból, a Halászbástyáról, a Budavári Palota Dunára néző vagy a Gellért-hegy északi oldaláról, sétányairól teheti azt meg, de még a Margit hídról is jól látható lesz a rakétaparádé.

A Lánchíd és az Erzsébet híd mint fellövési helyszínek, teljesen le lesznek zárva a forgalom és a nézők elől is 18:00 órától kb. 23:00 óráig.

A 2019-es budapesti tűzijátékba több mint 26 000 látványeffektet terveztek a pirotechnikusok. Ehhez mintegy 6 500 db pirotechnikai elemet kell bekötni kb. 55 km-nyi vezetékkel, majd külön-külön elindítani. A legmagasabb látványt nyújtó tűzijáték bombákból legalább 3 600 db lesz, a legnagyobb kaliberű 200 mm. A látványt színesíti még több mint 2 500 db római gyertya és még mintegy 500 db egyéb termék.

A tűzijáték elemeinek össztömege több mint 8 000 kg (csak a pirotechnikai robbanóanyagok nettó tömege 2,5 tonna fölött lesz), melyek elindítása rádióvezérelt modulokkal történik.

A tűzijáték telepítése augusztus 15-én kezdődött, majd folyamatosan zajlott több helyszínen a biztonsági előírások betartása mellett. A pirotechnikai termékek telepítést legalább 30 pirotechnikus végezte, de az ünnepi tűzijáték előkészítésében további 30 szakember is részt vesz.

A látványt 2019-ben már a legkorszerűbb speciális szoftver segítségével tervezték a zenei aláfestés üteméhez hangoltan, miközben a pirotechnikus már láthatta is a képernyőjén, hogy a nézők miben gyönyörködhetnek majd. A szoftver a látvány tervezése során előállítja az egyes pirotechnikai elemek indításához szükséges programot is, ami majd a fellövési folyamatot vezérli századmásodpercnyi pontossággal. A modern vezérlés nemcsak a látvány folyamatos fokozását teszi lehetővé, de megfelel a legkorszerűbb és legszigorúbb biztonsági elvárásoknak is.

A tűzijátékot, mint minden évben, egy ideiglenes Vezetési Pontról fogják felügyelni és irányítani, ahonnan minden érintett helyszín jól belátható, és minden biztonságért felelős szervezet képviselője jelen lesz, így szükség esetén azonnal megtörténhet a megfelelő beavatkozás.

A tűzijáték bármelyik pillanatban egyetlen gombnyomásra leállítható, sőt adott esetben a berendezés arra is lehetőséget nyújt, hogy a tűzijátéknak csak bizonyos részeit, egyes kilövési helyszíneit állítsák le, miközben más kilövési pontok működése zavartalanul folytatódhat.

Élő közvetítés info ITT

 

Szakértő: a legtöbb kutya ijedtséggel és félelemmel éli meg a tűzijátékot

A legtöbb házi kedvencként tartott kutya ijedtséggel és félelemmel éli meg a tűzijátékot – mondta az országos állatvédelmi főfelügyelő az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Pallós László kiemelte: az állatok nincsenek hozzászokva a hirtelen jövő hang- és fényhatáshoz. Ijedtségükben megpróbálnak kitörni a helyükről, elszökni, menedéket találni valahol, és ilyenkor sok baleset is érheti az állatokat.
Hozzátette: a macskák és más házi kedvencek is megijedhetnek a hirtelen dörrenésekre. Az állatvédelmi főfelügyelő ezért azt javasolta a gazdáknak, hogy ha tehetik, maradjanak kedvencük közelében, legyenek vele együtt, vigyék be őket a lakásba és próbálják folyamatosan nyugtatni.

Pallós László szerint a szilveszteri időszaknál, amikor egész éjszaka hanghatások érik az állatokat, sokkal jobban kiszámíthatók a nemzeti ünnep tűzijátékai, mert azoknak várható, rövid idejük van, amivel lehet tervezni.
Ha mégis elszöknek az állatok, a plakátolás mellett az egyre népszerűbb közösségi felületeken, a környékbeli állatorvosoknál, az ebrendészeti telepeken és a menhelyeken is érdemes érdeklődni – mondta. Hozzátette: a kutyákba ültetett mikrochipeket is több helyen le lehet már olvasni.

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy az elszökött, riadt állatok ijedtségükben vadabbak is lehetnek, ezért óvatosan kell megközelíteni őket, de általában örömmel veszik az emberi segítséget.

Szólj hozzá!

Rónai Egon nagy bejelentése: “Számomra a nap híre!”

2019. augusztus 20. tűzijáték – lesz közvetítés a tévében: live stream, online link itt