in

2021. augusztus 20. – programok Pécsett

2021. augusztus 20. – programok Pécsett.

Az Államalapításhoz és a központi rendezvényekhez kapcsolódó három napos „Magyarok Kenyere – Új Kenyér és Helyi Termék Ünnep” rendezvény során színvonalas kulturális programokkal, néptánc bemutatókkal, táncházzal, hagyományőrző népi játékokkal és sok meglepetéssel készülünk.

2021.08.20. Péntek 10:00 -19:00 Kossuth tér

  • 10:00-11:00 Kenyérszentelés
Az Új kenyeret szenteli: Szép Attila püspöki helynök
Köszöntőt mond:
Konrád Istvánné, Magyar Piac Szövetkezet elnöke
Dr. Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke
Kővári János Pécs belváros képviselője
Sáhó-Rittlinger Anita MNVH területi felelőse
A Baranyai Ifjú Gazdakör által összegyűjtött búzából készült megszentelt kenyeret a Pécsi Jótékony Nőegyletnek adományozzuk, a nap során lehetőség lesz a kenyerek megvásárlására a jótékonysági kenyérárusításból befolyt összegből a „Nekem nincs ebédem” elnevezésű gyermekétkeztetési programot támogatják.
  • 10:30-17:00 Viktorem Hagyományőrző Egyesület: interaktív fegyver asztal, vívósarok, fotósarok népviseletben, viselet bemutató
  • 10:00 – 17:00 kosárfonás Kovács Jánossal “kosaras János bácsival”
  • 17:00-18:00 Sodrás Banda: Pogrányi Miklós- hegedű, Lipics Gergő – hegedű, Kerekes Kornél- bőgő, dob, Vén Miklós – Brácsa
  • 18:00-19:00 “Padkaporos bál”: Dél-alföldi táncok és zene Kurucz Rékával, Havasréti Pállal és Szilágyi Domokossal.

 

Augusztus 20-ai ünnepi műsor a Fonó Zenekarral és a Pannon Filharmonikusokkal.

1. rész.

A Kodály-díjas Fonó Zenekar a magyar „táncházas” népzenei új hullám második generációját képviseli.

Koncertjeiken, lemezeiken a magyarok és a szomszédnépek népzenéjével találkozhatunk, magas színvonalú, hagyományhű tolmácsolásban. A Fonó Zenekar muzsikusai a zenében mindig a laikusok számára rejtett dimenziók, a stílusok szigorú keretein belül testet öltő színek és hangulatok feltárására törekednek.

A Kenyéráldást követően a Pannon Filharmonikusok hangversenye veszi kezdetét.

2. rész.

Liszt Ferenc: Magyar történelmi arcképek – részletek

Kodály Zoltán: Háry János – szvit

Liszt Ferenc: Les Préludes

Augusztus 20-án ünnepi műsorral szokás klasszikus hangvételű koncertet adni, lehetőleg magyar vonatkozású művekkel. Ebben most sem lesz hiány. A Pannon Filharmonikusok egy magyar műsorral készült, melyben két igazi sláger és egy különlegesség kapott helyet.

A különlegesség Liszt Ferenc eredetileg zongorára írt Magyar történelmi arcképek sorozata, melynek részletei ezúttal zenekaron, Veress Sándor átiratában szólnak. Valószínűleg Liszt is üdvözölte volna a gondolatot, hogy zongorára rajzolt portréit zenekarra fesse meg az utókor. Liszt az eredeti zongora sorozatban a magyar történelem fontos személyeinek szentelt egy-egy karakterdarabot. Külön érdekessége a műnek, hogy nem a régmúltból állított történelmi piedesztálra egy-egy fontos figurát, hanem saját korából és ismeretségéből, mintegy megelőlegezve az utókor nagyrabecsülését: Széchenyi István, Petőfi Sándor, Jókai Mór, Mosonyi Mihály – hogy néhányat említsünk. Ezt a művet követi Kodály Háry János szvitje, amely a maga népiességével méltán helyez minket bele az esemény szabadtéri alaphangulatába, kedves és ismert dallamaival pedig mindig a közönség kedvencei közé tartozott. A műsort Liszt nagyszabású és örökbecsű szimfonikus költeménye, a Les Préludes zárja, mely annak ellenére, hogy szinte slágerszámba megy, komoly mondanivalót hordoz a halálon túlmutató életet illetően. Különösen is aktuális lehet az élet nagyobb távlatban való áttekintése az államalapítás ünnepén, egy nehéz krízissel a hátunk mögött. A pécsi zenekart Bogányi Tibor vezető karmester dirigálja ezen az estén.

2021. AUGUSZTUS 20.PÉNTEK 18.00
KODÁLY KÖZPONT – SZABADTÉR

Liszt Ferenc: Magyar történelmi arcképek – részletek
Liszt Ferenc: Les Preludes
Kodály Zoltán: Háry János – szvit
Vezényel: Bogányi Tibor
Koncert várható hossza: 80 perc

Jegyárak: Díjmentes ünnepi műsor.
Bérletárak: 8990Ft

 

Szólj hozzá!

2021. augusztus 20. – íme a BKK menetrend információi

2021. augusztus 20 – programok Jászfényszaruban