in ,

2021. március 15: ingyenes múzeumok listája

Munkácsy Mihály Múzeum Békéscsaba

A Munkácsy Mihály Múzeum hétfő kivételével naponta 10–18 óráig tart nyitva.

“Ingyenes a belépés a múzeum állandó és időszaki kiállításai nemzeti ünnepeken (március 15., augusztus 20., október 23.)” – áll a múzeum tájékoztatójában.

Terror Háza

1062 Budapest, Andrássy út 60.
Nyitva: 10-18 óráig

Március 15-én nyitva lesz a múzeum

“Nemzeti ünnepünk alkalmából délelőtt 10 órától este 18.00 óráig ingyenesen látogatható a Terror Háza Múzeum.” – közölték.

Műszaki Tanulmánytár – Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

A Műszaki Tanulmánytár speciális kiállítótér, ahol a látogatók a kiállítás és a raktár között átmenetet képző termekben ismerhetik meg a hazai technikatörténet fejlődését több mint 16.000 műtárgy segítségével. A tárlat az egyszerű háztartási eszközöktől a világhírű találmányokig mutatja be az elmúlt évszázadok és a közelmúlt műszaki tárgyait. Az érdeklődők előtt a Mobileum elnevezésű gépcsarnok is nyitva áll, ahol a látogatók interaktívan ismerhetik meg a magyar gépfejlesztés 150 évének legfontosabb stádiumait.

“Tagintézményeink nemzeti és állami ünnepeink (március 15., augusztus 20., október 23.) alkalmával ingyenesen látogathatók.”  áll az intézmény oldalán.

1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 10.
10.00-17.00 között

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény (Öntödei Múzeum)

Az Öntödei Múzeum – 1969-es alapítása óta – a Ganz Ábrahám által 1845-ben alapított Ganz-gyár egykori öntödéjében működik.

1027 Budapest, Bem József. u. 20.
10.00-16.00 között

Elektrotechnikai Múzeum

Az Elektrotechnikai Múzeum kiállításain a magyarországi villamosenergia-ipar történetét mutatja be kiemelkedő, világviszonylatban is jelentős gyártmányok tükrében.

Tárlataikon keresztül megismerhetjük hazánk úttörő szerepét a vasútvillamosítás, a világítástechnika, a transzformátorgyártás terén, különleges és formatervezett eszközöket láthatunk mindennapjaink villamos háztartási és világítástechnikai eszközeiből.

1075 Budapest, Kazinczy u. 21.
Nyitva: 10.00-17.00 között

Magyar Földrajzi Múzeum

Az 1983 októberében, Érden megnyílt Magyar Földrajzi Múzeum célja a földrajztudománnyal, valamint a magyar utazókkal, földrajzi felfedezőkkel kapcsolatos tárgyi emlékek, kéziratok, levelek, naplók, expedíciós jelentések, könyvek, újságcikkek, képzőművészeti alkotások, személyi hagyatékok felkutatása, gyűjtése, megőrzése, tudományos feldolgozása és közkinccsé tétele. Állandó kiállításaik mellett évente 2-3 időszaki kiállításuk van.

Érd, Budai út 4, 2030
Nyitva tartás: 10.00- 18.00

Alumíniumipari Múzeum

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Alumíniumipari Múzeuma, bár a legfiatalabb múzeumok közé tartozik, mégis messzi múltra tekint vissza, hogy gyűjteményével bemutassa, hogyan is indult minden: kiknek köszönhetjük a fém létezését; hogyan megy a kitermelése, feldolgozása, megmunkálása; milyen cégek és vállalatok játszottak vagy játszanak még ma is szerepet az iparág történetében.

8000 Székesfehérvár, Zombori út 12.
10.00-14.00 között

Kohászati Múzeum

A Kohászati Múzeumot Miskolc Felsőhámor nevű városrészében, a Palota u. 22-ben rendezték be. Lillafüredről is megközelíthető: közel van a lillafüredi vízesés lábához és az Anna-barlanghoz.

3517 Miskolc-Felsőhámor, Palota utca 22.
10.00-16.00 között

Jósa András Múzeum

“Díjtalan a látogatás a Nemzeti ünnepeinken (március 15-án, augusztus 20-án, október 23-án) állampolgárságra való tekintet nélkül a JAM- Kállay Gyűjtemény- Sóstói Múzeumfalu kiállításain.” – kezdte a színház.

Nyíregyháza, Benczúr tér 21, 4400
Nyitva: 10:16 között

Kokárdás Napa Jósa András Múzeumban 2019. március 15. (péntek) 10.00-16.00 óra

Geszti Jóska a csárdába bort iszik,

Kis pej lova csárda előtt szénázik.”

Öreg pásztorok száján ekképp hangzik a nóta, akik máig nem feledték el a híres nyírségi betyárt, Geszti Jóskát, ki „kegyelem uttyán 1849. augusztus 1-től Görgey fővezértábornokhoz katonának ki adódott”. Kiket illet a betyár elnevezés és kik voltak magyar hon híres-hírhedt betyárjai, kiknek többsége harcolt a szabadságharc idején, majd a bukás után bujdosókká lettek?

Az idei Kokárdás Napon rájuk is emlékezünk, a tiszántúli, a nyírségi, a bakonyi betyárokra, akik az elnyomatás éveiben a magyar nép szemében a szabadság megtestesítői, a pandúrral dacoló népi hősök voltak.

Játékos kedvű ’betyárjaink’ Farigcsa műhelyünkben alkothatnak, seregnyi feladvány közt „betyárkodhatnak” és gyűjthetnek Kossuth bankót, de áristomba, kalodába senkit be nem zárunk.

A múzeumi Pilvax kávéházban Kossuth kiflivel és gyógyfüvek forrázatával kedveskedünk betyárnótákkal-balladákkal fűszerezve. A betyárbecsület minket is kötelez: online bajuszversenyünkre kikent-kifent, kackiás, pödrött, harcsa s még számtalan nevű bajuszt viselő magyar férfi fotóját szeretettel várjuk, a nyertest szatmári baj’sz alá valóval jutalmazzuk.

A nemzeti ünnepen a múzeum látogatása ingyenes, 10.00-16.00 óráig várjuk az ünnepelő közönséget.

Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumot 1905-ben alapította a város. Néprajzi gyűjteményét az 1904-es ipari és mezőgazdasági kiállításra összeadott tárgyak alapozták meg, melyeket Kiss Lajos gyűjtött össze Tornyai János festőművész irányításával. Képzőművészeti gyűjteményének alapját Tornyai János festőművész közel ezer műve vetette meg.

Hódmezővásárhely, Dr. Rapcsák András utca 16, 6800
Nyitva: 10:00-17:00

A március 15-én ingyen látogatható múzeumok összeállításunk folytatódik

Szólj hozzá!

Netflix sorozatok 2022 március – Infók itt!

Netflix magyar filmek 2022 március – Infók itt!