in

2021. október 23.: ingyenes múzeumok listája

Jósa András Múzeum

“Díjtalan a látogatás a Nemzeti ünnepeinken (március 15-án, augusztus 20-án, október 23-án) állampolgárságra való tekintet nélkül a JAM- Kállay Gyűjtemény- Sóstói Múzeumfalu kiállításain.” – közölték.

Nyíregyháza, Benczúr tér 21, 4400
Nyitva: 10:16 között

Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumot 1905-ben alapította a város. Néprajzi gyűjteményét az 1904-es ipari és mezőgazdasági kiállításra összeadott tárgyak alapozták meg, melyeket Kiss Lajos gyűjtött össze Tornyai János festőművész irányításával. Képzőművészeti gyűjteményének alapját Tornyai János festőművész közel ezer műve vetette meg.

Hódmezővásárhely, Dr. Rapcsák András utca 16, 6800
Nyitva: 10:00-17:00

Petőfi Irodalmi Múzeum

Ingyenesen látogatható kiállítások október 23-án

Várják a PIM és a tagintézményei!

Október 23-án, nemzeti ünnepen a megszokott nyitva tartás mellett ingyenesen megtekinthetők a PIM tárlatai. Aktuális kiállításainkról bővebben ide kattintva olvashat.

Ezen a napon a tagintézmények, köztük az Ady Emléklakás, a Bajor Gizi Színészmúzeum, a Kazinczy Ferenc MúzeumA Magyar Nyelv Múzeuma, a Jókai Emlékszoba, a Mesemúzeum és a Kassák Múzeum is nyitva tart.

Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Szentendrei Skanzen

Október 23-24-én az ’56-os forradalom körüli időszak falusi mindennapjait és a tragikus események néhány vidéki epizódját elevenítik meg.
’56 falun

Történelem és mindennapok vidéken

2021. október 23-24., 9.00 – 17.00

Sokat tudunk az 1956-os forradalom budapesti eseményeiről, de vajon ismerjük-e a vidéken lezajlott eseményeket? A nemzeti ünnep hétvégéjén a Skanzenben a forradalom körüli időszak falusi mindennapjait és a tragikus események néhány vidéki epizódját elevenítjük meg.

A rendezvény programjai

Múzeumi színház

A múzeumban autentikus környezetben szemléltetjük a forradalom időszakának vidéki történéseit. Az alábbi jelenetek láthatók a múzeum néhány portáján:

REMÉNY

Jánossomorjai porta | Október 23. és 24. | 13 és 16 óra

1956. október 28-án Jánossomorja lakossága rokonlátogatás és cserekereskedelem reményében rohanta meg az osztrák–magyar államhatárt.
Az Andaut és Jánossomorját összekötő kis lápos mocsári híd sokak számára a reményt jelentette az 1956-os események idején. Megközelíthetetlensége miatt a legtovább nyitva maradt menekülési lehetőség volt a forradalom végnapjaiban, így sokan indultak erre. Az osztrák határ lezárásáig (1957 eleje) közel hetvenezer magyar menekült át itt Ausztriába, jó részük a hídon, vagy annak romjain. Azonban többen eltévedtek, megfagytak a mocsárban. Az osztrák fél mindent megtett a magyar menekülőkért, Andauban az osztrák Vöröskereszt menekültállomást rendezett be. A történelmi tragédia emlékét a hídtól Andauba vezető út mentén felállított szobrok őrzik.

ELLÁTMÁNY

Faddi lakóház | Október 23-án és 24-én | 11 és 14 óra

Élelmiszer-és ruhagyűjtés zajlik a faluban, a gyűjtött javakat teherautóra pakolva viszik fel a budapesti forradalmároknak.

Az emberek a házaikból hozzák a felajánlott csomagokat kosarakban, zsákokban, batyukban. Megszólítják a járókelőket, hogy hallottak-e a gyűjtésről, hozzá tudnak-e járulni valamivel. Közben arról mesélnek, hogy fent Pesten nagy dolgok történnek, végre felkelt a nép az elnyomás ellen, ők pedig azzal tudnak mindehhez hozzájárulni a faluból, ha segítik az ellátásukat, támogatják őket a háttérből.

 ÁLDOZAT

Ásványrárói porta | Október 23-án és 24-én | 12 és 15 óra

Gyász és döbbenet: a faluból Mátyus Erzsébet esik áldozatul a mosonmagyaróvári vérengzésnek október 26-án.

A határőrlaktanyánál gyilkos sortűz fogadta a forradalmat éltető békés tömeget. A laktanya elé érkező fegyvertelen emberek nemzeti színű zászlókat lengettek, egyesek a Himnuszt, a Szózatot, a Kossuth-nótát énekelték és a néphez való csatlakozásra hívták a bent lévőket. Létszámukat 1000–2000 főre becsülték. A folyamatosan érkező tömeg az elől állókat még előrébb nyomta. Egy tiszt a felvonulók elé ment, de a folyamatosan érkezők miatt hátrálásra kényszerült, majd a géppuskafészektől kb. 25–30 méterre kézfeltartással megállította a tüntetőket. Látszólagos barátkozás kezdődött, de amikor a tömeg eleje úgy 15 méterre megközelítette a kaput, eldördült az első lövés. Két vagy három sorozatot adtak le, amelynek számos halálos, súlyosabb és könnyebb sebesült áldozata volt. Számukat az is növelte, hogy a laktanyaépület ablakaiból a sebesültek és a menekülők közé kézigránátokat hajigáltak.

 ALFÖLDI MEZŐVÁROS

Sükösdi lakóház

Október 23. | 14.30

László Bernadett: „Olyan távol, messze van hazám…”
Az ’56-os forradalom hatása sportolóink életére

Október 24. | 14.30
Balogh Gábor: Megtorlás – Erdély, 1956

 Múzeumi nagy térkép
Október 23-án és október 24-én | 11.00
Bringatúra – Az emberélet határai

 Az ember életében különböző életszakaszokat él meg. Ahogy felnő, más és más feladatai lesznek. A bringatúra során a születés, keresztelő, esküvő és temetés különböző szokásait, jellegzetességeit ismerhetik meg az érdeklődők.

A bringatúra regisztrációhoz kötött! >>>

Nagyrét

sportpálya: tollas, foci, röplabda

Hajdúbagos lakóház

Családi beöltözős helyszín: az ’50-es évek divatja

KISALFÖLD TÁJEGYSÉG

Kézműves programok:

  • rongybaba (Jánossomorjai lakóház)
  • karkötő nemzeti színű fonalból (Süttöri lakóház)
  • pörgettyű kartonból (Süttöri istálló)
  • abakusz készítés (Kisbodaki pajta)
  • svájci sapka készítés (Kisbodaki pajta)
  • légtornász (Kisbodaki pajta)
  • borítéktáska (Kisbodaki pajta)
  • gyertyamártás (Harkai lakóház)

Horvátzsidányi pajta
Játékudvar – pajtáspajta

Ásványrárói lakóház

„Semmiből is finomat” – Krumplileves-készítés

Süttöri lakóház
Filmvetítés

NYUGAT-DUNÁNTÚL TÁJEGYSÉG

Kondorfai iskola

Történelmi tudáspróba – kvíz

Vöcköndi lakóház

Játékudvar – úttörő fejtörő

Fa-ház
Kézműves program – krumplipuska készítés

JEGYVÁSÁRLÁS

Jegyárak

Október 23. – ingyenes (állami ünnep)

Október 24-25. – a normál múzeumi belépők érvényesek, a rendezvényes napokra vonatkozó kedvezményekkel.

Online jegyvásárlás

Kerülje el a sorbanállást, vegye meg jegyét előzetesen, online!

 NYITVA TARTÁS

Október 23-24.: 9:00 – 17:00

Szentendre, Sztaravodai út, 2000

Nyitva tartás: 9:00 – 17:00

Sóstói Múzeumfalu

“Díjtalan a látogatás a Sóstói Múzeumfalu állandó kiállításaiban a nemzeti ünnepeinken (augusztus 20-án, október 23-án), állampolgárságra való tekintet nélkül.” – áll a múzeum oldalán.

„Míg Isten lesz, kenyér is lesz.” Tartja a kenyér nélkülözhetetlenségét kiválóan hangsúlyozó szólás.

A falusi lakosság és a városi családok egy része az előző század közepéig maga készítette a család táplálásához szükséges kenyeret. Becsben tartása, tisztelete még a 20. században is elevenen élt. Ma már természetes számunkra, hogy az élelmiszerboltba besétálva megvásároljuk a napi étkezéshez szükséges kenyeret és el sem tudjuk képzelni, hogy mennyire központi szereplője volt ez az alapvető étek a paraszti társadalomnak, mennyi munkával járt előállítása és persze ebből kifolyólag mennyi hagyomány, szokás, hiedelem fonódik köré. A kenyér alapvető táplálék volt: a család jólétének, bőségének, termékenységének szimbóluma. Nem véletlen, hogy számos mágikus eljárás is társul a kenyérkészítés műveletéhez, a sütés minden fázisához kapcsolódott valamilyen kísérő cselekmény.

A Sóstói Múzeumfaluban az Új kenyér ünnepén is felelevenítésre kerülnek a hagyományok: beindításra kerül a matolcsi szárazmalom, felvonul az „In Ferro Veritas” középkori hagyományőrző csoport, akik egész napos bemutatóval várják a látogatókat az Árpád-kori faluban. Sor kerül a „Gazdaasszony vagy gazda kovászos kenyere” verseny eredményhirdetésére, a gyermekeket pedig a Burattinó Bábszínház előadása és a kenyér élettörténetét bemutató interaktív játék szórakozhatja.

A program részeként, a hagyományoknak megfelelően a faluközpontban hálaadó református istentiszteletet tartanak. Igét hirdet Kósa László református lelkipásztor. Az istentiszteletet az új kenyér megáldása és kóstolója követi.

Megnyílik a Múzeumfalu új időszaki kiállítása „Varotam ez keszkenöt jo szivel – A beregi keresztszemes hímzés” címmel. Köszöntőt mond Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat alelnöke. A tárlatot megnyitja: Varga János, a Beregi Múzeum igazgatója.

A látogatók kézműves tevékenységeket is kipróbálhatnak, a kisebbekre pedig körhintával és népi játszóudvarral is gondolnak. Lesz lehetőség szövésre, gyertyamártásra, nemezelésre, bőrözésre, illatzsák készítésére, szalmadísz készítésre, fazekaskodásra, gyógyteakóstolásra. A műhelyekbe újra élet költözik, láthatják hogyan dolgozik a kovács, a mézeskalács készítő, a kádár, és hogy hogyan zajlott a nagymosás.

A Múzemfalu vendégei lesznek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkatársai, akik a nap során több száz kiscipót fognak kiosztani a Magyarok Kenyere adományozói program keretében mindazoknak, akik a kenyér útját végig járják.

A rendezvény ingyenes és a részvétel védettségi igazolvány nélkül lehetséges!

A Múzeumfalu a jeles napokhoz kapcsolódóan rendezett események mellett keddtől vasárnapig népi játékokkal, tapintható népi kultúrával, népi gasztronómiával, gyógytea kóstolással és nagymosás bemutatóval várja a vendégeket. Emellett a kézművesek megmutatják a nemezelés, a fazekaskodás, a bőrözés, a gyertyamártás, a szövés, vagy az illatzsák készítés fortélyait.

– Sóstói Múzeumfalu –

4431 Sóstófürdő,
Tölgyes u. 1
Nyitva: 10 és 18 óra között

KLIKK! Íme a 2021. október 23-án ingyen látogatható múzeumok, nyitvatartási idővel

Szólj hozzá!

Karácsonyi albummal jelentkezik Rob Thomas

Ainbo a dzsungel hercegnője teljes film magyarul videa