in ,

2023. augusztus 20: ingyenes múzeumok listája

Íme a 2023. augusztus 20-án ingyenesen látogatható múzeumok listája.

Érdemes tudnod, hogy az állami ünnepnapokon egy sor állami múzeum állandó és saját szervezésű időszaki kiállításokat ingyenesen nézhetjük meg.

Kormány 194/2000-es számú kormányrendeletének 2011. évi módosítása alapján továbbra is díjtalanul látogathatja a múzeumok állandó kiállításait a 18 év alatti személy legfeljebb két közeli hozzátartozója, továbbá a 26 év alatti személyek is, minden hónap egyik hétvégéjének a múzeum által meghatározott napján.

Nemzeti ünnepnapokon ingyenes a belépés

Ha a kisgyerekes család ettől eltérő időpontban szeretne állandó vagy időszaki kiállításokat látogatni, akkor egy gyerekkel a szülőknek nem vehető igénybe kedvezmény, legalább két gyerek kísérőjeként viszont a legfeljebb két közeli hozzátartozó 50%-os kedvezmény igénybevételére jogosult.

Ugyanez az 50%-os kedvezmény illeti meg mind az állandó, mind az időszaki kiállításokra a 6-26 év, továbbá a 62 és 70 év közöttieket is.

Ezen felül fontos tudni, hogy a 6. életévét be nem töltött kiskorúak, a 70 év fölöttiek, illetve a fogyatékossággal élők és maximum egy fő kísérőjük ingyenesen látogathatják a múzeumok állandó és időszaki kiállításait is.

A nemzeti ünnepnapokon, vagyis március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án, a múzeumok, állampolgárságra való tekintet nélkül, mindenki számára ingyenesen látogathatók.

Ingyen múzeumlátogatás Budapesten havonta egyszer a családoknak

A budapesti múzeumok állandó kiállításait ingyen látogathatják a családok minden hónapban egy-egy meghatározott napon.

Most pedig jöjjön a 2023. augusztus 20-ai lehetőségek.

Mutatjuk az összeállításunkat.

Jó böngészést és jó szórakozást kívánunk!

Ady Emlékmúzeum

A következő ünnepnapokon látogathatják az érdeklődők múzeumunkat ingyenesen: január 22-én, a Magyar Kultúra Napján; március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án.

Cím: 1053 Budapest Veres Pálné u. 4-6.
Nyitvatartás:  10-17 óráig

Bélyegmúzeum
A Bélyegmúzeum Európa egyik legnagyobb bélyegtörténettel, filatéliával foglalkozó közgyűjteménye. Önálló múzeumként 1930 óta működik,

Cím: Budapest, Hársfa u. 47, 1074
Nyitva:  10-től-18 óráig.

Magyar Nemzeti Múzeum

Magyar Nemzeti Múzeum, 1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

A múzeum augusztus 20-án ingyenesen látogatható.
Nyitvatartás:  10:00 – 18:00

AUGUSZTUS 20-AI INGYENES PROGRAMOK A MÚZEUMBAN – MAGYAR VILÁGKIÁLLÍTÁSI SIKEREK KIÁLLÍTÁS FINISSZÁZS

Utazza körbe a világot a Múzeumban és ismerje meg egy rendhagyó, kóstoló programokkal fűszerezett út keretében a magyarok büszkeségeit!

Váltsa ki múzeumi útlevelét és járja végig 170 év 32 világkiállításán elért magyar sikereket, festmény és szobor remekműveket, hangszereket, porcelánokat, pavilonokat bemutató kiállításunkat, amely zárási napjához érkezett.
Angol és magyar tárlatvezetésekkel, interaktív élményekkel és izgalmas ajándékokkal, játékokkal, bemutatókkal várunk mindenkit! Ünnepeljük meg együtt a magyar alkotókat!

Tárlatvezetések:
Miről mesélnének a műtárgyak? Tárlatvezetéseink során életre keltjük a tárgyak kalandos történeteit.

11:00 and 12:30 – Look at the hungarians! – guided tour in english
What is the essence of being Hungarian? What innovations, works of art, gastronomic and cultural experiences dazzled the visitors of the world exhibitions? You can find out more from our guided tour.

14:00 és 16:00 – Magyarok a világkiállításokon: történelmi-gasztronómiai tárlatvezetés és sörkóstoló Katona Csabával
A Világkiállításokon való magyar részvétel bő másfél évszázadra nyúlik vissza. A magyarországi kultúra, művészet, ipar számos érdekességgel képviseltette magát ezeken a széles érdeklődést kiváltó eseményeken. A vezetett séta ezekbe nyújt betekintést, különös tekintettel pár olyan érdekességre, mint a Dreher-féle sör és a Zwack-féle Unikum.
Ajánlott: felnőtteknek

Hungarikumok bemutatója:

14.00 – 18.00 – Halasi Csipke a kézzel varrott csoda
Légy Te is része a csodának!
Az interaktív bemutatón végig kísérhetik a csipkevarrás egyedülálló nagy türelmet és kitartást igénylő, különleges folyamatát. Megérinthetik a szinte láthatatlan munkaeszközöket, a lehelet vékony tűt és cérnát! Kézműves asztalunkon csipkemintákat színezhetnek és kockákból kirakhatják a legszebb csipkéket!
Ajánlott: felnőtteknek, gyerekeknek 5 éves kor felett
Helyszín: Rotunda

14:00 – 18:00 – Az első világkiállítás sikere: a Herendi porcelán
A Herendi Porcelánmanufaktúra fennállásának lassan kétszáz éves évfordulóját ünnepli. Mind a mai napig a porcelánok születése a massza első érintéstől az utolsó ecsetvonásig kézzel készül. A porcelánok díszbe öltöztetése mindig különleges pillanat. Egy porcelánfestő mutatja be testközelből, hogy történik a színek felvitele apró, precíz ecsetvonásokkal.
Ajánlott: felnőtteknek, gyerekeknek 7 éves kortól
Helyszín: Rotunda

Milyen programok lesznek még?

 • Váltsa ki EXPO útlevelét és utazza körbe kiállításunkat, találja meg a legizgalmasabb darabokat!
 • Szerezze be családi felfedezőhátizsákunkat, hogy hazavihessék az alkotás élményét a legkisebbek is!
 • Hallgassa meg a legizgalmasabb történeteket a kiállításról az audio guide segítségével!
 • Keltse életre a kiállítást Artivive applikációval!
 • Csalja előSzinyei Majálisának hangjait!
 • Tapintsa meg a művészeteket a kiállítás tapintható tárgyaival!
 • Nézegessen sztereofotókat a világkiállításokról!
 • Tegye össze kirakós darabjait, hogy életre keltse Csontváry festményét!
 • Készítsen emléket a napról dombornyomóval!
 • Vigye haza a magyar sikerek receptjét!

Magyar Természettudományi Múzeum

A Magyar Természettudományi Múzeum kiállítási épülete Budapesten, a Józsefvárosban, a volt Ludovika Katonai Akadémia épületegyüttesében található. Állandó és időszaki kiállításaink több szinten, mintegy 5000 négyzetméteren tekinthetők meg.

“A Magyar Köztársaság nemzeti ünnepein; március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án mindenki ingyenesen látogathatja meg a Magyar Természettudományi Múzeum állandó kiállításait.

A kiállítások és a kiállítási épület befogadóképessége véges, ezért előfordulhat, hogy a megnövekedett forgalom miatt bizonyos időszakokban lassítanunk kell az épületbe való bejutás ütemét. Megértésüket és türelmüket köszönjük! ” – közölték

“Kérjük a látogatóinkat, hogy tartsák be a kötelező 1,5 méteres szociális biztonsági távolságot!
Kérjük, hogy az épületbe kézfertőtlenítést követően ( használják a falra szerelt fertőtlenítő állomást igénybe véve ) és lehetőség szerint maszkban lépjenek be!
Amennyiben lehetőségük engedi, kérjük válasszák a készpénzmentes fizetést!
A szabadulószábák, a büfé és a Természetbúvár-terem jelenleg nem üzemel. Múzeumpedagógiai foglalkozásokra szeptembertől tudunk időpontot biztosítani.”

A múzeum augusztus 20-án ingyenesen látogatható.
Budapest – 1088. Baross utca 13

Nyitvatartás: 10-től 18 óráig várják a látogatókat.

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár

“Múzeumunk ingyenesen látogatható állami és nemzeti ünnepeinken (március 15., augusztus 20., október 23.).” – közölték.
Nyitva: : 10.00–17.00 óráig

Iparművészeti Múzeum

Ingyenes belépésre jogosultak – magyar és az Európai Gazdasági Térség állampolgárai közül

 • 6 éves kor alatt
 • 70 év felettiek – személyi igazolvánnyal
 • fogyatékkal élők 1 kísérő személlyel
 • Miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkező kormánytisztviselők
 • közoktatásban dolgozó pedagógusok.
 • a legalább 400 fős taglétszámmal rendelkező, országos hatáskörű közgyűjteményi szakmai szervezetek – Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület – ICOM – Magyar Könyvtárosok Egyesülete – Magyar Levéltárosok Egyesülete érvényes tagsági igazolványát felmutatók
 • A Múzeum Baráti Körének tagjai
 • Magyarország három nemzeti ünnepén – március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án
 • Minden hónap harmadik szombatján a 26 év alatti személyek, illetve a 18 éven aluliakat kísérő maximum két közeli hozzátartozó. (A kedvezmény a kiállítások megtekintésére vonatkozik, az ezen a napon szerveződő programokra nem vehető igénybe. A programokon való részvétel a meghatározott jegyár megfizetése mellett lehetséges.)

Aquincumi Múzeum

Az Aquincumi Múzeum a mai Óbuda területén, a Római Birodalom korában létezett Aquincum település emlékeit mutatja be.

Díjtalan a belépés:

 • minden hónap utolsó szombatján a 26 év alatti személyek, továbbá a 18 év alatti személyeket kísérő, legfeljebb két közeli hozzátartozó számára
 • valamennyi látogató számára Magyarország nemzeti ünnepein (március 15., augusztus 20., október 23.,)
 • a magyarországi felsőfokú oktatásban résztvevő főszakos régész és történész hallgatóknak” – áll a múzeum oldalán.

Aquincumi Múzeum ünnepi nyitva tartás

Budapest, Szentendrei út 135, 1031
Nyitvatartás: 10.00 – 16.00

Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

Budapest, Komor Marcell u. 1.

A múzeum kortárs művészeti alkotásokat gyűjt és mutat be, jelentős magyar és nemzetközi képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkezik.

“Múzeumunk – hétfő kivételével – a hét minden napján várja a látogatókat. Pontos és részletes információ ezen az oldalon található”

Hozzátették: “Ingyenes a belépés minden látogató számára Magyarország nemzeti ünnepein: március 15., augusztus 20., október 23.”

augusztus 20., vasárnap NYITVA | 10.00–18.00

Elektrotechnikai Múzeum

Az Elektrotechnikai Múzeum kiállításain a magyarországi villamosenergia-ipar történetét mutatja be kiemelkedő, világviszonylatban is jelentős gyártmányok tükrében.

Tárlataikon keresztül megismerhetjük hazánk úttörő szerepét a vasútvillamosítás, a világítástechnika, a transzformátorgyártás terén, különleges és formatervezett eszközöket láthatunk mindennapjaink villamos háztartási és világítástechnikai eszközeiből.

1075 Budapest, Kazinczy u. 21.
Nyitva: 10.00-17.00 között

Alumíniumipari Múzeum

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Alumíniumipari Múzeuma, bár a legfiatalabb múzeumok közé tartozik, mégis messzi múltra tekint vissza, hogy gyűjteményével bemutassa, hogyan is indult minden: kiknek köszönhetjük a fém létezését; hogyan megy a kitermelése, feldolgozása, megmunkálása; milyen cégek és vállalatok játszottak vagy játszanak még ma is szerepet az iparág történetében.

8000 Székesfehérvár, Zombori út 12.
10.00-14.00 között

Herman Ottó Múzeum

A belépés díjtalan nemzeti ünnepeinken (Március 15., Augusztus 20., Október 23.) mindenki, állampolgárságra való tekintet nélkül.

Miskolc, Görgey Artúr u. 28, 3529

Kohászati Múzeum

A Kohászati Múzeumot Miskolc Felsőhámor nevű városrészében, a Palota u. 22-ben rendezték be. Lillafüredről is megközelíthető: közel van a lillafüredi vízesés lábához és az Anna-barlanghoz.

Nyitva tartás: Június 1-től október 31-ig Cs-Szo 10:00-16:00
November 1-Április 30-ig Szerda-Szombat: 10.00-16.00.                                      (Pénztár zárás: 15:30)
– közölték

Kohászati Múzeum: 3517 Miskolc-Felsőhámor, Palota u. 22.
Massa Múzeum: 3517 Miskolc-Újmassa, Ómassai út

Jósa András Múzeum

“Díjtalan a látogatás a Nemzeti ünnepeinken (március 15-án, augusztus 20-án, október 23-án) állampolgárságra való tekintet nélkül a JAM- Kállay Gyűjtemény- Sóstói Múzeumfalu kiállításain.” – közölték.

Nyíregyháza, Benczúr tér 21, 4400
Nyitva: 10:16 között

Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumot 1905-ben alapította a város. Néprajzi gyűjteményét az 1904-es ipari és mezőgazdasági kiállításra összeadott tárgyak alapozták meg, melyeket Kiss Lajos gyűjtött össze Tornyai János festőművész irányításával. Képzőművészeti gyűjteményének alapját Tornyai János festőművész közel ezer műve vetette meg.

Hódmezővásárhely, Dr. Rapcsák András utca 16, 6800
Nyitva: 10:00-17:00

Szépművészeti Múzeum

AUGUSZTUS 20. VASÁRNAP,  NEMZETI ÜNNEP
BELÉPÉS DÍJTALAN mindenki számára, 10.00-től legkésőbb 17.00-ig,  érkezési sorrendben. A nyitvatartás a látogatószám függvényében változhat. Az épület kiürítése 17.30-kor kezdődik.
Az épületbe, illetve egyes kiállítóterekbe a beléptetés – műtárgybiztonsági okokból – időszakosan korlátozásra kerülhet.
Ezen a napon tárlatvezetést, audio guide, illetve Utazóbőrönd társasjáték kölcsönzést nem tudunk biztosítani.

Petőfi Irodalmi Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási lehetőségek:
Minden hónapban, az utolsó szombaton ingyenes az állandó kiállítás látogatása a 26 év alatti diákok számára, valamint a 18 év alatti gyermekkel, gyermekekkel érkező családok számára.
A következő ünnepnapokon látogathatják az érdeklődők múzeumunkat ingyenesen: január 22-én, a Magyar Kultúra Napján; március 15-énaugusztus 20-án és október 23-án.

Laczkó Dezső Múzeum

Államalapító Szent István Ünnepe – augusztus 20-i családi nap a Laczkó Dezső Múzeummal

LACZKÓ DEZSŐ MÚZEUM, BAKONYI HÁZ
2023. aug. 20. 10.00-18.00

Államalapításunk ünnepe alkalmából családi napot rendezünk, melyre várjuk az érdeklődőket augusztus 20-án 10.00-18.00 között a Laczkó Dezső Múzeumban és a Bakonyi Házban.

Program:

10.30 Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi kiállításban Sipos Anna kurátor tárlatvezetése

A program előzetes regisztrációhoz kötött ([email protected])

10.00-13.00 és 14.00-17.00  Sprang/kereten fonás workshop Egervári Mártával

A program részvételi díj megfizetéséhez és regisztrációhoz ([email protected]) kötött

Részvételi díj: 3500 Ft/fő

10.00-17.00Városrészi sárkányépítés 

Papírsárkány készítés a DEMO egyesület közreműködésével a múzeum előtti téren

10.00-18.00Mindenki kemencéje

A veszprémi városrészek képviselői sütik meg langallóikat, melyeket az érdeklődők megkóstolhatnak a Bakonyi Ház mellett

16.00Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi kiállításban Sipos Anna kurátor tárlatvezetése         MINDEN JEGY ELKELT

A program előzetes regisztrációhoz kötött ([email protected])

16.00 – 16.30 Veszprém város és a Laczkó Dezső Múzeum kenyerének megszentelése 

Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum előtt

16.30 Csókolom, hol a víz?– Kabóca Bábszínház előadása 

Helyszín: az Erzsébet ligeti rendezvénytér

10.00-17.00 Kézműves foglalkozások gyerekeknek a 40 éves Veszprém Megyei Népművészeti Egyesülettel közreműködésével

fonás, bőrdíszmű tárgy készítése

10.00-17.00 Népművészeti Egyesület vására

10.00-17.00Kézműves foglalkozás a Laczkó Dezső Múzeummal

Szent István pénzének dombornyomása. Kalandkedvelő gyerekeknek kincskereső ösvény a Szent Miklós-szeg és a játszótér területén

10.00, 11.00, 13.00, 14.00 Bakonyi Házban tárlatvezetés

Ismerkedés egy kisnemesi ház berendezésével és a népi kultúra kerti növényeivel

12.00, 14.00, 16.00 Fedezd fel mit rejt egy Szent István korabeli sír!

A Laczkó Dezső Múzeum múzeumpedagógiai foglalkoztató termében

10.00-17.00Ismerkedés a kenyérsütés eszközeivel, kézi malom őrlés

Helyszín: Bakonyi Ház melletti tér

Veszprém, Erzsébet stny. 1, 8200
Nyitva: 10-18-ig
Ingyenesen látogatható

 

Szólj hozzá!

Hofi Géza – Csodák csodája

2023. augusztus 20 programok Mezőkövesd – program, infok itt!