in

2023. október 23.: ingyenes múzeumok listája

Íme a 2023. október 23-án ingyenesen látogatható múzeumok listája.

Érdemes tudnod, hogy az állami ünnepnapokon egy sor állami múzeum állandó és saját szervezésű időszaki kiállításokat ingyenesen nézhetjük meg.

Kormány 194/2000-es számú kormányrendeletének 2011. évi módosítása alapján továbbra is díjtalanul látogathatja a múzeumok állandó kiállításait a 18 év alatti személy legfeljebb két közeli hozzátartozója, továbbá a 26 év alatti személyek is, minden hónap egyik hétvégéjének a múzeum által meghatározott napján.

Nemzeti ünnepnapokon ingyenes a belépés

Ha a kisgyerekes család ettől eltérő időpontban szeretne állandó vagy időszaki kiállításokat látogatni, akkor egy gyerekkel a szülőknek nem vehető igénybe kedvezmény, legalább két gyerek kísérőjeként viszont a legfeljebb két közeli hozzátartozó 50%-os kedvezmény igénybevételére jogosult.

Ugyanez az 50%-os kedvezmény illeti meg mind az állandó, mind az időszaki kiállításokra a 6-26 év, továbbá a 62 és 70 év közöttieket is.

Ezen felül fontos tudni, hogy a 6. életévét be nem töltött kiskorúak, a 70 év fölöttiek, illetve a fogyatékossággal élők és maximum egy fő kísérőjük ingyenesen látogathatják a múzeumok állandó és időszaki kiállításait is.

A nemzeti ünnepnapokon, vagyis március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án, a múzeumok, állampolgárságra való tekintet nélkül, mindenki számára ingyenesen látogathatók.

Ingyen múzeumlátogatás Budapesten havonta egyszer a családoknak

A budapesti múzeumok állandó kiállításait ingyen látogathatják a családok minden hónapban egy-egy meghatározott napon.

Íme a 2023. október 23-án ingyenesen látogatható múzeumok listája.

PROGRAMOK A NEMZETI MÚZEUMBAN OKTÓBER 23-ÁN

Új időszaki kiállítás Szabadságharcosok között. John Sadovy fényképei az 1956-os magyar forradalom napjaiból
Október 23-án a Magyar Nemzeti Múzeum tárlatai (kivétel a World Press Photo kiállítás) ingyenesen látogathatók.

PROGRAMOK

11:00
Kötetbemutató – Az Astoria Szálló foglyai. Herbert Frederick Rance beszámolója az 1956-os magyar forradalomról

A vendégeket köszönti: Dr. Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:

  • dr. Bognár Katalin, a beszámoló közreadója, történész-muzeológus (Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár)
  • dr. Müller Rolf, történész (Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára)

A beszélgetést vezeti:
Gál Vilmos, történész-muzeológus (Magyar Nemzeti Múzeum Modernkori Főosztály)

A kötet október 23-án kedvezményesen megvásárolható a múzeum boltjában.

Időpont: 2023. október 23. hétfő, 11:00
Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, Széchényi-terem
1088, Budapest, Múzeum krt. 14-16.

A program ingyenes, de regisztrációköteles. Részvételi szándékát kérjük jelezze előre a [email protected] e-mail címen.

14:00
Szabadságharcosok között. John Sadovy fényképei az 1956-os magyar forradalom napjaiból | Kurátori tárlatvezetés Bognár Katalinnal

John Sadovy (1925–2010), a Life című amerikai képes hetilap számára tudósító, cseh származású fotóriporter 1956. október 29. és november 1. között volt szemtanúja és krónikása az október 23-án kitört magyarországi forradalom eseményeinek. A Magyar Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, együttműködésben a fotós két lányával, Liza Jane Sadovyval és Yvonne Sadovy de Mitchesonnal, másolati fényképkiállításon mutat be válogatást John Sadovy 1956-ban készített felvételeiből. A fotóriporter világhírűvé vált képei mellett több olyan, Magyarországon eddig még nem látott felvételt is bemutatunk, amelyek bepillantást engednek a szabadságharcosok tűzszünet alatti életébe, és egy ausztriai menekülttáborban várakozó magyarok világába.

Ajánlott: középiskolások, felnőttek
A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a múzeum honlapján az esemény linkjén lehetséges.
Találkozópont: MNM Jegypénztár

 Terror háza

Nemzeti ünnepünk, október 23. alkalmából ismét számos programmal készül a Terror Háza Múzeum. Rendhagyó tárlatvezetésekkel és történelemórákkal, gyertyagyújtással, ingyenes nyitvatartással valamint fényfestéssel emlékezünk az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira.

Rendhagyó tárlatvezetések

Október 16-án, hétfőn egész nap ismert sportolók, színészek, zenészek, énekesek tartanak rendhagyó tárlatvezetéseket középiskolás diákoknak a Terror Háza Múzeumban. A kiállítás megtekintése során a hírességek felidézik a totalitárius diktatúrákkal, valamint az ’56-os forradalommal kapcsolatos családi emlékeiket, saját élményeikről, benyomásaikról, valamint az események jelentőségéről mesélnek a fiataloknak.

Elmondjuk, hogy tudd! – Rendhagyó történelemórák

Október 17–20. (kedd-péntek) között ismét izgalmas rendhagyó történelemórákkal várja a középiskolás diákokat a Terror Háza Múzeum. A történészek az 1956-os forradalom mindennapjaival, a szabadságharc hőseivel, nemzetközi összefüggéseivel, valamint utóéletével ismertetik meg a fiatalokat.  Az előadásokon szó lesz egyebek között az 1956-os forradalom és szabadságharc legfiatalabb hőséről, Mansfeld Péterről, ’56 emlékének Kádár-korszakbeli eltörlési kísérleteiről, Tóth Ilonáról, a forradalom mártírjáról, illetve 1956 utolsó ellenállóiról, A mecseki láthatatlanok névvel illetett fegyveres szabadságharcos csoportról is.

A Terror Háza Múzeum 2008 óta szervez rendhagyó történelemórákat. Az elmúlt 15 év során több mint 400 rendhagyó történelemóra valósult meg, közel 26.000 diák részvételével.

 Ingyenes nyitvatartás, fényfestés

Október 23-án múzeumunk ingyenesen tart nyitva és a megszokott nyitvatartási rend szerint, 10.00 és 18.00 óra között várja az érdeklődőket.

Állandó kiállításunk mellett a látogatók megtekinthetik a „NAGY BŰNTETTHEZ NAGY ESZME KELL!” című új, időszaki kiállításunkat is, amely Sam Havadtoy képzőművész, festő munkáiból állt össze. Határozottan és méltóságteljesen süket, vak és néma Lenineket, csokornyakkendős, kalapos, a hazudozástól megnőtt orrú Sztálinokat láthatnak a látogatók. Nagy eszmék kicsipkézve, kiszínezve, erejüktől megfosztva, nevetség tárgyaként állnak a közönség előtt, jelezvén, hogy nincs hatalmuk felettünk, hiszen szabadok vagyunk és azok is maradunk!

Látogatóink egész nap gyertyagyújtással emlékezhetnek a múzeum előtti Hősök falánál az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira. Október 22. és 23-án pedig fényfestés lesz látható a Terror Háza Múzeum falain.

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a jegypénztárnál ingyenes regisztrációs belépőjegy váltása szükséges!

Ünnepeljünk és emlékezzünk együtt!

Ludwig Múzeum
október 23., vasárnap: ZÁRVA

56 FALUN – SZENTENDREI SKANZEN, OKTÓBER 21-23. (23-ÁN INGYENES)

Október 23. – 1956 falusi eseményeit idézik fel a szentendrei Skanzenben
A
z ötvenes évek mindennapjai és az 1956-os forradalom falusi eseményei elevenednek meg az ’56 falun című tematikus programsorozaton a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban október 21. és 23. között – közölte a múzeum hétfőn az MTI-vel.

Mint a közleményben rámutatnak, a múzeum portáinak egy része az 1956-os forradalom vidéki eseményeinek színtere volt. A történelmi pontokon a látogatók megismerhetik az adott helyszínen történt eseményeket az ünnepi hétvégén.
A Dél-Dunántúl tájegység Faddi házánál a látogatók megtudhatják, hogy a forradalom idején élelmiszert és ruhát gyűjtöttek a faluban a budapesti forradalmároknak.
A Kisalföld tájegység Ásványrárói házánál kiderül, hogy a mosonmagyaróvári vérengzés egyik áldozata ebből a faluból származott, a határmenti Jánossomorja pedig a forradalom leverése utáni menekülési útvonal egyike volt a Nyugatra menekülő, jobb életben reménykedők számára.
Az Alföld tájegység Hajdúbagosi házában az ötvenes évek ruháit ölthetik magukra az érdeklődők, a katonai roburral körbejárhatják a “falvakat”, a Bagladi konyhában pedig csalánfőzeléket kóstolhatnak.
A kézműves programok során a gyerekek ízelítőt kaphatnak az ötvenes évek tárgyi világából. Varrhatnak rongybabát, krumplinyomdázhatnak, készíthetnek gombfocit, de fűzhetnek nemzeti színű karkötőt is gyöngyökből.
Lesznek tematikus tárlatvezetések is ’56-hoz kapcsolódva, valamint bringatúrák a Skanzen Malom évében felújított malmok körül – áll a közleményben.
MTI

Néprajzi Múzeum
Ingyenes múzeumlátogatás október 23-án

Kedves Látogatóink!
A Néprajzi Múzeum minden kiállítása október 23-án, hétfőn ingyenesen látogatható 10.00-18.00 között.
Ezen a napon tárlatvezetésre nincs lehetőség, azonban a Kerámiatér felfedezéséhez ajánljuk figyelmükbe audioguide szolgáltatásunkat.

Parkolásra térítési díj ellenében, a múzeum Damjanich utcai bejáratával szemben lévő Múzeum Mélygarázsban van lehetőség.

Amennyiben először érkezik hozzánk, itt találja a legfontosabb látogatói információkat.

Várunk szeretettel minden érdeklődőt!”

Szépművészeti Múzeum

Október 23-án, a nemzeti ünnepnapon szokásos módon díjtalan a belépés a múzeumba. A Renoirkiállításban műtárgyvédelmi okokból korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. A kiállításba való belépésre is jogosító online foglalható díjtalan belépők azonban már elfogytak. 

FIGYELEM! A DÍJTALAN BELÉPŐRE EGYÉBKÉNT IS JOGOSULTAKAT (pl. 70 év felettieket, a fogyatékkal élőket, pedagógusokat, újságírókat és másokat) arra szeretnénk kérni, hogy ha tehetik, NE a nemzeti ünnepnapot válasszák a látogatásra. Köszönjük megértésüket!

Ezen a napon a kiállítások csak önállóan látogathatók, audio guide kölcsönzéstUtazó bőrönd társasjáték kölcsönzést és tárlatvezetést nem biztosítunk.

BELÉPÉS AZ ÉPÜLETBE

A beengedés folyamatos lesz, esetenként lehet rövid időre szakaszolva, vagy a ruhatár telítettsége esetén szüneteltetve.

Az állandó tárlatokat látogatását nem korlátozzuk.

Az online lefoglalt Renoir-jeggyel érkezők a Renoir-kiállításra csak a jegyen szereplő órasávban léphetnek be a kiállításra. Azokat, akik az állandó tárlatokat előtte szeretnék megtekinteni, arra kérjük, hogy a jegyen szereplő órasávhoz képest legfeljebb 1-2 órával korábban érkezzenek a múzeumba.

A Renoir-kiállításra előre nem regisztráltak számára csak nagyon limitáltan lesz lehetőség a látogatásra: a helyszínen óránként 50 fő számára fogunk tudni karszalagot kiadni. 

A beléptetést a ruhatár telítettsége függvényében szüneteltethetjük.


BELÉPÉS A RENOIR KIÁLLÍTÁSRA

Kérjük, hogy a kiállítás bejáratához a jegyen szereplő órás sávban vagy legfeljebb 10 perccel korábban érkezzenek, és készítsék elő a vonalkódot is tartalmazó, pdf formátumú regisztrációs jegyet (kinyomtatva vagy telefonon), melyet a kód leolvasásával ellenőrzünk a belépéskor.

FONTOS! A RUHATÁR HASZNÁLATA INGYENES ÉS KÖTELEZŐ: az esernyőket, a viselés közben a megengedett méretet (30 cm hosszú x 25 cm magas x 15 cm széles) meghaladó táskákat,  nedves vagy levetetett kabátokat minden esetben le kell tenni a ruhatárba. Háton semmilyen méretű táska vagy hordozó nem viselhető, a kisméretű hátitáskákat pedig csak elöl viselve lehet bevinni.

Látogatás előtt, kérjük, olvassa el a Látogatói szabályokat.

INGYENES BELÉPÉS A VASÚTTÖRTÉNETI PARKBA OKTÓBER 23-ÁN, HÉTFŐN!

Hétfőn, október 23-án a nemzeti ünnep alkalmából INGYENES belépéssel várja látogatóit a Vasúttörténeti Park! Várunk kicsiket és nagyokat egy remek hangulatú napra, ahol visszarepülhetnek a múltba és beleélhetik magukat a vasúti világ varázslatába. Próbálja ki magát a BHÉV 27-es gőzmozdonyának vezetőállásán, utazzon egy kört a kerti vasúton, vagy pillantson be a múlt századok mozdonyainak belsejébe.

Időpont: Október 23. hétfő 10:00 – 18:00

Helyszín: Magyar Vasúttörténeti Park, 1142 Budapest, Tatai út 95.

Fedezze fel a vasúti történelem csodáit és próbálja ki interaktív programjainkat*:

A Vasúttörténeti Parkba a belépés és a fordítókorongozás díjmentes, további interaktív programjaink térítés ellenében vehetők igénybe.

Szólj hozzá!

Dancing with the stars 2023 – ők estek ki október 21-én

Összeállításunkban Szécsi Pál 10 kedvenc előadását szedtük össze.

10 Szécsi Pál előadás, amit minden nap szívesen hallgatunk – hányat ismersz közülük?